Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#Draghi debatterar ECB:s program för köp av obligationer när den tyska domstolen fäller dom

DELA MED SIG:

publicerade

on

ECON - Monetär dialog med ordföranden för Europeiska centralbanken

Europeiska centralbanken (ECB) har köpt offentliga och privata skulder för 80 miljarder euro sedan mars 2015 för att öka tillväxten och pressa ner räntorna. Obligationsköpprogrammet har lett till att banken har kritiserats för att ha överskridit sitt mandat, men idag (21 juni) dömde den tyska författningsdomstolen till det. ECB:s ordförande Mario Draghi (avbildad) förväntas diskutera strategin känd som kvantativ lättnad under sitt möte med parlamentets ekonomiska utskott idag från 15h CET.

ECB planerar att fortsätta köp av offentliga och privata skulder till åtminstone mars 2017. Vissa har dock hävdat att ECB genom att köpa statsobligationer gör det lättare för länder att låna pengar i en tid då de borde genomföra åtstramningsåtgärder. De anser också att genom att kräva ekonomiska reformer i utbyte mot skuldköp från länder i euroområdet som har hamnat i problem, överskrider ECB sitt mandat, som är att upprätthålla prisstabilitet och inte driva ekonomisk politik.

Med euroområdets inflation svävar runt noll - långt under ECB:s mål på två procent - säger banken att det är precis vad den försöker göra genom att köpa offentliga och privata skulder: sänka långa räntor, kickstarta investeringar och öka tillväxten, vilket kommer att resultera i högre inflation.

EG-domstolen redan ensidig med ECB och sa att programmet för obligationsköp är i linje med EU:s fördrag. Idag gav också den tyska författningsdomstolen, som ursprungligen hänvisade frågan om lagligheten av obligationsköp till EU-domstolen, grönt ljus för programmet.

Följ diskussionen med Draghi live på vår hemsida från 15h CET.

Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend