Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Serbien och Kosovo måste arbeta för att eskalera situationen i norra Kosovo 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ledamöterna säger att den serbiska regeringen för en mycket farlig politik gentemot Kosovo och dess västerländska partner, i en resolution som antogs förra veckan, Plenum, KATASTROF.

Texten, som antogs med handuppräckning, fördömer i starkast möjliga termer "den avskyvärda och fega terroristattacken mot kosovanska poliser av välorganiserade serbiska paramilitärer" i Banjska/Banjskë den 24 september 2023, och uppmanar alla sidor att trappa ned situationen i norra Kosovo.

Ledamöterna följer noga de pågående utredningarna av de kosovanska myndigheterna och uppmanar Serbien att samarbeta fullt ut och att ställa de ansvariga för attacken som för närvarande är bosatta i Serbien inför rätta, inklusive att underlätta deras utlämning till Kosovo.

Serbiens farliga politik gentemot Kosovo och dess västerländska partner

Aggressivt militärt beteende, tillsammans med radikaliserade politiska budskap i Serbien och starka indikationer på den serbiska statens inblandning i det senaste politiska våldet i norra Kosovo, indikerar att den serbiska regeringen för en mycket farlig men sammanhängande politik när det gäller Kosovo och dess västerländska partner.) Ledamöterna är också oroade över bevis som kopplar samman våldsbejakande kriminella grupper i norra Kosovo och i Serbien med den serbiska staten.

Om utredningen visar att den serbiska staten är direkt inblandad i attackerna den 24 september, bör kommissionen frysa finansieringen till Serbien inom ramen för instrumentet för Föranslutningsstöd III, säger parlamentsledamöterna. De uppmanar också rådet att anta riktade restriktiva åtgärder, inklusive men inte begränsat till frysning av tillgångar och reseförbud, mot destabiliserande aktörer i norra Kosovo och ledarna för stora organiserade brottsnätverk.

Arbeta för en fredlig lösning av tvister genom dialog

Annons

Parlamentet uppmanar Serbien och Kosovo att fördöma alla former av våld och provokationshandlingar och uppmanar dem att stoppa alla åtgärder som ytterligare kan eskalera spänningar och att aktivt arbeta för en fredlig lösning av tvister genom EU-understödd dialog.

Kommissionen bör, säger parlamentsledamöterna, agera som en ärlig mäklare i normaliseringsprocessen och undvika eftergift gentemot Serbien, och de kräver att rådet upphäver de negativa åtgärder som det har vidtagit mot Kosovo och att de återupptar sina kontakter på hög nivå med dess president och Kosovo. regering. I resolutionen uppmanas kommissionen att utarbeta och lägga fram en öppen och ambitiös färdplan för Kosovos väg mot integration senast i slutet av 2023.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend