Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

I Irland och Gibraltar lovar #Brexit-gränsfrågor "paradis" för smugglare

DELA MED SIG:

publicerade

on

den senaste tidens EU-toppmötet som hölls i Salzburg skapade inte mycket hopp om att ett brexitavtal är nära förestående. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk otvetydigt förkastas Theresa Mays mycket förtalade Checkers-plan, medan Frankrikes president Emmanuel Macron på ett tydligt sätt kallade Brexiteers "lögnare". Detta fick May att Efterfrågan respekt och den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt till fråga tunt beslöjade hot som ”förväxla inte brittisk artighet för svaghet. Om du sätter oss i ett svårt hörn så kommer vi att stå på oss”.

Mitt i allt detta storslagna finns det några konkreta skäl till varför ett acceptabelt "skilsmässaavtal" fortfarande är svårfångat. Den största problematiken verkar vara gränserna mellan Storbritannien och EU i Irland och Gibraltar, där man bland annat befarar att förvirringen kring Brexit skulle kunna förvärra ett smugglingsproblem som redan är utbrett – särskilt i händelse av en no-deal resultat. Förra veckans debacle i Salzburg kommer att ha gjort lite för att mildra dessa bekymmer.

Backstops och röda linjer

Den främsta stridspunkten kring den irländska gränsen är dess existens i första hand. För närvarande finns det inga hårda gränser, barriärer eller kontrollpunkter mellan Nordirland och republiken. Båda parter vill behålla det så. Känna igen hur viktigt detta arrangemang är för att upprätthålla den bräckliga fred som främjades av 1998 års långfredagsavtal, har May prioriterat en "backstop" som skulle garantera detta upplägg även om Storbritannien misslyckas med att sluta ett utträdesavtal med EU.

May har dock också insisterat på att Storbritannien kvarstår på den inre marknaden eller tullunionen är en röd linje. Hennes mantra att "Brexit betyder Brexit" innebär att Storbritannien måste lämna båda arrangemangen som en del av ett meningsfullt utträde ur EU. Detta skapar en väsentlig motsägelse, eftersom May också vägrar att acceptera en land- eller sjögräns mellan Irland och Storbritannien. Den konservativa regeringens tillit på Northern Irish Democratic Unionist Party (DUP) för att behålla en knapp majoritet kastar ytterligare en skiftnyckel i mixen, vilket får den irländska taoiseachen Leo Varadkar att framställa för det värsta scenariot nästa år.

The Rock och en hård plats

Annons

Den irländska gränsen kan stjäla lejonparten av rubrikerna kring brexitförhandlingarna, men den mellan Spanien och Gibraltar kan visa sig vara lika besvärlig. Det är särskilt sant med tanke på att EU har begåvad Spanien veto mot eventuella avtal mellan EU och Storbritannien om Gibraltar. Även om Spanien fortfarande inte har gett upp hoppet om att en dag återta sitt tidigare territorium, är den spanska regeringens nuvarande strategi att använda brexitsamtalen till uppdatera det befintliga arrangemanget.

Den främsta av de spanska bekymmerna är skillnaden mellan Gibraltars skattesystem och finanspolitik och den i EU. Det brittiska territoriet är inte en del av tullunionen, tillämpar inte mervärdesskatt (moms) och är undantaget från den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP), som alla Spanien hävdar bidrar till smuggling över gränsen. Svartmarknadstobak är en av de största illegala importerna. Förra året, 600,000 paket cigaretter beslagtogs vid gränsen, vilket motsvarar en ökning med 158 % från 2016.

Välsignelse för tobaksvarta marknaden

Frågan kommer sannolikt att bli mer förankrad i händelse av ett scenario utan avtal nästa mars – och inte bara i Spanien. Under 2017 fanns det cirka 520 miljoner olagliga cigaretter konsumeras i Irland, vilket resulterade i en nettoförlust på 200 miljoner pund för den irländska statskassan. Återförsäljare som bor nära gränsen är allt mer oroliga för Brexits inverkan på problemet. Med 30,000 310 människor som korsar den XNUMX mil långa irländska gränsen varje dag är det nästan omöjligt att slå ner den illegala handeln. Simon Sneddon från Northampton University har tidigare gjort det förutsagda Brexit kommer att skapa ett "gangsterparadis" för de kriminella som verkar i området. Det är inte bara tobakssmuggling tros att kosta EU:s budgetar över 10 miljarder euro per år, men det också ökar lokaliserad rökning och undergräver folkhälsoinitiativ.

Efter det katastrofala toppmötet i Salzburg, Spaniens premiärminister Pedro Sánchez tog till Twitter för att lufta sin oro över tobakssmuggling. Sánchez kommentarer kom vid ett särskilt avgörande ögonblick i kampen mot den olagliga aktiviteten: i början av nästa månad kommer Genève att vara värd för COP8 och MOP1 konferenser, som syftar till att genomföra ramkonventionen om tobakskontroll (FCTC) respektive protokollet om olaglig handel med tobaksprodukter.

Som föreskrivs i protokollet, som officiellt trädde i kraft denna vecka, håller EU för närvarande på att utarbeta ett spår-och-spårningssystem som kommer att övervaka cigaretter i varje skede av tillverknings-, leverans- och leveransprocessen. Rätt utformat skulle ett sådant system kunna bidra till att lindra oron för smuggling efter Brexit i Irland och Gibraltar. Men systemet som det ser ut nu lämnar för stort spelrum för industrins inblandning, att anförtro nyckelelement till tobakstillverkarna trots att de själva fortsätter att främja smuggling av sina egna produkter.

Upp i rök

Den olagliga cigaretthandeln är bara en aspekt av det logistiska träsk som Brexit är, men en med enorma konsekvenser för Spanien, Gibraltar och ön Irland. Den spanska regeringen ser de pågående förhandlingarna som en möjlighet att ta upp ett årtionden gammalt klagomål. Att återinföra en gräns mot Irland innebär under tiden en verklig risk att provocera fram en återgång till våld och till och med öppen krigföring om situationen hanteras på ett felaktigt sätt. Efter irländska tullstationer var Attackeras under hela 20th århundradet är det en skrämmande påtaglig möjlighet att en hård gräns kommer att leda till remilitarisering.

Som sådan är det absolut nödvändigt att Storbritannien och EU kommer fram till en ömsesidigt fördelaktig lösning. Ett misslyckande att göra det kommer inte bara att resultera i vanolyckan för ett resultat utan affär, utan miljontals pund förlorade på olaglig handel, ett slag mot folkhälsan, potentiella finansiering för terrororganisationer och det alltför reella hotet att den hårt vunna irländska freden skulle kunna gå upp i rök.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend