Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Europeiska gemensam konsumtion Coalition lanserade

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeisk Sharing-Economy-CoalitionEuropean Sharing Economy Coalition inleddes vid en offentlig utfrågning i Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) den 25 september.  Lanseringen av koalitionen följde en inbjudan från Europeiska kommissionen att diskutera vikten av att hantera Sharing Economy-modellen för Europeiska unionen.

Sharing Economy och EU har gemensamma mål: öka resurseffektiviteten, skapa arbetstillfällen och välstånd, bygga samhällets deltagande och främja social innovation. European Sharing Economy Coalition ser detta som en stor möjlighet att kombinera insatser kring gemensamma prioriteringar och integrera ett starkare och mer motståndskraftigt Europa med tanke på att EU2020-målen uppfylls.

Koalitionen är det första paneuropeiska nätverket som skapar en enhetlig röst, förespråkar och övervakar framsteg mot EU och nationell politik som:

 1. Integrera delningsekonomin
  Genom att göra kampanjer för att öka medvetenheten och förbättra synligheten.
 2. Håll delningsekonomin
  Genom att förespråka för rättvisa och förnuftiga förordningar blir garantin för att dela ekonomin en politisk prioritering på europeisk nivå.
 3. Skala upp delningsekonomin
  Genom att främja utbyte av ledarskap och bästa praxis med sikte på skalbarhet och överförbarhet i medlemsländerna.
 4. Finansiera delningsekonomin
  Genom att samla in EU-medel för att starta relevanta pilotprojekt och plattformar över hela Europa, framför allt i städer.

Koalitionens syfte är att sammanföra de mest aktiva organisationerna på europeisk nivå till en kritisk massa och göra argument för europeisk politik som lägger större vikt vid delning och samarbete, som drivkraften bakom en mer välmående, hållbar och konkurrenskraftig europeisk ekonomi. . Koalitionen kommer att undersöka synergier med EU: s politik och program och hur EU: s beslutsfattare och andra intressenter kan arbeta tillsammans för att göra delningsekonomin till en framgång till förmån för medlemsstaterna, företag, konsumenter och lokala samhällen i EU.

"Berättelsen om delningsekonomin är vanligtvis inramad som en botten upp, gräsrotshandling. Alla de spridande Sharing Economy-organisationerna i Europa är inriktade på en liten bit av ett mycket större pussel och betydande förändringar kommer aldrig från en frånkopplad grupp och en fragmenterad start-scen längs värdekedjan. Men om dessa organisationer går samman för att dela en övertygande agenda, en inspirerande långsiktig vision och samordna sin EU-politiska strategi, kan de bana väg för top-down ramvillkor som behövs för att skala upp delningsekonomin i Europa. ", förklarade Marco Torregrossa, vd för Euro-frilansare vid det offentliga utfrågningsevenemanget.

Frånvaron av regleringsåtgärder skapar osäkerhet som kan hämma investeringar och utveckling av sektorn. Delningsekonomiorganisationer måste samarbeta tidigt med europeiska tillsynsmyndigheter, särskilt Europeiska kommissionen, för att utforma lämpliga regler och politik, eftersom marknaden nu snabbt tar form. Detta är särskilt fallet med tanke på EU2020-strategin som föreslår att: "konsumtionen av varor och tjänster bör ske i enlighet med smart, hållbar och inkluderande tillväxt och bör också påverka skapandet av arbetstillfällen, produktivitet och ekonomisk, social och territoriell sammanhållning ". Huvudmålet bör vara att EU erkänner delningsekonomin som en övergripande strategi som styr hela dess politiska tänkande inom de olika sektorerna.

Dra inspiration från Delbara städer Resolution 87, antagen av den amerikanska borgmästarkonferensen, förespråkar koalitionen för europeiska beslutsfattare att stödja Sharing Economy på följande sätt:

Annons
 • Uppmuntra EU att bli en tidig adoptiv av delade tjänster genom att stödja användare och leverantörer med de verktyg som kan underlätta tillväxt för delningsekonomin.
 • Kommissionens konsekvensanalysstudier och livscykelanalys för att dela tillgångar i EU för att identifiera möjligheter och hjälpa till att skapa mer standardiserade metoder för att mäta fördelarna med Sharing Economy för den offentliga och privata sektorn, framför allt i städer.
 • Ställ in nätverk med ledare från städer (t.ex. via EU Borgmästaravtalet eller Europeiskt innovationspartnerskap för smarta städer) att bygga kapacitet, sprida information och idéer om framgångsrika modeller för Sharing Economy.
 • Skapa lokala arbetsgrupper för att granska och ta itu med förordningar som kan hämma engagemang i delningsekonomin, sammanföra invånare och stadsdelar, omdefiniera offentliga tjänster, innovation och samhällsengagemang.
 • Reglera Sharing Economy från sektor till sektor, med feedback från delande företag och slutanvändare, där en bred uppsättning intressenter deltar i samråd.
 • Underlätta överförbarheten av lösningar för bästa praxis i medlemsstaterna och stimulera offentliga investeringar (bidrag, subventioner) för pilotprojekt och initiativ om delningsekonomin.
 • Anta ett europeiskt system för offentlig upphandling som gynnar Sharing Economy-företag.
 • Inför obligatoriska krav i befintliga rättsliga raminstrument för delbara produkter (t.ex. minimi, återvinningsbarhet, återanvändbarhet, uppgraderbarhet och hållbarhet).
 • Främja skapandet av ett tilldelningsschema för de bästa koncepten för Sharing Economy för att underlätta marknadens penetration.
 • Stödja utvecklingen av ett regionalt Sharing Economy-kluster i EU (t.ex. med samarbete mellan forskningsinstitut, nystartade företag, finansiärer, slutanvändare) för att påskynda innovationsprocessen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend