Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Nikolay Levitskiys skumma affärer på Hongkongs aktiemarknad

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det rapporterar EU TODAY

Mest känd för sina företags konkurser, den ryske affärsmannen Nikolay Levitskiy, som tidigare sågs bland grundarna av "Geotech" Oil Service Holding och efter att ha haft befattningen som generaldirektör för "EuroChem" som ägs och förvaltas av förvaltarna i en diskretionär trust sedan dess. 2006, efter hans deltagande i ett antal misslyckade affärsprojekt, tillhandahåller han aktivt tjänster som en nominerad tillgångsinnehavare-innehavare av tillgångar från de ryska oligarkerna, som är under internationella sanktioner.

Levitskiy köper upp aktier i projekt som är förknippade med storkapital, genom att utföra marknadsmanipulationer med aktier noterade på börsen i Hong Kong Limited.

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina lades ett betydande antal ryska miljardärer till på de sanktionerade listorna över EU, USA, Storbritannien och andra västländer som karakteriseras som "medlemmar i Vladimir Putins inre krets".

Som svar har de letat efter sätt att skydda sina ryska tillgångar.

Under de senaste två åren har en systematisk metod utarbetats för den till synes rutinmässiga överföringen av tillgångar till mindre kända ryska affärsmän som på pappret tar rollen som nya ägare.

Ett representativt exempel är historien om Nikolay Levitskiy, som 2022 blev känd som en nominell innehavare av tillgångar som är föremål för internationella sanktioner (Far Eastern Vanino Port, Primorskaya Water Power Plant, gruvbolag) och även Gennadij Timchenkos. och hans svärson Gleb Frank ("Tuloma" Sea Terminal), tidigare energiminister Sergey Generalov (AO "NPF MIKRAN"), Boris Aleshin (OOO "IK Axioma").

Och majoriteten av hans fiktiva verksamhet förblir utom räckhåll för västerländska tillsynsmyndigheter.

Annons

Nikolay Levitskiy blev förmånstagaren av de "tidigare" tillgångarna mellan 2022 och 2023. För alla affärsanalytiker skulle detta händelseförlopp komma som en fullständig överraskning.

Eftersom köpet av tillgångarna skedde efter ett antal affärsmisslyckanden – ett skandalöst tillbakadragande från IGSS ("Geotech"), vilket ökade företagets skuld till 700 miljoner USD genom ekonomiskt bedrägeri och konkurs av dess sista tillgång ("Deka" Kvass Factory i Novgorod).

Men i april 2022 blev Nikolay Levitskiy plötsligt en köpare av Andrey Melnichenkos Donalink Ltd som enligt uppgift hade en kontrollerande andel i Primorskaya Water Power Plant.

Ännu mer häpnadsväckande var förvärvet, som ägde rum 2021-2023 genom en serie transaktioner av kontroll över företaget IRC, ägaren till Kimkano-Sutarsky GOK (malmbearbetnings- och bearbetningsföretag) i den judiska autonoma regionen, den största järnmalmsproducenten i ryska Fjärran Östern.

En sådan tillgång skulle kräva ett betydande pris även i de utmanande ekonomiska tiderna i Ryska federationen, eftersom den primära marknaden för produkter från Sydkorea är Kina och IRC-aktier handlas på börsen i Hong Kong Limited.

Genom att använda övertagandet av Kimkano-Sutarsky GOK som ett illustrativt exempel har vi urskiljt det inre funktionen av systemet, som involverar flera individer, inklusive Marina Kolesnikova, som agerar som Levitskiys nominerade och som ägare till OOO "MIK INVEST" (en av de nyckelaktieägare i IRC), samt Olga Chesnokova.

En finansiell rådgivare för Levitskiy och en styrelseledamot för hans "Geotech Holding", hon fungerar också som hans nominerade i Oikku Finance (en aktieägare i IRC som aktivt deltar i Levitskiys finansiella system).

Hur Kimkano-Sutarsky GOK togs över

I december 2021 har Levitskiy genom sin offshore Axiomi Consolidation Ltd förvärvat 29.86 % av IRC-aktierna, som vid det tillfället belastades till förmån för Gazprombank med krediten på 113 miljoner USD förlängd till Kimkano-Sutarsky GOK (nedan – KS GOK).

Bara två månader senare, i februari 2022, tilldelade Gazprombank "oväntat" sina lånerättigheter till förmån för OOO "MIK INVEST", registrerat i namnet på den nominerade Marina Kolesnikova.

För att säkerställa full operativ kontroll över företaget har Levitskiy bildat sin marionettstyrelse på IRC i juli 2022, bestående av de personer som tidigare arbetat för Levitskiy i hans andra verksamheter: Denis Cherednichenko, Dmitry Dobryak, Natalia Ozhegina, Vitaly Sheremet, Alexey Romanenko.

Denis Vitalyevich Cherednichenko utsågs till verkställande direktör – tidigare underordnad Levitskiy och tidigare vice ordförande och styrelseledamot för Geotech Holding.

Med styrelsen nu under hans kontroll, lyckades Nikolay Levitskiy implementera programmet för uppköp och konsolidering av IRC-aktiepaketet. Han har gjort det med hjälp av medel från det huvudsakliga, inkomstbringande KS GOK-företaget.

För att befästa sin fullständiga kontroll över tillgången genomförde IRC ytterligare emissioner av 16.7 % aktier i oktober 2022. Det har noterats att detta gjordes utan kostnad.

Nya aktier såldes enligt överenskommelse till MIK INVEST för 19 miljoner USD för återbetalning av samma kredit.

Pengarna anlände till IRC och följande dag, efter kreditåterbetalningen från Korea till förmån för MIK INVEST, returnerades de till den ursprungliga källan, och som ett resultat av ett sådant system blev MIK INVEST en ny aktieägare i IRC med en 16.7 % andel.

För att undvika uppmärksamhet från tillsynsmyndigheter har Levitskiy i juli 2023 omregistrerat sitt paket "utspätt" genom ytterligare emission och redan inte belastat med panten, och uppgår till 24.88 % av aktierna, från Axiomi Consolidation Ltd. till hans andra offshorebolag Axioma Capital FZE (baserat i Förenade Arabemiraten), och förvärvade ytterligare 1.01% från Ineth Limited.

Dessutom, i november 2023, har Levitskiy förvärvat 4.72 % av aktierna från sin egen Oikku Finance (uppenbarligen ägd av hans tidigare underordnade och nominerade Olga Chesnokova). Transaktionsbeloppet var 47 miljoner HKD (6 miljoner USD).

Det bör noteras att Oikku Finance har köpt sitt aktiepaket (4.72 %) för samma $6 miljoner 2022, som hade mottagits genom en rad transaktioner, initialt från Kimkano-Sutarsky GOK för MIK INVEST, och vidare för Oikku Finance, återigen med godkännande av styrelsen, som kontrolleras fullt ut av Levitskiy.

Som ett resultat hade Levitskiy i november 2023 ackumulerat en andel på 30.61 % av IRC, medan MIK INVEST hade 16.67 %.

Efter det har Levitskiys bolag Axioma Capital FZE utökat ett erbjudande om inlösen av aktier till andra aktieägare till samma pris – 0.118 HKD per aktie, vilket värderar hela IRC till 1 miljard HKD (129 miljoner USD).

Vida slutna ögon av regulatorerna

I huvudsak flyttades företaget inom nästan två år ut ur sanktionszonen till minimal kostnad, eftersom Levitskiys strukturer har full kontroll över Kimkano-Sutarsky GOK.

Det är därför företaget måste ge alla sina intjänade pengar till sin egen aktieägare (MIK INVEST) för att betala skulder. Det hade varit omöjligt att genomföra en sådan ordning utan inblandning av myndigheter.

Och därmed blir en gammal bekant till Levitskiy, den aktive guvernören i den judiska autonoma regionen Rostislav Goldshtein involverad i upplägget.

Det "varma förhållandet" mellan affärsmannen och regionchefen går tillbaka till 2003, när Levitskiy innehade ställningen som viceguvernör i Republiken Komi, och Goldshtein var ordförande för statsrådet i Republiken Komi.

Utöver ett tyst samtycke för genomförandet av programmet, säkrade närvaron av en "vänlig" guvernör ytterligare skattelättnader för de sydkoreanska myndigheterna, som bidrar med 10 % av skatteintäkterna i den judiska autonoma regionen.

Även om sådana system inte är ovanliga i dagens Ryssland, är bristen på intresse från internationella tillsynsmyndigheter förbryllande.

Börsen i Hong Kong avslöjar inte anknytningen till alla tre företag som är involverade i de senaste transaktionerna – Axioma Capital FZE, Oikku Finance och MIK INVEST – trots den uppenbara delade finansieringskällan från KS GOK och deras nära sammankoppling genom ömsesidiga finansieringskedjor.

Dessutom fick Chesnokova konsekvent finansiering från OOO "MIK" genom Levitskiys företag via sina egna företag 2021-2022. OOO "MIK" ägs av samma nominerade Levitskiy som i MIK INVEST MA Kolesnikova.

År 2022 fick Levitskiy själv finansiering via KS GOK och MIK INVEST personligen för sig själv och för sitt OOO "IK "AXIOMA", till vilken tillgångarna överfördes i syfte att undvika sanktionerna.

Som ett resultat av detta konsoliderade Levitskiy och hans närstående företag, genom orättfärdig inlösen av aktier till ett pris som avsevärt skilde sig från det faktiska marknadspriset, en 47 % andel i IRC i händerna på en enda nominell aktieägare.

Förvärvet av aktier finansierades genom att emittenten själv, IRC, tog ut medlen från KS GOK.

Det faktum att bona fide aktieägare i IRC har vilseleds för dessa ändamål borde länge ha blivit föremål för utredning av tillsynsmyndigheter.

Tills en sådan granskning inträffar är risken för systemets expansion och ytterligare utspädning av andra aktieägares andelar mycket stor.

OBS! En tidigare version av denna artikel hänvisade felaktigt till Andrey Melnichenko som ägare till EuroChem.

Herr Melnichenko var förmånstagaren av den diskretionära trusten fram till mars 2022, men sedan dess har han ingen relation till den. Han har inte heller någon relation till de tillgångar som nominellt kan innehas av Nikolay Levitskiy. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend