Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

EU:s medlemsländer har förnyat de restriktiva åtgärderna mot Ryssland.

DELA MED SIG:

publicerade

on

Detta är "med tanke på Ryska federationens fortsatta åtgärder som destabiliserar situationen i Ukraina." Åtgärderna, säger EU, kommer att pågå till den 31 juli.

Sanktioner, som först infördes 2014 som svar på Rysslands agerande som "destabiliserade" situationen i Ukraina, utökades avsevärt sedan februari 2022 som svar på vad EU kallar Rysslands "oprovocerade, omotiverade och olagliga militära aggression mot Ukraina."

De består för närvarande av ett brett spektrum av sektoriella åtgärder, inklusive restriktioner för handel, finans, teknik och varor med dubbla användningsområden, industri, transport och lyxvaror.

De omfattar också: ett förbud mot import eller överföring av sjöburen råolja och vissa petroleumprodukter från Ryssland till EU, en av-SWIFTing av flera ryska banker och avstängning av sändningsverksamheten och licenserna för flera Kreml-stödda desinformationsställen.

Dessutom infördes särskilda åtgärder för att stärka EU:s förmåga att motverka kringgående av sanktioner.

En talesman för EU:s råd sa denna vecka: "Så länge som Ryska federationens illegala handlingar fortsätter att bryta mot förbudet mot att använda våld, vilket är ett allvarligt brott mot skyldigheter enligt internationell rätt, är det lämpligt att behålla alla åtgärder som ålagts av EU och att vid behov vidta ytterligare åtgärder."

Utöver de ekonomiska sanktionerna mot Ryska federationen har EU infört olika typer av åtgärder som svar på Rysslands destabiliserande aktioner mot Ukraina.

Annons

Dessa inkluderar: restriktioner för ekonomiska förbindelser med det illegalt annekterade Krim och staden Sevastopol samt de icke-statligt kontrollerade områdena i Ukraina i oblasterna Donetsk, Cherson, Luhansk och Zaporizhzhia; individuella restriktiva åtgärder (frysningar av tillgångar och reserestriktioner) på ett brett spektrum av individer och enheter, och diplomatiska åtgärder.

Sedan den 24 februari 2022 har EU antagit 12 "oöverträffade och hårt drabbade" sanktionspaket som svar på Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

I sina slutsatser, som antogs den 14–15 december 2023, upprepade Europeiska rådet sitt fördömande av "Rysslands anfallskrig mot Ukraina".

En talesman för rådet tillade, "Detta utgör ett uppenbart brott mot FN-stadgan och påminde om unionens orubbliga stöd för Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser och dess inneboende rätt till självförsvar mot den ryska aggressionen."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend