Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

ICEHOTEL 35-årsjubileum – Internationell designtävling är nu öppen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ansökningsprocessen är nu öppen för kreativa individer att delta i skapandet av Icehotel 35 som en del av årets designtävling. Icehotel är världskänt för att vara en unik blandning av konst och design i is och snö, och varje år återskapas Icehotel i en helt ny form. Unika konstverk som bara finns en gång. Deadline för att lämna in designbidraget till Icehotel 35 är den 15 april 2024.

Icehotel grundades 1989, och förutom att vara ett unikt hotell är det också en levande utställning med konst skapad av is och snö. Hotellet, som byggs om varje år med is från Torneälven, blir en extraordinär kombination av skulpturer, konstsviter, en stor sal och en ceremonisal.

Förberedelserna inför Icehotels 35-årsjubileum har påbörjats och ansökan är nu öppen till den årliga designtävlingen. Talangfulla artister över hela världen kan skapa sina egna drömsviter av ekologiska material som förändras efter säsong. De utvalda designerna kommer att väljas på kreativitet, innovation och genomförbarhet – och, naturligtvis, på upplevelsen som gästen får. Deltagande konstnärer kan låta innovation och kreativitet frodas och skapa en minnesvärd upplevelse för besökare från hela världen.

– Varje isblock som lånas från Torneälven bär på sin egen unika historia. Icehotel är ett levande utrymme där våra konstnärer har möjlighet att skapa kraftfull iskonst i en unik miljö. Jag ser fram emot årets innovativa idéer för Icehotel 35, säger Luca Roncoroni, Creative Director på Icehotel.

Produktionen av Icehotel är organiserad som ett internationellt projekt där utvalda konstnärer samlas i Jukkasjärvi för att bygga originella och magnifika sviter. Icehotel representerar en konstnärlig bedrift och en hyllning till naturen och Sveriges sista orörda vattendrag, Torneälven. Det är en möjlighet för konstnärer att skapa något extraordinärt och för besökare att uppleva en unik konstnärlig värld skapad av isens skönhet.

– Vi är så exalterade när vi börjar planera för Icehotel 35, detta halvsekelfirande vid 35 års ålder. Vi ser fram emot kreativa, spännande och innovativa förslag på konstsviter, och vi kan lova våra gäster flera helt nya upplevelser under deras besök nästa vinter, säger Marie Herrey, vd för Icehotel. 

Icehotel är ett unikt konstkoncept som genom åren har skapats av prisbelönta designers och konstnärer som Bernadotte & Kylberg, vinnare av flera internationella designpriser som det prestigefyllda Red Dot Award, designduon Kauppi & Kauppi som vunnit otaliga utmärkelser världen över för sina möbler och sin belysning, och franska Nicolas Triboulot & Fernand Manzi som dagligen arbetar med att designa kristallvaser i Paris. Icehotel har även låtit designa konstsviter av morgondagens konstnärer och keramiker, studenter från Leksands Folkhögskola. 

Annons

Ansökan och deadline

Även om tidigare erfarenhet av att skulptera is, snö eller andra material är en fördel, välkomnar Icehotel även ansökningar från alla kreativa discipliner. Urvalet av de vinnande bidragen baseras på deras koncept, kreativitet, innovation, genomförbarhet och naturligtvis på upplevelsen för besökare och gäster. Artisterna ansvarar för att färdigställa sina sviter på Icehotel, men det finns ett supportteam som kan hjälpa dem och ett ljusteam som tar fram en ljusplan i samarbete med artisterna.

Ansökan är öppen till måndagen den 15 april 2024 och de vinnande koncepten presenteras måndagen den 29 april 2024. För ytterligare information kontakta: [e-postskyddad]

Läs mer om antagningsprocessen och ansök här: https://www.icehotel.com/call-proposal

Om Icehotel

Icehotel öppnade 1989 och är bredvid ett hotell även en konstutställning med ständigt föränderlig konst gjord av is och snö. Icehotel skapas i en ny version varje vinter, helt gjord av naturis från Torneälven, en av Sveriges nationalälvar och sista orörda vatten. När vintersäsongens hotell har smält tillbaka i floden under våren finns en del av hotellet kvar; en plats där besökare kan uppleva isen och snön året runt.

Breif fakta om ishotell

 • 44 varma hotellrum
 • 28 varma stugor
 • 18 året runt öppen konst och lyxiga sviter av is (-5 grader Celsius/ 23 Fahrenheit) 
 • 35 vinteröppna konstsviter och isrum (-5 grader Celsius/23 Fahrenheit) 
 • 1 tillgänglighetsanpassad Art Suite gjord av is (-5 grader Celsius/23 Fahrenheit) 
 • 3 konferensrum
 • 1 ceremonihall gjord av is och snö på vinterhotellet (mitten av december - mitten av april)
 • 1 biograf gjord av is och snö för 29 gäster, öppen året runt
 • 1 utställningsrum av is och snö
 • 1 Isbar
 • 3 restauranger
 • 4 vildmarksläger

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend