Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Kraft till folket: Litauen ansluter till det europeiska nätverket

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140415PHT44519_originalRarely will people have been happier with the arrival of electricity. The launch of Vilnius’s first-ever power plant was celebrated with a statue of the electricity goddess (avbildad). Denna staty, som nu finns i centrum av staden, var så populär att den fanns med i folksånger. Efter att kraftverket lades ned kampanjade man för att få det erkänt som nationellt arv och idag lockar det många besökare som Energi- och teknikmuseet.

As one of the EU’s fastest growing economies, Lithuania requires a reliable energy supply, but like the other two Baltic States, it suffers from poor links with the rest of Europe. As a so-called energy island, there are few suppliers to buy energy from. For gas imports it is heavily dependent on Russia, which has led to higher prices. In 2012 Lithuania paid 15% above the European average for natural gas.
Litauen siktar på att uppnå energioberoende år 2020 genom genomförandet av en rad projekt som en hög tjänsteman jämförde med schackpjäser i en match mot Ryssland, dess tidigare sovjetiska mästare. De viktigaste delarna i Litauens strategi inkluderar ett eventuellt nytt kärnkraftverk, en terminal för flytande naturgas, att klippa loss från det gamla sovjetiska nätet och upprätta kraftförbindelser med EU.

En terminal för flytande naturgas kommer att öppnas i Klaipėda i slutet av detta år, medan kraftförbindelser med Polen och Sverige är under uppbyggnad. EU spelar en aktiv roll för att främja dessa projekt. Till exempel stöder den Baltic Energy Market Interconnection Plan (BEMIP) för att öka energisammankopplingar och förbättra energimarknaden i Östersjöregionen.
“The EU is definitely a common denominator for all Baltic States and it’s doing a great job making the governments  think about the regional interest, not only domestic,” said Reinis Aboltins, an energy expert at the Providus think-tank in Latvia. Once the electricity lines with Sweden and Poland are finished, Lithuania will enjoy much lower electricity prices. Mr Aboltins added: “The power lines make you connected and allow you to stay connected. It’s like joining an electricity EU, at least physically.”

The EU has been pushing for years for an integrated and smart energy infrastructure in Europe. This would promote competition, driving down prices, and reduce countries’ reliance on just a handful of suppliers. The need for this was demonstrated in 2009 when Russia cut off gas supplies to Ukraine over outstanding bills, also leaving many Southeastern European countries without gas.
Ryssland visade också i år att de är villiga att använda gas i sin konflikt med Ukraina. Pensionären Darata Liukeviciene, 75, från Vilnius, tycker att de senaste händelserna i Ukraina borde vara en signal till hela EU.

“I believe they understand our problems and our dependency on energy,” she said. “I hope that after what happened in Ukraine the EU will start doing something. With the links we’ll be safer.”

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend