Anslut dig till vårt nätverk!

NATO

Ge Ukraina snabb väg till Nato efter kriget, säger Litauens ledare till allierade

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Litauens president uppmanade Natos ledare att vara djärvare när det gäller att ta itu med Ukrainas strävan efter medlemskap vid ett toppmöte i hans land nästa vecka, och sa att detta skulle öka Kievs prestation på slagfältet medan Moskva skulle se varje försiktighet som svaghet.

President Gitanas Nauseda rådde Natos allierade att bortse från farhågorna för att föra in Ukraina i den USA-ledda militäralliansen skulle provocera Ryssland, som invaderade Ukraina den 22 februari 2022.

"Vi bör inte tveka att ta djärvare beslut för annars kommer Putinregimen att besluta att de västerländska allierade är för svaga, (att de borde) knuffas till hörnet och de kommer att kapitulera", sa Nauseda på måndagen.

"Vår starkare formulering om Ukrainas (medlemskaps)perspektiv skulle säkerligen öka stridslusten hos ukrainska soldater på slagfältet. Och detta är mycket viktigt", tillade han.

Ukraina har pressat på Nato att vid toppmötet den 11 och 12 juli deklarera att Kiev skulle ansluta sig till alliansen strax efter krigets slut, och att fastställa en färdplan för medlemskap.

Men andra medlemmar som USA och Tyskland har varit mer försiktiga, försiktiga med alla drag de fruktar kan ta alliansen närmare ett aktivt krig med Ryssland, som länge har sett Natos expansion som ett bevis på västerländsk fientlighet.

Nauseda sa till Reuters att ett löfte om en lättare väg till NATO-medlemskap efter kriget och fler militära stödlöften kan erbjudas Ukraina vid nästa veckas sammankomst.

"Vi har några länder som är försiktiga med den starkare formuleringen av Ukrainas perspektiv. Men jag ser redan en förändring i deras ledares medvetande", sa Nauseda.

Annons

"Vi förstår alla att just nu, mitt i kriget, kan Ukraina inte gå med i Nato omedelbart. Vi förstår det. Ukrainare förstår det. Men vi måste skapa rutiner, hur vi ska gå vidare ... så det finns inget slöseri tid om kriget är över och segern är på ukrainsk sida”.

Nauseda sa att han förväntar sig att Ukrainas president Volodymir Zelenskiy kommer att dyka upp i Vilnius, trots hans varningar att han ser "ingen mening" med att åka om Kiev inte ges en "signal" på mötet: "Jag hoppas att han kommer att vara här och han kommer att spela en viktig roll i beslutsfattandet i Vilnius".

Flera länder förbereder en "ytterligare portfölj av (militärt) stödförpliktelser" för Ukraina, att tillkännage vid NATO-toppmötet, sade Nauseda.

TYSK UTSÄTTNING

Men möjligheten att Sverige är accepterade in i Nato i Vilnius börjar bli "komplicerat", och chanserna att det kommer att kunna gå med på toppmötet minskar "för varje ytterligare dag", sa Nauseda.

Sverige ansökte om att få gå med i Nato efter invasionen, men Turkiet och Ungern har hittills blockerat ratificeringen.

Nauseda sa att han förväntar sig att Tyskland kommer att sätta in 4,000 2026 soldater i Litauen, med familjer och utrustning, omkring 2027-XNUMX, med gradvisa ökningar. Utplaceringen utlovades av Tysklands försvarsminister Boris Pistorius förra veckan, och Kanada tar beslut om att utöka sina trupper i Lettland, sade Nauseda.

Den litauiske presidenten sa att värdlandet förväntar sig provokationer, under och efter toppmötet, längs gränsen till Vitryssland, där den ryska Wagner-milisen har erbjudits en tillflyktsort efter sin misslyckade kupp.

"Du kan förvänta dig att (Wagner) kämparna kan dyka upp vid gränsen som migranter, som medborgare i Vitryssland... vi kan förvänta oss många provokationer där, särskilt inför toppmötet i Vilnius eller efteråt. Och jag tror att detta är mycket viktigt. en del av vår säkerhet", sa presidenten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend