Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Kommissionen godkänner slovakiska program på 70 miljoner euro för att stödja producenter av nötkreatur, livsmedel och drycker i samband med Rysslands krig mot Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett slovakiskt program på 70 miljoner euro för att stödja producenter av nötkreatur, livsmedel och drycker i samband med Rysslands krig mot Ukraina. Ordningen godkändes inom ramen för det statliga stödet Ramverk för tillfällig kris och övergång, antagen av kommissionen den 9 mars 2023 att stödja åtgärder inom sektorer som är nyckeln till att påskynda den gröna omställningen och minska bränsleberoendet. Det nya ramverket ändrar och förlänger delvis Temporary Crisis Framework, antagen den 23 mars 2022 för att göra det möjligt för medlemsländerna att stödja ekonomin i samband med den nuvarande geopolitiska krisen, redan ändrad den 20 juli 2022 och igen 28 oktober 2022.

Enligt ordningen kommer stödet att ha formen av en nedsättning av socialavgiften som arbetsgivare annars skulle behöva betala för perioden från augusti 2023 till januari 2024. De stödberättigade förmånstagarna kommer i princip att ha rätt till ett stödbelopp motsvarande upp till 700 euro per anställd och månad. Syftet med programmet är att stödja företag verksamma inom nötkreatursproduktionen, livsmedels- och dryckessektorerna som för närvarande står inför likviditetsbrist på grund av kostnadsökningen för bland annat el, djurfoder, gödningsmedel och jordförbättringsmedel.

Kommissionen fann att det slovakiska systemet är i linje med villkoren i ramverket för tillfällig kris och övergång. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 250,000 300,000 euro per företag som är verksamt inom nötkreatursproduktionen, 2 31 euro per företag som är verksamt inom bearbetning av fiske och vattenbruk och 2023 miljoner euro per företag som är verksamt inom andra stödberättigade sektorer. och (ii) kommer att beviljas senast den XNUMX december XNUMX.

Kommissionen drog slutsatsen att systemet är nödvändigt, lämpligt och proportionerligt för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107(3)(b)EUF-fördraget och de villkor som anges i Ramverk för tillfällig kris och övergång. På grundval av detta godkände kommissionen ordningen enligt EU:s regler för statligt stöd.

Mer information om den tillfälliga kris- och övergångsramen och andra åtgärder som vidtagits av kommissionen för att ta itu med de ekonomiska konsekvenserna av Rysslands krig mot Ukraina och främja övergången till en ekonomi med nettonoll här.. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.109076 i EU Registret över statligt stöd om kommissionens konkurrens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend