Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Kommissionen välkomnar genombrott leder till gasflöden från Slovakien till Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

slovakia_ukraine_eu_gasEuropeiska kommissionen välkomnar undertecknandet av ett samförståndsavtal (Memorandum of Understanding) som möjliggör gasflöden från Slovakien till Ukraina, vilket ägde rum den 28 april i Bratislava. Europeiska kommissionen President José Manuel Barroso kommer att närvara vid ceremonin tillsammans med Slovakiens premiärminister Robert Fico och Ukrainas energiminister Yuriy Prodan. Kommissionen fungerade som en facilitator i de förhandlingar som ledde fram till dagens genombrott. Tillsammans med samförståndsavtalet undertecknade de berörda gasledningsoperatörerna – det slovakiska företaget Eustream och det ukrainska företaget Ukrtransgaz – ett ramavtal om sammankoppling, som beskriver de tekniska detaljerna för den planerade lösningen.

Barroso sa: "Jag gratulerar varmt alla inblandade parter till genombrottet i förhandlingarna om gasflöden från Slovakien till Ukraina. Detta är ett viktigt första steg för att diversifiera Ukrainas gasförsörjningskällor och bidrar till ökad energisäkerhet i Östeuropa och EU som helhet. Det visar EU:s starka engagemang för att stödja Ukrainas energisektor, vilket också återspeglas i det ekonomiska och finansiella paket som unionen snabbt har tillhandahållit Ukraina under de senaste veckorna. Jag skulle vilja tacka energikommissionär Oettinger och hans team, som spelade en central roll i att bana väg för dagens överenskommelse."

Energikommissionär Günther Oettinger sa: ”Dagens affär markerar en milstolpe. Det är ett första steg för gasflöden från Slovakien till Ukraina och stärker banden mellan EU:s energimarknad och Ukraina. Gas via Slovakien kommer att ge ett betydande tillskott till de volymer som Ukraina redan kan importera från Ungern och Polen. Leveranser från EU:s medlemsstater ger Ukraina tillgång till gas prissatt på grundval av rättvisa och transparenta principer. Det är viktigt i detta avseende att Ukraina, särskilt som medlem av energigemenskapen, gör snabba framsteg när det gäller att anpassa sitt rättsliga och regelverk till EU:s energilagstiftning. Detta kommer att öka investerarnas förtroende och hjälpa landet att modernisera sin energisektor.”

Bakgrund

För närvarande är det tekniskt möjligt att frakta gas från Polen och Ungern till Ukraina. Förra året importerade Ukraina cirka 2 miljarder kubikmeter gas från medlemsländerna.

Baserat på lösningen som presenteras i samförståndsavtalet kommer den befintliga och oanvända Vojany-rörledningen vid Veľké Kapušany på den slovakiska sidan att moderniseras under en kort byggperiod. Det finns ett tydligt perspektiv att 22 miljoner kubikmeter gas om dagen kan strömma från Slovakien till Ukraina via Vojany-ledningen från och med hösten 2014. Det motsvarar cirka 8 miljarder kubikmeter per år. Eustream kommer snabbt att kontrollera några tekniska detaljer för att kunna bekräfta implementeringen av denna lösning inom några veckor. Skulle detta alternativ oväntat visa sig inte vara genomförbart, skulle alternativet vara att börja med en mindre volym och skala upp rörledningen till 22 miljoner kubikmeter per dag fram till april 2015.

Ett framgångsrikt genomförande av gasflöden från EU till Ukraina är en win-win-situation för båda parter. Det ger Ukraina tillgång till olika gaskällor – bland dem norsk gas eller flytande naturgas (LNG) från de globala marknaderna – till konkurrenskraftiga priser. Som medlem av energigemenskapen kommer Ukraina att säkerställa genomförandet av EU:s inre energimarknadslagstiftning. Tillnärmningen av det ukrainska rätts- och regelverket är en förutsättning för ökat förtroende hos investerarna och kan leda till ett bättre utnyttjande av Ukrainas enorma gasinfrastruktur, till exempel när det gäller lagringskapacitet.

Annons

Men den lösning som har förseglats idag är bara ett första steg för att möjliggöra gasflöden från Slovakien till Ukraina. Ytterligare alternativ utöver att använda Vojany-pipelinen kommer att bedömas juridiskt och tekniskt i sinom tid.

Mer information

Om energisamarbetet mellan EU och Ukraina

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend