Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Sanktioner är en icke-fråga för ryska oligarker som fortsätter att växa sig rikare, trots alla restriktioner: Ett "kryphål" för ryska oligarker. Hur Nikolay Levitskiy hjälper de rikaste ryssarna att kringgå sanktioner

DELA MED SIG:

publicerade

on

Detta är 12th tid som Europeiska unionen har ålagt restriktioner för ryska företag. Enligt Castellum.ai, en global databas för övervakning av sanktioner, har Ryssland mött 11,327 22 restriktioner sedan den 2022 februari 14,000. Det totala antalet sanktioner som införts mot landet och dess medborgare har överstigit XNUMX XNUMX - skriver Gary Cartwright i EU idag

Men trots detta fortsätter den stora ryska huvudstaden att hitta nya sätt att kringgå dem. Och som ett resultat blir det rikare. Således fördubblade ägaren till företagen EuroChem och SUEK, Andrey Melnichenko, sin förmögenhet 2022 – från 11 miljarder USD till 25 miljarder USD, vilket är rekord för honom.

Det största problemet med sanktionernas bristande effektivitet är att EU, enkelt uttryckt, inte har en synkroniserad lista över dem som drabbas av dessa restriktioner. Även om sanktioner sedan 2014 har införts mot nästan 10,000 500 ryssar, möter bara XNUMX av dem restriktioner från alla länder som är allierade med Ukraina samtidigt. Denna brist på synkronisering underlättas också av Rysslands satellittillstånd i Europa - Ungern ledd av premiärminister Viktor Orban, Slovakien med sin nya regeringschef Robert Fico, och många andra politiker.

Så länge det inte råder enighet i EU när det gäller restriktioner för ryskt företag, använder oligarker olika metoder för att kringgå sanktioner: de ändrar strukturen för ägande och ledning, avgår från toppposter och överför äganderätten till nära släktingar: fruar (genom att lämna in fiktiva uppgifter skilsmässor), barn, föräldrar. Men en av de mest bekväma metoderna för att kringgå sanktioner är att överföra en del av sina sanktionerade tillgångar till betrodda personer. Dessa personer är vanligtvis medelstora affärsmän.

Vissa tillgångsförvarare kan till och med "få fullt hus" – genom att samtidigt agera som nominella förvarare för flera ledare på den ryska Forbes-listan, som tävlar hårt med varandra om tillgång till resurser inom Ryssland. För den rikaste affärsmannen i Ryssland, Andrey Melnichenko, fd bränsle- och energiminister Sergey Generalov och en person från Vladimir Putins inre krets, Gennady Timchenko, som äger Volga Group, ett privat investeringsföretag, är en sådan förtrogen en affärsman vid namn Nikolay Levitskiy.

Vem är Nikolay Levitskiy

Nikolay Levitskiy korsade vägar med alla dessa oligarker vid olika tillfällen i sin affärskarriär. Herr Levitskiy föddes i St Petersburg. 1994, efter examen från University of Economics and Finance, blev han omedelbart styrelseordförande för den största regionala filialen av KomiBank, som innehade tillgångarna i oljebolag (och som försattes i konkurs två år senare). Sedan flyttade han till oljebolaget Komi TEK och sedan till Imperial Bank. Efter det flyttade han till posten som vicepresident för ekonomi och finans på Slavneft. Sedan ledde han oligark Andrey Melnichenko innehar Eurochem, och 2003 utsågs han till vice guvernör i republiken Komi.

Annons

Efter att ha lämnat den offentliga tjänsten använde herr Levitskiy lånemedel för att hittade Geotech Holding CJSC, ett av de största ryska företagen på marknaden för geologisk prospektering och oljefältsservice. Det är värt att notera att Gennady Timchenko ägde en andel på 25% i företaget ett tag.

Geotech Holding är fortfarande ihågkommen av oljearbetare, inte för sina prestationer utan för ständigt närvarande bedrägerier, anspråk på uteblivna skattebetalningar på hundratals miljoner rubel och obetalda löner. Herr Levitskiy  personligen återtog mer än 30 miljoner USD från Geotech totalt. Som ett resultat fick borgenärer, inklusive Sberbank och finansgruppen Otkritie, tillbaka oljefältstjänsten Geotech Holding från honom när företagets skulder närmade sig 700 miljoner USD.

Efter denna "framgång" inom oljefältstjänster gick herr Levitskiy in i kvassverksamheten och förvärvade 2013 kontroll över den ryska industriledaren - JSC Deka från Veliky Novgorod med en omsättning på 100 miljoner USD. Som ett resultat led företaget Geotechs öde: några år senare förklarades företaget bankrutt, med skulder som når tiotals miljoner USD. Medan allt detta gick ner, precis som hände med Geotech, var en stor summa stulna från företaget genom företag som personligen är förknippade med Mr Levitskiy. Den här gången var det mer än 7 miljoner USD.

Hur oligarker slipper sanktioner med Mr Levitskiy s hjälp

Enligt media rapporter, december 2022 var första gången Levitskiy agerade som ombud för att inte bara registrera sig, utan förvärva en ny tillgång för sanktionerade ryska oligarker. Den gången, hans offshoreföretag Axiomi Consolidation förvärvade en kontrollerande andel i det ryska Far Eastern IRC järnmalmsföretaget från Gazprombank för 96 miljoner USD.

Den verkliga förmånstagaren av IRC-företaget, Mr Melnichenko, kunde inte ha deltagit i denna transaktion, eftersom han skulle ha orsakat att IRC-företaget, som är noterat på Hongkongbörsen, drabbats av sanktioner, och Levitskiy var mycket lämplig. för rollen som "tillgångsförvaltare". Herr Levitskiy har trots allt inte haft något betydande kapital på ett tag. Alla Nikolay Levitskiys företag är i konkurs. Tack vare detta system för registrering av äganderätter undvek IRC inte bara sanktioner utan behöll till och med sin notering på Hongkongbörsen.

I april 2022 var Donalink-företaget, som äger Primorskaya State District Power Plant, helt enkelt omregistrerad under herr Levitskiys namn. Tidigare, före införandet av västerländska sanktioner, tillhörde detta företag det cypriotiska AIM Capital plc., som ägs av miljardären Melnichenko. Deltagarna i denna transaktion dolde inte ens det faktum att detta bara var ytterligare ett system för att dölja tillgångar.

Enligt officiella källor var Nikolay Levitskiy den 7 april 2022 en av de tre deltagarna i MK Donalink LLC. Men redan samma dag pantsattes alla bolagets aktier till AIM Capital plc. Således behöll Melnichenko, trots sanktionerna, full kontroll över tillgången. Han upphörde dock att vara formellt förknippad med den.

Dessutom, från juni till september 2022, tog Levitskiy, genom IK Axioma LLC, tillfälligt ägande av hamnen i Far Eastern Vanino, som också är en del av Melnichenkos tillgångar. På den tiden agerade detta företag som ett dummyföretag i programmet för omstrukturering av miljardärens tillgångar.

Ett nästan identiskt schema användes med Sergey Generalovs tillgångar. Han ägde NPF Mikran JSC. Denna ledande ryska tillverkare av radioelektronik har varit under sanktioner från det amerikanska handelsdepartementet sedan 2016.

I december 2021, för att kringgå sanktionerna, sålde Generalov, genom Promyshlennyye Investory LLC, en blockerande andel (25 % + 1 aktie) i NPF Mikran JSC för 5 miljoner USD till sitt eget företag, MIKPI LLC, som nominellt ägs av Mr. Levitskiy. Generalov behöll dock, precis som Melnichenko, de pantsatta aktierna.

Bland annat Mr Levitskiy också äger hamnterminalen i Tuloma för omlastning av gödselmedel. Tidigare ägdes hamnen av Gennady Timchenko familj. Detta system liknar de två föregående - Timchenko upphörde nominellt att äga den sanktionerade tillgången men fortsätter att behålla den faktiska kontrollen över sin verksamhet.

Det är möjligt att denna lista över tillgångar som nominellt ägs av Herr Levitskiy inte är fullständig. Tack vare sådana formella system för överföring av tillgångar kommer ryska oligarker, trots västerländska sanktioner, att fortsätta att tjäna miljarder på internationella marknader, samtidigt som de håller uppe offentliga klagomål om kolossala förluster. 

Lista med länkar:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-10-31/eu-is-weighing-fresh-sanctions-on-5-3-billion-in-russian-trade?srnd=premium-europe

https://ru.krymr.com/a/vengriya-slovakiya-yevrosoyuz-splochennost-ukraina-zayavleniya/32656515.html

https://www.interfax.ru/business/820928

https://www.znak.com/2015-03-18/gruppu_geotek_s_dolgami_na_15_mlrd_rubley_pytayutsya_prodat_gosudarstvu_za_400_mln_dollarov

https://www.dp.ru/a/2015/07/06/Deka_ponesla_ubitki

https://www.rbc.ru/spb_sz/24/05/2019/5ce7bfe99a79477dfa83a6d4

https://apostrophe.ua/article/society/2023-09-22/who-is-mr-levitskiy-kak-putinskie-oligarhi-obhodyat-zapadnyie-sanktsii/54180

https://lenta.ru/articles/2022/04/19/udelny/

https://wek.ru/zolotoj-chelovek

https://www.interfax.ru/business/833947

https://www.interfax.ru/business/840451

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend