Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

Omdefiniering av det europeiska jordbrukets framtid: balansera framsteg och skydd

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Klimatåtgärder, tryggad livsmedelsförsörjning och biologisk mångfald – dessa koncept är med rätta kärnan i EU:s jordbrukspolitik, och de är nyckeln till att skydda och utveckla europeiska jordbruksmarker till förmån för framtida generationer, skriver Nicola Mitchell, vd för Life Scientific.

De är också föremål för en enorm debatt, eftersom bönder, forskare och beslutsfattare brottas med det rätta sättet att balansera mål som ibland upplevs vara i opposition.

Nyligen antog Frankrikes senat sitt lagförslag om "Farm France" i syfte att upprätthålla Frankrikes "matsuveränitet" och säkerställa att livsmedelsförsörjningen inte snedvrids av utländsk konkurrens. Samtidigt har Tyskland förbundit sig att implementera integrerad växtskydd som en del av sin verktygslåda för att minska användningen av syntetiska bekämpningsmedel. Detta kommer när EU reviderar reglerna under strategin från jord till bord som utformats för att minimera den ekologiska påverkan av europeiskt jordbruk och främja hälsosammare matsystem. Av alla initiativ som diskuteras utmärker sig förordningen om hållbar användning av bekämpningsmedel (SUR). Dess uttalade mål? Helt enkelt för att halvera EU:s användning av kemiska bekämpningsmedel till 2030 i ett försök att lindra jordbrukets ekologiska påverkan.

Samtidigt som vi applåderar strävan att bevara Europas ekologi måste vi fråga om ett sådant grovt mål bör och kan uppnås, och väcka frågor om en förordning som utgör en betydande risk för livsmedelsförsörjningen, jordbrukarnas försörjning och i slutändan det europeiska jordbrukets framtid. som helhet.

Våra bönder, våra förvaltare

Europas bönder är väktare av vår landsbygdsmiljö, som vi alla är beroende av för att få mat till våra bord. Deras förmåga att skydda vårt jordbruksarv beror dock på att de utrustas med effektiva verktyg för att skydda sina grödor. Enkelt uttryckt, i en tid av stigande livsmedelspriser och osäkerhet, skulle ett urskillningslöst mål att halvera användningen av bekämpningsmedel under de kommande sju åren göra bönder sårbara för skadegörare och ogräs, vilket i sin tur äventyrar livsmedelsförsörjningen, förvaltningen av landsbygden och den övergripande livskraften för europeiskt jordbruk.

Bevis från den slovenske parlamentsledamoten Franc Bogovič målar upp en fruktansvärd bild. I värsta fall kan vi möta en minskning av produktionen av äpplen och oliv med upp till 30 %, en minskning av tomatproduktionen med 23 % och en minskning av veteskörden med 15 %. Det är inte svårt att föreställa sig hur sådana chocker kan utlösa brister och öka beroendet av nationer med slappare miljö- och kvalitetsstandarder.

Annons

Ändå erbjuder SUR inte jordbrukare realistiska alternativa strategier för skadedjursbekämpning och gör ingenting för att ta itu med de skyhöga kostnaderna för jordbruksinsatser från bränsle till gödningsmedel.

Jordbruk 2.0: Vägen till motståndskraft

Eftersom beslutsfattare strävar efter att kämpa för hållbara jordbruksmetoder är det hög tid att de flyttar sitt fokus från grova kvantitativa minskningsmål till att omfatta teknologier och processer som kan möjliggöra en smidig övergång. Det är uppmuntrande att se politiker från hela spektrumet lyssna på jordbrukarnas oro och förverkliga dem i Bryssel.

För att vinna det nödvändiga politiska stödet måste SUR anta ett perspektiv som är både mer ambitiöst och mer praktiskt, att förstå dagens komplexitet och utmaningar utan att sabotera morgondagens innovativa potential.

Även om alternativ som biokontrollprodukter visar oerhört lovande, hindras deras framsteg av långa och byråkratiska tillståndsprocesser. På samma sätt står generiska växtskyddsmedel inför samma problem. Ungefär som deras farmaceutiska motsvarigheter innehåller dessa produkter identiska aktiva ingredienser i samma formulering som deras varumärkesmotsvarighet men till en bråkdel av priset.

Att ta bort hinder för marknadstillträde för bio- och generiska produkter skulle inte bara omedelbart minska kostnaderna vid gårdens port, utan också uppmuntra de stora multinationella tillverkarna som dominerar den traditionella växtskyddsmarknaden att investera i mer effektiva och hållbara produkter. Dessa investeringar skulle sedan skyddas av nya, vinstfrämjande patent, vilket främjar en cykel av innovation och framsteg inom branschen som skulle gynna bönder och konsumenter såväl som miljön.

På lång sikt bör EU lägga större vikt vid integrationen av banbrytande teknik som skördekartläggning och optiska multisensorsystem, men bönder kommer inte att ha råd att modernisera sina jordbruksmetoder om vi inte börjar sänka deras kostnader nu.

Detta holistiska synsätt är vägen till ett modernt europeiskt jordbruk som skyddar vårt klimat, vår biologiska mångfald och vår livsmedelssäkerhet. Vi har inte tid att slösa på den bräckliga och låsta politik som har präglat SUR. En konsekvent tillämpning och smart efterlevnad av befintliga regler kommer att ge rätt incitament för alla aktörer att spela sin roll i den välbehövliga gröna omställningen. Genom att bemyndiga våra bönder med både toppmoderna och mer prisvärda verktyg kan vi försvara naturen utan att förstöra jordbruket.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend