Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Svensk polis tar bort den ryska arresteringsordern mot William Browder

DELA MED SIG:

publicerade

on

magnitsky_1526857cDen svenska polisen har informerat William Browder (bilden), ledaren för den globala rättvisekampanjen för Sergei Magnitsky, att de tagit bort den ryska arresteringsordern mot honom från svenska polisdatabaser.

Efter Browders framgångsrika kampanj för att införa ekonomiska sanktioner och visumsanktioner mot de ryska tjänstemännen som dödade Sergej Magnitskij i USA, hämnades den ryska regeringen genom att inleda politiskt motiverade straffrättsliga förfaranden mot honom i Ryssland, som slutade med att Browder dömdes i frånvaro i nio år. år tillsammans med Browders mördade advokat, Sergej Magnitskij, postumt i den första postuma rättegången någonsin i rysk historia.

Browder planerade att resa till Sverige i september för att på inbjudan av parlamentsledamoten Mats Johansson hålla en presentation för den svenska riksdagen om framstegen med att implementera Magnitsky-sanktioner i Europa. Inför sitt besök ansökte Browder hos de svenska myndigheterna om ett brev om säker passage för att få försäkringar om att han inte skulle arresteras på grund av en rysk arresteringsorder när han anlände till Sverige. Den svenska regeringen vägrade att ge honom det brevet och hans resa ställdes in.

Sveriges beslut stred mot Tysklands, Frankrikes, Storbritanniens och Interpols beslut att inte agera efter ryska begäranden mot Browder.

Efter ett högljutt inhemskt och internationellt uppståndelse över den svenska regeringens ovilja att garantera Browders frihet att kampanja i detta fall i Sverige, har Rikskriminalpolisen, den svenska polismyndigheten, skrivit till Browders advokater för att ge honom försäkringar om att han verkligen skulle vara säker att resa till Sverige.

"Vi kan därför försäkra dig om att din klient inte skulle ha hållits frihetsberövad på grund av begäran om utlämning från Ryssland baserat på de spridningar som Interpol ansåg strida mot Interpols grundlag", sade den svenska polismyndigheten i sitt brev.

Brevet fortsatte med att säga att man har raderat all data på Browder från den svenska polisens datasystem. "Informationen om Mr Browder kommer att raderas...Detta beslut beror på ett meddelande från Interpols generalsekretariat...där en spridning från Ryska federationen mottagen i Stockholm...i år, angående ovannämnda person, anses vara ett meddelande om politisk karaktär och därmed inte auktoriserad enligt Interpols grundlag”, sade den svenska polismyndigheten i sin anmälan.

Annons

”Jag ser fram emot att komma till Sverige för att fortsätta min kampanj för att få den svenska regeringen att stoppa Sergej Magnitskijs torterare och mördare från att komma till Stockholm och från att förvara deras blodpengar i svenska banker. Jag är glad att de svenska brottsbekämpande myndigheterna tillåter mig att resa säkert till Sverige, säger Browder.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend