Anslut dig till vårt nätverk!

Erasmus +

Erasmus+: 159 projekt utvalda för att modernisera högre utbildning över hela världen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionen har valt ut 159 projekt för finansiering under Erasmus+ Kapacitetsuppbyggnad för högre utbildning, som stöder moderniseringen och kvaliteten på högre utbildning i tredjeländer över hela världen. Dessa projekt svarar alla mot det övergripande målet att stödja det internationella samarbetet inom högre utbildning, förbättra utbildningssystemen och stärka tillväxt och välstånd på global skala. 

Genom de projekt som valts ut i år kommer 2,500 130 högre utbildningsintressenter från nästan 2023 EU-länder och över hela världen att arbeta tillsammans för att modernisera och internationalisera högre utbildning. Den totala budgeten för 115.3 på XNUMX miljoner euro kommer till exempel att främja professionaliseringen av matematik i Centralafrika; universitetsstudier i jämlikhet och jämställdhetslag för utsatta grupper i Latinamerika; läroplaner för en hållbar blå ekonomi i södra Medelhavet; och kurser för transformativ förändring inom hälsoutbildning i Sydostasien. Projekt i andra regioner fokuserar på entreprenörskapskompetens för centralasiatiska kvinnor, digital utbildningsberedskap på västra Balkan, utveckling av universitets kontor för internationella relationer i Mellanöstern och läroplaner för resiliens i mat och nutrition i västra Afrika.

I år har EU också öronmärkt 5 miljoner euro i ytterligare stöd till Ukraina för att stödja ett storskaligt Erasmus+-projekt för universitet för att stärka den digitala miljön för högre utbildning i Ukraina. Det fyraåriga projektet kallat "DigiUni" kommer att utveckla en högpresterande digital plattform för Ukrainas universitet som särskilt kommer att gynna de studenter som var tvungna att fly landet eller är internt fördrivna. Det kommer att säkerställa utbildningskontinuitet för studenter som är inskrivna vid ukrainska högre utbildningsinstitutioner på det ukrainska språket och enligt den ukrainska läroplanen. I synnerhet kommer DigiPlatform att erbjuda en digital inlärningsfacilitet för att utveckla utbildning i onlineundervisningstekniker och anpassa lärandeinnehåll för online eller virtuell leverans. Projektet, som koordineras av Taras Shevchenko National University of Kiev, kommer att involvera institutioner för högre utbildning och intressenter från sex EU-medlemsstater (Belgien, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Polen och Spanien) och 15 andra ukrainska partner, bland annat nio nationella universitet, Utbildningsdepartement och digital transformation, Högskoleverkets kvalitetssäkring samt tre föreningar som representerar IT-sektorn och studenter.

Som en del av programmets stöd till Neighborhood East-regionen involverar ytterligare 19 projekt för kapacitetsuppbyggnad ukrainska universitet och myndigheter, av vilka några undersöker universitetens roll i återuppbyggnaden, samt förslag till reform av läroplanen som fokuserar på fred och multilateralism som tvär- skärande inslag i studier, eller kompetensutveckling inom energieffektivisering.

Bidragsavtal kommer att undertecknas i november 2023, så att projekt kan starta sin verksamhet före årets slut.

Bakgrund

Erasmus+ skapades för 36 år sedan och är ett av de mest emblematiska EU-programmen och nästan 13 miljoner människor har deltagit i programmet hittills. Den har en beräknad totalbudget på 26.2 miljarder euro och lägger stort fokus på social integration, de gröna och digitala övergångarna och främjandet av unga människors deltagande i det demokratiska livet för 2021-2027.

Annons

Erasmus+ Kapacitetsuppbyggnad för högre utbildning är en del av en bredare uppsättning åtgärder för att främja utbyte av studenter och personal och stödja samarbete inom utbildning mellan Europa och resten av världen. Dessa internationella åtgärder bygger på partnerskap mellan institutioner och intressenter från de 27 EU och sex associerade länder å ena sidan och från andra regioner i världen å andra sidan (icke associerade tredjeländer). De sex associerade länderna till Erasmus+ är Island, Liechtenstein, Norge, Nordmakedonien, Serbien och Türkiye.

De är utformade för att gynna dessa tredjeländer, genom att använda högre utbildningssamarbete som en kanal för att stärka banden mellan Europa och dessa länder över hela världen. Tillsammans utvecklar partnerskap nytt undervisningsinnehåll och nya tekniker, utbildar personal och förbättrar kvaliteten i universitetssystem och administration. Projekt kan också bana väg för nya politiska tillvägagångssätt och reformer – dessa projekt måste involvera nationella utbildningsmyndigheter i sin verksamhet. De gynnar inte bara utbildningssektorn själv: de utvecklar också färdigheter och metoder inom nyckelområden för ekonomin och samhället, som grön tillverkning, energihushållning, livsmedelsvetenskap, entreprenörskap och många fler.

Erasmus+ har en total budget på 613 miljoner euro för kapacitetsuppbyggnad för högre utbildning under perioden 2021-2027. Ytterligare fyra årliga urval kommer att äga rum, och nästa ansökningsomgång kommer att lanseras i november 2023.

"Kapacitetsuppbyggnad inom högre utbildning utanför våra gränser är en särskilt viktig del av Erasmus+. Vi vinner alla på dessa utbyten och samarbetet med våra partners över hela världen. Och jag är än en gång särskilt glad över att Erasmus+ kan göra skillnad för Ukrainas unga människor och landets utbildningssystem. Vi är måna om att bygga vidare på vår långa och starka tradition av högre utbildningssamarbete med Ukraina genom att investera i dess digitala framtid, och jag är övertygad om att DigiUni-projektet kommer att göra en verklig skillnad för ukrainska studenter. Kapacitetsuppbyggnad i högre utbildning utanför våra gränser är en särskilt viktig del av Erasmus+. Vi vinner alla på dessa utbyten och samarbetet med våra partners över hela världen. Och jag är återigen särskilt glad över att Erasmus+ kan göra skillnad för Ukrainas ungdomar och landets utbildning Vi är angelägna om att bygga vidare på vår långa och starka tradition av högre utbildningssamarbete med Ukraina genom att investera i dess digitala framtid, och jag är övertygad om att DigiUni-projektet kommer att göra en verklig skillnad för ukrainska studenter", säger vicepresident för marknadsföring. vårt europeiska sätt att leva Margaritis Schinas.

Mer information

Mer information om dagens resultat

Kapacitetsuppbyggnad för högre utbildning

Kapacitetsuppbyggnad för högre utbildningsprojekt utvalda 2022

Ukrainas nationella Erasmus+-kontor

-

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend