Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#Skatte: Anti-skatteflykt – täpp till skatteklyftan med lågskatteländer, säger parlamentsledamöter

DELA MED SIG:

publicerade

on

pengar moms skattebedrägeriEuropeiska kommissionens förslag till ett EU-direktiv mot skatteflykt välkomnades av parlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor i en resolution som röstades igenom på tisdagen (24 maj). Ledamöterna förordade ändå strängare gränser för avdrag för räntebetalningar och en effektiv bolagsskattesats på 15 %.

Utskottet godkände sin text med 20 röster för, 15 röster emot och 21 nedlagda röster. Detta resultat var närmare än väntat eftersom EPP-gruppen i sista minuten - under omröstningen - beslutade att rösta blankt på grund av det stora antalet ändringsförslag från mitten-vänstergrupper som stöds av små majoriteter. "Vi måste studera dessa väl och vi kan trots allt stödja texten i omröstningen i plenum i juni", sade EPP:s skuggföredragande Luděk Niedermayer (CZ) och förklarade sin grupps plötsliga tvekan.

Direktivet mot skatteflykt återspeglar OECD:s handlingsplan för att begränsa erosion av skattebaser och vinstförskjutning (BEPS) och följer rekommendationer från parlamentet i november (SKATT 1 rapport) och december (juridiska rekommendationer Dodds och Niedermayer) förra året. Den bygger på principen att skatt ska betalas där vinster görs och innehåller rättsligt bindande åtgärder för att blockera de metoder som oftast används av företag för att undvika att betala skatt. Den föreslår också gemensamma definitioner av termer som "fast driftställe", "skatteparadis", "minimiekonomisk substans", "överföringspriser" och andra termer som hittills varit öppna för tolkning.

Föredraganden för parlamentets yttrande Hugues Bayet (S&D, BE) sa: "Det är otänkbart att oupphörligt begära allt fler ansträngningar från arbetstagare, pensionärer och små och medelstora företag samtidigt som de rika och multinationella företagen undviker att göra sina rättvisa bidrag till skatten."

"Vi uppmanar därför EU:s medlemsländer att vara ambitiösa i kampen mot skatteflykt från stora multinationella företag. EU-medborgare äcklas av LuxLeaks och Panama Papers avslöjanden och skandalerna. Idag har kampen mot skatteflykt blivit angelägen och en prioritet. Detta är en stor utmaning, inte bara för att återvinna våra medborgares förtroende utan också för det europeiska projektets framtid."

Skärpta gränser för ränteavdrag

Ett område där utskottet vill gå längre än kommissionen är att begränsa avdrag för räntebetalningar. Kommissionen föreslår att företag inte ska få dra av mer än 30 % av sina inkomster, medan ledamöterna säger att detta bör begränsas till 20 % eller 2 miljoner euro, beroende på vilket som är högst. Ledamöterna vill också begränsa den period under vilken dessa avdrag kan göras till fem år, medan kommissionen inte föreslog någon gräns.

Annons

Omställningsregel

Ledamöterna är också mer ambitiösa än kommissionen när det gäller "switch-over-regeln". Idag, om inkomster beskattas i ett land utanför EU och sedan överförs till ett EU-medlemsland är denna så kallade "utländska inkomst" ofta undantagen från beskattning, för att undvika dubbelbeskattning. Kommissionen föreslår att denna befrielse ska vägras om den utländska inkomsten beskattades med en skattesats som var lägre än 40 % av den nationella skattesatsen. Ledamöterna förordar att en minimiskattesats på 15 % fastställs, dvs. beskattades med lägre skattesats utanför EU, då skulle undantaget behöva vägras och mellanskillnaden behöva betalas.

Vad kommer härnäst?

EU:s ministrar måste enhälligt besluta om kommissionens förslag, som de kommer att hålla en riktlinjedebatt om vid finansministrarnas råd (ECOFIN) den 25 maj.

Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend