Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Förbud mot rysk LNG-import till Europa – ukrainsk grupp kräver åtgärder från Storbritannien och EU:s nyckelmedlemsstater vid ministermöte i Paris

DELA MED SIG:

publicerade

on

I upptakten till International Energy Agency Ministermöte, som äger rum i Paris den 13 och 14 februari, Razom vi står har vädjat till energiministrarna i EU:s medlemsstater, såväl som Norge och Storbritannien, med en uppmaning att vidta konkreta åtgärder för att fasa ut importen av rysk flytande naturgas (LNG) i Europa.

Ukrainska freds- och klimatförespråkare berömmer den brittiska regeringens initiativ att inleda förhandlingar med europeiska grannar för att sluta importera rysk LNG med oro för att det skulle kunna hamna i det brittiska gassystemet. Ryska LNG-import till Storbritannien har varit förbjudna sedan januari 2023.

Oleh Savytskyi, kampanjchef på Razom We Stand, sa: "Det är oerhört nedslående att se länder som Spanien, Frankrike och Belgien fortsätta och till och med utöka sitt onödiga beroende av rysk LNG. Samtidigt är det en fråga om liv och död för oss i Ukraina att stoppa den ryska expansionen på den globala LNG-marknaden. Kreml fortsätter att använda fossilbränsleexport för att finansiera dess krigskassa och dagligen tillfoga oskyldiga människor i Ukraina mer smärta och lidande. Rigorösa och varaktiga internationella sanktioner mot Rysslands fossilbränsleindustri, och dess strategiska projekt som Arctic LNG 2, kan lamslå Kremls vinster, vilket säkerställer en säkrare och mer stabil värld.”

Olje- och gasbolag, inklusive Novatek, ägare till Arctic LNG 2-projekt, utgör idag de viktigaste skattebetalarna i Ryssland, och spelar en avgörande roll för att forma betalningsbalansen och stabilisera den nationella valutan. Sedan kriget började den 24 februari 2022 har Ryssland samlat mer än 600 miljarder dollar i vinst från export av fossila bränslen och rusar för att utveckla nya sibiriska och Arktiska fält. Men om internationella sanktioner mot Rysslands fossilbränsleindustri upprätthålls och strängt upprätthålls, Internationella energibyråns projekt att Kremls vinster från olja och gas kan rasa med 40 till 50 % till 2030.

Storbritanniens energiminister Claire Coutinho meddelade nyligen att den brittiska regeringen "samarbetar nära med europeiska allierade för att hjälpa till att avsluta deras beroende" och noterade att europeiska länder borde "driva Putin från marknaden för gott".

Spanien, Frankrike och Belgien är de tre största importörerna av rysk LNG i EU. Handeln uppskattades vara värd 16 miljarder euro i 2022, med import minskade endast något under 2023. Dessa nationer behöver inte fortsätta att investera i rysk LNG, med Storbritannien och Europa att se oöverträffade fall i användningen av fossila bränslen genom att gå över till renare och mer hållbara energikällor, vilket minskar ekonomiska förluster i biljonerNytt rekord tillväxt av förnybar energi inte bara löser energibehovet men mildrar också klimatutmaningar som dränera ekonomin med biljoner euro, enligt Wall St. Journal.

Razom We Stand uppmanar energiministrar i viktiga europeiska länder att snabbt anta fullständiga och fullständiga sanktioner mot Rysslands fossilbränsleindustri, särskilt dess LNG-export. Sådana åtgärder är avgörande inte bara för att uppnå fred i Ukraina utan också för europeisk och global stabilitet, och sänder ett kraftfullt budskap för att avskräcka alla ytterligare angreppskrig som finansieras av export av fossila bränslen.

Annons

Foto: Zetong Li on Unsplash

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend