Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Åtgärder krävs för att säkra kaffeförsörjningen, böndernas inkomster och biologisk mångfald

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kaffeföretagens passivitet hotar den globala tillgången på kaffe, såväl som böndernas försörjning och den naturliga världen, enligt 2023 Coffee Barometer, en djupgående rapport om tillståndet för hållbarhet i branschen. Den varnar för att trots EU:s lagar mot avskogning kommer röjningen av skog att fortsätta i snabb takt, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Ungefär 130,000 20 hektar skog har förlorats årligen under de senaste XNUMX åren på grund av att mark har röjts för kaffeodling när bönder försöker få pengarna att räcka till. Ändå ligger deras inkomster på eller under fattigdomsgränsen i åtta av de tio största kaffeproducerande länderna. Denna verklighet hotar hela sektorn och har farliga miljökonsekvenser.

Kaffebarometern, producerad av Ethos Agriculture med stöd av Conservation International och Solidaridad, varnar också för att stigande temperaturer på grund av klimatförändringar drastiskt kan minska mängden mark som lämpar sig för kaffeodling till 2050. ”Växande efterfrågan på kaffe i kombination med låga inkomster och allt mer improduktiv mark kan ge bönder incitament att expandera sina gårdar till högre höjder och till tidigare orörd skog.” säger Sjoerd Panhuysen på Ethos Agriculture, som vill att kaffeindustrin ska ta proaktiva steg och investera avsevärt för att främja hållbar kaffeproduktion, handel och konsumtion.

Barometern 2023 markerar också lanseringen av Coffee Brew Index, som bedömer hållbarheten och sociala åtaganden hos världens 11 stora kafferosteriföretag. Även om det finns ledare och eftersläpande, misslyckas alla företag med att ta itu med kritiska frågor i sina leveranskedjor för kaffe. Bara två rosterier, Nestlé och Starbucks, publicerar utvecklade strategier för att uppfylla sina sociala och hållbarhetsmål.

Även om de flesta företag i indexet har satt upp ambitiösa hållbarhetsåtaganden, saknar dessa ofta mätbara, tidsbundna mål och målsättningar. Fem av de stora rosterierna fortsätter att förlita sig på ad hoc engångsprojekt och investeringar. Dessa är inte nödvändigtvis en del av en större strategi för att uppfylla sociala, miljömässiga och ekonomiska mål utan fokuserar främst på att förbättra effektiviteten och kaffekvaliteten.

"Varje strategi som saknar tidsbundna och mätbara mål är inte en strategi. Åtaganden utan mått för att mäta framgång kommer inte att stimulera det nödvändiga engagemanget i leveranskedjan för att göra meningsfulla framsteg”, säger Andrea Olivar, strategi- och kvalitetschef för Solidaridad i Latinamerika. De flesta rosteriföretag bränner sina hållbarhetsmeriter genom att delta i initiativ tillsammans med andra intressenter men de gör små framsteg eftersom det inte finns några bindande åtaganden.   

Barometern ifrågasätter också branschens beredskap att följa EU:s avskogningsförordning och uppmanar företag att åta sig det. Förordningen kommer att träda i kraft 2025 och är ett banbrytande försök att säkerställa att stora företag som handlar med globala råvaror inte bidrar till global avskogning. Det lägger skyldigheten på företagen att bevisa att deras leverantörer inte orsakar avskogning. 

Annons

Det finns en fara att företag undviker så kallade ”riskfyllda” delar av världen, där efterlevnaden av förordningen blir mer betungande. Detta innebär att de kan köpa sitt kaffe från mer utvecklade länder, som Brasilien, där bönder har mer resurser att förbereda sig för de nya kraven och frodas under dess regim.

På mer riskfyllda platser, som de flesta afrikanska kaffeproducerande länder, är bönder småskaliga och fragmenterade och saknar det statliga stöd som krävs för att bevisa efterlevnad och anpassa sig till den nya förordningen. Dessa är också ofta gränserna för potentiell avskogning. Bönder som förlorar tillgången till den europeiska marknaden kan tvingas utöka sina gårdar till skogsområden för att producera mer kaffe, som säljs billigare på marknader med mindre stränga regler för avskogning och arbetsvillkor. 

Kaffe produceras av uppskattningsvis 12.5 miljoner bönder i ungefär 70 länder, men bara fem av dem (Brasilien, Vietnam, Colombia, Indonesien och Honduras) står för 85 % av världens kaffeförsörjning. De återstående 15 % produceras av 9.6 miljoner kaffeproducenter, ofta små och ekonomiskt osäkra bönder som saknar de resurser som krävs för att uppfylla hållbarhetsstandarder eller hitta alternativa inkomstströmmar. Deras behov skiljer sig från andra och kräver skräddarsydda lösningar som tar itu med de ofta radikalt annorlunda ekonomiska och juridiska realiteter som de står inför.

Barometerns författare hävdar att om stora kafferosterier menar allvar med att ta itu med fattigdom och avskogning, måste de undvika att utesluta sådana bönder från sina leveranskedjor. Kaffeföretagen har resurserna att fördubbla och investera i dessa utsatta regioner, och samarbeta lokalt med myndigheter, civilsamhället och producentgrupper. Skräddarsydda lösningar kommer att innebära att lyssna på producenternas prioriteringar och perspektiv och göra meningsfulla investeringar. 

"Att investera i jordbrukssamhällen i sårbara landskap kan tyckas vara det riskfyllda alternativet, men dessa investeringar är viktiga för att mildra risker och ta itu med de grundläggande orsakerna till global avskogning, samtidigt som man undviker att utesluta sårbara småbrukare från globala marknader", säger Niels Haak, hållbarhetschefen. Kaffepartnerskap på Conservation International.

EU och världens stora kaffeföretag måste arbeta för att kostnaderna för att förhindra avskogning inte hamnar på de som redan lever i fattigdom. Barometerns författare uppmanar EU att stödja genomförandet av avskogningsförordningen med en rad åtföljande åtgärder för att minimera påverkan på småbönder och stödja kaffeproducerande länder i deras hållbara omställning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend