Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Västerländska sanktioner driver ryska och asiatiska företag mot varandra

DELA MED SIG:

publicerade

on

  • Det pågående tillbakadragandet av västerländska affärer från Ryssland har gett unika möjligheter för företag i Mellanöstern, Asien och Latinamerika
  • Ett nationellt samordningscenter har skapats för att hjälpa asiatiska företag att stärka affärsbanden med Moskva

Förra året, även om Ryssland befann sig i en komplicerad ekonomisk situation på grund av den akuta krisen i förbindelserna med väst, lyckades dess ekonomi få en hisnande tillväxt på 3,5 %. Hur blev det möjligt när Europa och USA snabbt minskar sina handels- och investeringsförbindelser med Ryssland?

Enligt statistik från Eurostat har exporten från EU till Ryssland minskat med cirka 40 % sedan 2023. Europa strävar efter att minska sitt beroende av ryska kolväten till ett minimum, helst till noll under de närmaste åren.

Volymen av ömsesidig handel med USA har minskat flera gånger. Washington försöker också minimera importen från Ryssland. I synnerhet har ett förbud mot import av uran införts. Tidigare meddelade Washington sin avsikt att sluta köpa ryska motorer för rymdraketer.

However, contrary to forecasts, Russia’s economy and exports are growing, primarily due to the rapid turn to Oriental markets. 

Asiatiska och Mellanösternföretag riskerar sanktionsrisker från samarbete med ryska partners. Rysslands asiatiska motsvarigheter upplever problem med valutaöverföringar, flyg- och marktransporter, sekundära amerikanska sanktioner, etc. 

Ändå, som det kinesiska ordspråket säger, "vatten kommer alltid att hitta vägen", och de kinesiska, indiska, arabiska och turkiska företagen som vill ta sig in på den ryska marknaden för 140 miljoner, fortsätter att investera i Ryssland och utveckla partnerskap som drar nytta av flykten från Västerländska enheter. Som det sades i en berömd Hollywood-film: pengar sover aldrig.

"Vi kommer att fylla de nischer som västvärlden lämnar åt oss i Ryssland", säger en kinesisk investerare. Hans företag hjälper nu en stor kinesisk biltillverkare att etablera produktion vid en rysk fabrik som en gång tillhörde en europeisk biljätte. Enligt officiella uppgifter stod handels- och affärssamarbete med Asien år 2023 för nästan 70 % av den ryska utrikeshandelns omsättning.

Annons

Det ryska näringslivets behov av att etablera ömsesidigt fördelaktiga förbindelser med asiatiska partners och vice versa, såväl som affärsstrukturer i andra delar av världen som, trots sanktioner, behåller intresset för samarbete med Ryssland, bidrog till skapandet av särskilda företagsföreningar i Ryssland. underlätta denna uppgift. Som den ryska median "Nezavisimaya" rapporterade lanserades National Coordination Centre (NCC) för internationellt affärssamarbete i Moskva i slutet av 2023. 

Grundad som en tankesmedja på toppnivå för att undersöka asiatiska marknader och etablera affärssamarbete, har den en ambition att bli huvudporten för ryska företag som går österut och handel och investeringar i Asien som kommer till Ryssland. 

Medan de flesta ryska entreprenörer vet ganska lite om att göra affärer på orientaliska marknader, förklarar NCC att dess proffs kommer att hjälpa till att hitta pålitliga partners, analysera branscher, regleringar och marknadstrender och kontakta höga statliga myndigheter som är avgörande för framgångsrika företag även i de flesta asiatiska länder. som Ryssland självt.

NCC’s basic mission is said to become a centre of expertise and best service for Russian business entities entering new markets and forming new partnerships in Asia, Middle East, Africa and Latin America.

Medgrundarna av NCC inkluderar de största företagsföreningarna som den ryska unionen för industrimän och entreprenörer, handelskammaren och industrikammaren, det ryska exportcentret och "Business Russia" Union. En av de mest framstående akademiska tankesmedjorna, Institute of China and Contemporary Asia of the Russian Academy of Sciences, har också anslutit sig till projektet. Utländska investeringsstrategier utarbetas i samarbete med A1, det äldsta och mest kända ryska investeringsföretaget.

NCC verkar vinna popularitet bland ryska företagsgrupper. Statsägda jättar som Russian Railroads och privatägda Renova och AEON är bland medlemmarna i NCC, och Alfa Bank och Gazpromneft förklaras gå med.

"Ryska affärsmän var ursprungligen ganska ovilliga att vända sig till öst", säger Andrey Guryev, analytiker från Moskva. "De känner till väst och är väl bekanta med den europeiska och amerikanska affärskulturen, medan Asien var en terra incognita för de flesta stora företag. Nu är det annorlunda: intresset för Asien finns överallt, och Kina, Emirates eller Indien anses vara ganska perspektivriktade riktningar. Tankesmedjor som NCC etableras för att vägleda toppchefer att göra affärer i Asien och Mellanöstern, och det är en ganska lönsam affär”.

Till skillnad från många privata konsultföretag agerar NCC på uppdrag av den ryska regeringen och anses därför vara en pålitlig och ansvarsfull partner av asiatiska motparter som, liksom i Kina, är vana vid att samordna sina stora projekt med myndigheterna.

Samtidigt behöver asiatiska affärsmän som kommer till Ryssland också en sådan guide för att identifiera handels- och investeringsmöjligheter, hitta och kontrollera lokala partners, förstå invecklad rysk lagstiftning. NCC förklarar att det kommer att hjälpa kinesiska, indiska och mellanösternländska investerare att etablera sig på den ryska marknaden och föreslå projekt och tillgångar att investera i. Oavsett sanktionsriskerna kommer hundratals asiatiska företag att dra nytta av dessa möjligheter.

Vid det här laget har NCC bildat partnerskap med asiatiska företagsföreningar som arbetar i Ryssland, inklusive Union of Chinese Entrepreneurs i Ryssland, Moskva-kontoret för CCPIT (den största kinesiska handels- och industrikammaren) och China Overseas Investment Corp. Alla tre samlar kinesiska företag vill kolla den ryska marknaden och NCC är en naturlig partner för dem.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend