Anslut dig till vårt nätverk!

NATO

Nato förlänger chef Stoltenbergs mandatperiod

DELA MED SIG:

publicerade

on

Natomedlemmarna enades på tisdagen (4 juli) om att förlänga mandatperioden för generalsekreterare Jens Stoltenberg med ytterligare ett år.

Beslutet har blivit allmänt signalerat de senaste veckorna men NATO-ambassadörer förväntas formellt godkänna förlängningen under ett möte på tisdagen, sade diplomaterna, som talade på måndagen (3 juli) på villkor att de var anonyma.

Stoltenberg har väglett Nordatlantiska fördragsorganisationen genom en rad kriser sedan han tog ledningen 2014, senast samlade Nato-medlemmar till stöd för Ukraina samtidigt som de försökte förhindra att kriget där eskalerar till en direkt konflikt mellan Nato och Ryssland.

Stoltenberg, 64, är en före detta statsminister i Norge. Han skulle slutföra sin mandatperiod som den högsta civila i den transatlantiska säkerhetsalliansen i slutet av september men kommer nu troligen att stanna i ytterligare 12 månader.

Stoltenberg sa i februari att han inte ville förlänga sitt kontrakt. Men Nato-medlemmar bad honom att acceptera en efter att ha misslyckats med att nå konsensus om en efterträdare.

Bland dessa diskuteras som utmanare var den brittiske försvarsministern Ben Wallace - som öppet sa att han skulle gilla jobbet - och Danmarks premiärminister Mette Frederiksen, som offentligt insisterade på att hon inte var en kandidat för posten.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend