Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Ukraina-faciliteten: Rådet och parlamentet enas om en ny stödmekanism för Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

I dag nådde rådet och parlamentet en provisorisk överenskommelse om att inrätta ett nytt, särskilt instrument för att stödja Ukrainas återhämtning, återuppbyggnad och modernisering, samtidigt som de stöder dess ansträngningar att genomföra reformer som en del av landets anslutningsväg till EU. Ukraina-faciliteten kommer att ha en total budget på 50 miljarder euro.

Ukraina-faciliteten kommer att slå samman EU:s budgetstöd till Ukraina i ett enda instrument, vilket ger ett sammanhängande, förutsägbart och flexibelt stöd för perioden 2024–2027 till Ukraina, anpassat till de aldrig tidigare skådade utmaningarna med att stödja ett land i krig.

"EU är berett att stödja Ukraina så länge det behövs. Ukraina-faciliteten kommer att tillåta oss att kanalisera konsekvent och förutsägbart stöd till Ukraina för att hjälpa dess folk att återuppbygga sitt land mitt i de oöverträffade utmaningar som Rysslands anfallskrig medför. Samtidigt kommer stödet att hjälpa Ukraina att gå vidare med de reformer och moderniseringsansträngningar som behövs för att landet ska gå vidare på sin väg mot ett framtida EU-medlemskap.”
Vincent van Peteghem, Belgiens finansminister

En struktur i tre pelare

Ukrainafonden kommer att struktureras i tre pelare:

  • pelare I: Ukrainas regering kommer att förbereda en "Ukraina plan", där man redogör för sina avsikter för återhämtning, återuppbyggnad och modernisering av landet och de reformer man planerar att genomföra som en del av sin EU-anslutningsprocess. Ekonomiskt stöd i form av bidrag och lån till staten Ukraina skulle tillhandahållas baserat på genomförandet av Ukrainaplanen, som kommer att underbyggas av en uppsättning villkor och en tidslinje för utbetalningar
  • pelare II: Under Ukrainas investeringsram, kommer EU att ge stöd i form av budgetgarantier och en blandning av bidrag och lån från offentliga och privata institutioner. En Ukraina-garanti skulle täcka riskerna med lån, garantier, kapitalmarknadsinstrument och andra former av finansiering som stöder facilitetens mål
  • pelare III: Union anslutningsstöd och andra stödåtgärder hjälpa Ukraina att anpassa sig till EU:s lagar och genomföra strukturella reformer på vägen mot ett framtida EU-medlemskap

Finansieringsaspekter

Den totala budgeten på 50 miljarder euro för Ukraina-faciliteten kommer att vara fördelat på 33 miljarder euro i lån i 17 miljarder euro i bidrag.

Bidrag kommer att mobiliseras genom ett nytt särskilt instrument, som föreslås inom ramen för halvtidsöversynen av den fleråriga budgetramen. Lånen kommer att garanteras genom utrymmet för egna medel, liknande den nuvarande finansieringen under Macro Financial Assistance "Plus" (MFA+).

Ukraina kan begära, som en del av Ukrainaplanen, a förfinansieringsbetalning av ett belopp på upp till 7 % av anläggningen.

Annons

En betydande del av investeringsdelen av Ukrainaplanen och Ukrainas investeringsram kommer att vara öronmärkt för gröna investeringar och en del i Ukrainas investeringsram kommer att reserveras för små och medelstora företag. Planen kommer också att vara inriktad på att stödja nationella myndigheter.

Texten ger ev bryggfinansiering för att säkerställa att medel når Ukraina så snart som möjligt.

Det kommer att finnas en viss flexibilitet när det gäller budgethanteringen med tanke på att Ukraina är ett land i krig.

förutsättning för stöd till Ukraina Under faciliteten kommer Ukraina att fortsätta att upprätthålla och respektera effektiva demokratiska mekanismer, inklusive ett parlamentariskt flerpartisystem, och rättsstatsprincipen, och att garantera respekt för mänskliga rättigheter, inklusive rättigheterna för personer som tillhör minoriteter.

Dessutom kommer förordningen att säkerställa detta det ukrainska parlamentet och det civila samhällets organisationer i Ukraina är vederbörligen informerade och rådfrågas om utformning och genomförande av Ukrainaplanen.

En dialog om Ukrainas facilitet kommer att ge Europaparlamentet möjlighet att uppmana kommissionen att minst var fjärde månad diskutera genomförandet av planen.

För att utvärdera genomförandet av planen, förordningen kommer att innehålla en resultattavla som kommer att hjälpa till att enkelt övervaka framstegen i olika kvalitativa och kvantitativa steg, inklusive en översikt över de sociala, ekonomiska och miljömässiga inslagen i Ukrainaplanen.

Nästa steg

Med utgångspunkt i framgången med detta provisoriska avtal kommer förhandlarna nu att fortsätta arbetet med den bredare översynen av den fleråriga budgetramen (MFF) 2021–2027, som Ukraina-faciliteten och plattformen för strategisk teknik för Europa (STEP) är en del av. att nå en överenskommelse så snabbt som möjligt.

Det provisoriska avtalet måste godkännas av rådet och parlamentet innan texten kan gå igenom det formella antagandeförfarandet. När det har antagits kommer det att offentliggöras i EU:s officiella tidning och träda i kraft dagen efter. Förordningen kommer att gälla omedelbart efter ikraftträdandet.

Bakgrund

Den 20 juni 2023 antog kommissionen ett förslag om översyn av den fleråriga budgetramen (MFF) 2021–2027, tillsammans med två förslag till förordningar om inrättande av en Ukraina-facilitet och en plattform för strategisk teknik för Europa (STEP).

Rådets partiella förhandlingsmandat om Ukraina-faciliteten

EU:s långtidsbudget (bakgrundsinformation)

EU-solidaritet med Ukraina (bakgrundsinformation)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend