Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Röda havets utbudsproblem gör ryska aluminiumförbudsidéer ännu mer skadliga för EU:s ekonomi

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den militära krisen i Röda havet som redan påverkar globala transportrutter, pressar upp leveranstider och kostnader över produktionskedjorna kan bli en klassisk "svart svan" - en oväntad händelse med allvarliga globala konsekvenser. Det har redan orsakat betydande avbrott i leveranskedjan för EU-tillverkare och, tillsammans med de hotande sanktionerna mot ryskt aluminium, är det redo att omforma den europeiska industriella dynamiken.

The disruption in one of the world’s busiest transportation routes, accounting for about 12 per cent of international container traffic has led to increased transportation times and costs – the alternative route around Africa adds about 10 days to trip duration – and heightened uncertainty in commodity supplies. For Europe, this translates into significant delays and additional import costs for key materials – from oil to aluminium. The nature of this crisis also suggests it may have a protracted impact, necessitating strategic adjustments in supply chain management.

När Europa brottas med logistikkrisen i Röda havet och utsikterna till sanktioner mot ryskt primäraluminium, är insatserna för dess ekonomi höga. Denna konvergens av händelser är redo att omforma det industriella landskapet, med konsekvenser för inflation, produktion och sysselsättning. Komplikationer i leveranskedjan har redan tvingat sådana som Tesla, Suzuki och Volvo att stänga av sina europeiska dotterbolag. Logistiska störningar och en ökning av fraktkostnaderna för containers kommer att påverka hundratals andra företag, framför allt inom detaljhandeln, med Sveriges IKEA och Storbritanniens Next-varning om potentiella förseningar i varuleveransen.

The aluminium market in Europe in particular is showing signs of strain, evidenced by the rising primary aluminium premiums in Rotterdam that have risen by 10-15% since early December after a long period of decline. This increase, a direct response to supply uncertainties and heightened demand, highlights the market’s sensitivity. Complicating the issue are ongoing attempts to impose sanctions on Russian aluminium. While repeated calls by EU policymakers and sanctions experts to impose ban on Russian-made primary aluminium as an important source of the country’s export revenue have so far been shelved, they remain on the table as a “last resort” option.

Enligt ING Think kunde de nya leveransstörningarna inte ha kommit vid en sämre tidpunkt eftersom EU:s aluminiumproduktion för närvarande är den lägsta detta århundrade. Medan aluminiumförbrukningen i EU ökade med 13 procent sedan 2000, föll produktionskapaciteten under samma period med två tredjedelar – från 3 miljoner ton till strax under 1 miljon ton. De främsta orsakerna till denna spektakulära nedgång var höga el- och arbetskostnader samt stigande miljöavgifter. De växande energipriserna efter utbrottet av konflikten i Ukraina i början av 2022 pressade dessutom tillverkarnas marginaler ytterligare, särskilt för energikänsliga metaller som aluminium.

Needless to say, the dual challenges of the Red Sea crisis and potential Russian aluminium sanctions could have a cascading effect on Europe’s economy. Rising aluminium costs will contribute to inflation, as industries struggle with increased production expenses. This situation could also lead to a slowdown in industrial activities, impacting employment and economic growth that is already tittering on the brink of recession in the European Union.

Beslutet att införa ytterligare sanktioner mot ryskt aluminium är kantat av komplexitet. Europeiska regeringar måste balansera ekonomiska risker med geopolitiska överväganden, i ett sammanhang där deras politiska kapital redan är tunnt och Ryssland fortfarande är en nyckelleverantör av aluminium till EU-marknaden, i synnerhet den högkvalitativa sorten med låga koldioxidutsläpp som behövs för eko- leveranskedjor.

Annons

Reflecting on the 2018 sanctions on Rusal, we are reminded of the market’s volatility in response to geopolitical tensions. The ill-thought-out sanctions led to a global price surge and supply disruptions, with significant impacts on European industries. Today, the possibility of new sanctions on Russian aluminium brings similar concerns to the fore, with hard potential implications for supply stability and cost structures.

In facing these challenges, Europe’s path forward demands strategic agility. Policymakers and industry leaders must collaborate to navigate these turbulent times, balancing immediate economic needs with broader geopolitical and sustainability objectives. The coming months will be critical in shaping not just the aluminium market, but the broader economic trajectory of the continent.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend