Anslut dig till vårt nätverk!

Kanada

Europeiska gröna ledare skriver till Kanadas premiärminister Justin Trudeau före #CETA omröstning i Europaparlamentet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Justin TrudeauLedarna för det europeiska gröna partiet Reinhard Bütikofer och Monica Frassoni tillsammans med de gröna/EFA-gruppens medordförande i Europaparlamentet Ska Keller och Philippe Lamberts skickade ett brev till Kanadas premiärminister Justin Trudeau inför omröstningen om CETA i Europaparlamentet i veckan.

Käre höger ärade Justin Trudeau,

It is a pleasure to welcome you to the heart of European democracy – the European Parliament. The relations between the European Union and Canada enjoy the distinction of being among the very best between any transatlantic partners.

Det kan råda föga tvivel om den yttersta respekt vi har för ert land och er regering och vi erkänner helhjärtat vikten av att stärka förbindelserna med Kanada, särskilt som vi också upplever en del olycksbådande utveckling i det transatlantiska rummet.

Vi uppskattar verkligen mycket vad er regering har gjort för flyktingar och för främjandet av mångfald och kvinnors rättigheter. Vi anser att vi bör och kan samarbeta för att forma globaliseringen på ett sätt som kommer att utrota fattigdom, lösa klimatkrisen, sträva efter innovation och inkludering och värna om våra demokratier.

Men allt detta kommer inte att få oss att rösta för CETA.

The Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) är en affär som i sin utveckling speglar några viktiga förändringar angående våra handelsrelationer.

Annons

Förhandlingarna var till en början inte transparenta. EU-kommissionens förhandlingsmandat publicerades verkligen mycket sent, först i december 2015. Först på senare tid fick allmänheten en chans att involveras djupare.

Vi antar att ni håller med om att vi måste balansera intressen hos medborgare, konsumenter, entreprenörer och arbetare. Vi antar också att ni håller med om att om förhandlingarna skulle börja om från början kan vi båda bidra till en bana som ser mer ambitiöst på att hitta en sådan balans.

Uppenbarligen kan vi inte göra om CETA-förhandlingarna igen, så vi kan bara konstatera att avtalet är plågat av betydande fel som hade kunnat undvikas om saker och ting gjorts annorlunda från början.

Kommer vi som europeiska gröna att säga ja till CETA eftersom det inte finns något annat alternativ? Nej! Vi vill tydligt säga att en del gammalt tänk om handel fortfarande måste utrotas.

In particular the privileges international investors are enjoying thanks to the investors protection rules are unjustified and we cannot support them. We are also deeply concerned about the so-called “ratchet” and “standstill” clauses which for the first time establish that privatizations are irreversible while the public sector is still open for privatization.

Vi delar helt klart inte antagandet att marknader alltid fungerar bättre än den offentliga sektorn. Erfarenheten är på vår sida här.

Så vi håller fast vid en NEJ-röst eftersom vi vill skicka en signal: fler framsteg måste göras!

Vi vet att Kanada i vissa frågor kan ha varit villigt att välja en förbättring av den befintliga texten, till exempel när det gäller upprätthållandet av arbetstagarnas rättigheter och miljöåtaganden. Europeiska kommissionen missade i våra ögon några möjligheter.

Eftersom CETA är ett blandat fördrag kommer det att behöva ratificeras av alla 28 medlemsländer, förutsatt att det inte bedöms vara oförenligt med EU-rätten av EU-domstolen. Så länge denna ratificeringsprocess inte har slutförts kommer investeringsskyddsreglerna inte att gälla. Det kan ge båda sidor, Kanada och EU, lite tid att ompröva hur man bygger ett rättvist investeringsskyddssystem som inte lutar åt stora företag, men som också gör det möjligt för arbetare eller anklagade för miljöhänsyn att ta företagen till uppgiften. Vi räknar med dig.

Vi säger ja till handel med Kanada och ja till en öppen värld. Vi hoppas att ditt land och EU kommer att kunna samarbeta effektivt i framtiden för att bygga en fri och rättvis multilateral global handelsmiljö som motsätter sig både protektionistisk nationalism och företagsprivilegier.

Med uttryck för vår stora respekt förblir vi,

Med vänlig hälsning,

Monica Frassoni

Ska Keller

Reinhard Bütikofer

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend