Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: House of Lords svarar på frågan om 60 miljarder euro

DELA MED SIG:

publicerade

on

170304HouseParl2Överhusets underkommitté för finansfrågor har just publicerat en rapport om Brexits budgetkonsekvenser för Storbritannien och eventuella utträdesbetalningar. Rapporten kommer att stimulera Brexiteers som hävdar att Storbritannien kan gå ifrån EU-medlemskapet utan att betala en enda cent.

Utskottet övervägde Storbritanniens skyldigheter med avseende på det fleråriga finansiella ramverket 2014–20 när Brexit är planerat att äga rum 2019. Den övervägde också EU-program där Storbritannien kan vilja bidra efter Brexit och konsekvenserna av att söka ett avtal där Storbritannien fortsätter att bidra i utbyte mot tillgång till den inre marknaden.

Giljotin

The report acknowledges that there are “competing interpretations”, but have reached the conclusion that because the European treaties are silent on the matter, there would be no enforceable obligation to make the UK pay any financial contribution at all. The Lords have taken the view that Article 50 is in effect a “guillotine” and the UK will be free to walk away without any responsibilities should agreement not be reached.

Lords erkänner att en billig skilsmässa är mycket osannolikt att vara kostnadsfri och definitivt inte skulle leda till Storbritanniens proklamerade preferens för ett "smidigt, ordnat utträde ur EU". Om Storbritannien tog denna väg skulle det vara mycket skadligt för alla utsikter till vänskapliga överenskommelser i andra frågor. Regeringen har redan sagt att den skulle vilja fortsätta att delta i vissa EU-program och skulle överväga att betala för tillträde till den inre marknaden – detta skulle vara mycket svårt till omöjligt om en så hård linje tas.

EU-notan kan vara mer än 60 miljarder euro

Lords tittade på tillgångar och skulder som kan inkluderas i eventuella framtida krav på betalning. Vittnen var oense om vilka kategorier av tillgångar och skulder som skulle kunna inkluderas i eventuella efterfrågan; slutliga uppskattningar varierade från 15 miljarder euro till mer än 60 miljarder euro.

Annons

Sequencing

Eftersom det inte finns några uttryckliga bestämmelser för att säkerställa att Storbritannien betalar för sina skulder i fördraget, är ordningsföljden i förhandlingarna särskilt viktig. EU-27 kommer att vilja se till att denna fråga är klar innan något annat diskuteras. Med tanke på att Storbritanniens bidrag står för cirka 12 % av de tillgängliga resurserna för EU:s budget, och också är en betydande nettobidragsgivare, kommer Storbritanniens avgång att märkas.

I sitt senaste tal i Chatham House sa Sir John Major: "Det finns förpliktelser som måste uppfyllas: pensionskostnader, arvskostnader, eventualförpliktelser, en proportionell andel av pågående arbete. EU kommer att hävda att vi har en rättslig skyldighet att betala dessa räkningar.

"Om det finns ett uppehåll – kanske på grund av en motreaktion mot storleken på utträdesnotan – kan handelssamtalen behöva invänta ett domstolsbeslut, försenas på obestämd tid – eller skrotas helt. I båda fallen kommer det svaga hoppet om ett omfattande handelsavtal till våren 2019 att ha försvunnit.”

Storbritanniens framtida betalningar för åtkomst

Förutom att välja och välja vilka EU-program man kan tänkas vilja fortsätta betala till, har brexitminister David Davis sagt att Storbritannien skulle vara villigt att betala för marknadstillträde. Detta kommer att ingå i framtida förhandlingar och kommer sannolikt att innebära avvägningar mellan den sökta tillgångsnivån, strukturen och nivån på andra betalningar och mer allmänna politiska överväganden.

If the UK refuses to accept free movement of people or the jurisdiction of the European Court, the price exacted is expected to be proportionately higher than that demanded by say Norway. According to some estimates Norway currently pays 0.16% as a percentage of GDP or approximately €115 per person, compared to the UK’s 0.25% as a percentage of GDP, or approximately €79 per person.

Richard Ashworth, ledamot av Europaparlamentet, sa till utskottet att en regelbunden betalning till budgeten skulle vara att föredra framför att acceptera tullar som tas ut på varor som passerar i endera riktningen, och sa att det skulle vara "billigare än bit-del, droppande betalning genom tullar ... Det är billigare att betala ett årligt abonnemang till golfklubben, snarare än varje gång du går och spelar.”

Bakgrund

fullständig rapport

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend