Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Åsikt: South Stream-spel

DELA MED SIG:

publicerade

on

South-Stream-Transport-Welcomes-New-CEO-Oleg-AksyutinAv Anna van Densky, Bryssel 

Kievs militära operation mot upproret i sydöstra delen förvärrar Ukrainas missnöje och toppar 30 miljarder dollar i statsskuld, med 3.5 miljarder dollar i obetalda Gazprom-räkningar som har samlats sedan Maidan-revolutionen.

Gazprom has rejected to continue supplies apart from on a pre-pay basis – the proposal was considered as unacceptable by the Ukrainian government, suggesting a much lower price for ‘blue  gold’.

I en kommentar till tvisten uteslöt den ryska EU-ambassadören Vladimir Chizhov inte att gasleveransen skulle gå sönder via Ukraina till Europa. Experter samlas i Bryssel den 12 maj i ett försök att ta sig ur återvändsgränden och förbereder energiministrarnas möte i Aten den 16 maj.

Problemen med gastransitering kom tillsammans med Ukrainas självständighet efter Sovjetunionens kollaps: gasinfrastrukturen, som ärvd från det kommunistiska förflutna, blev föremål för häftiga diskussioner mellan olika maktgrupper och med den ryska energijätten själv. Gaspriserna blev en nyckelfaktor för den ukrainska ekonomin, både för intern konsumtion och för transitvinstavgifter.

Denna kamp blev ökända globalt när den tidigare premiärministern Julia Tymosjenko, med smeknamnet "Gazprinsessan", fängslades, anklagad för att ha förrådt det nationella intresset av att underteckna ett sämre avtal med Gazprom. Kampanjen lanserades av hennes politiska rivaler, ledda av president Victor Janukovitj. Detta var dock bara ett kapitel i kampen för kontroll av gasflödet.

I verkligheten har Ukraina aldrig betalat marknadspriset för gasen sedan Sovjetunionens kollaps – 1993 formulerade en hög tjänsteman ett tydligt koncept: ”Ingen gas till Ukraina – ingen gas till Europa”.

Annons

The geographical  position and absence of alternative routes of supply threw the Russian energy giant  at the mercy of Ukrainian corrupt elites. In attempting to halt deliveries to Ukraine, it was Gazprom’s reputation which was suffering in the West, as Ukrainians simply used the  gas paid for by European consumers.

An expression ‘unsanctioned consumption of gas’ was invented  to replace ‘theft’ – a symbol of the helplessness of the Russians, who were being taken hostage by the predator’s mentality of the new Ukrainian elites, who were making maximum profits from outdated infrastructure.

På mer än två decennier kunde Gazprom inte bryta det eländiga upplägget, eftersom varje stängning av kranen i ett försök att få betalning ledde till en anti-rysk kampanj i väst, som anklagade ryssarna för att vara "otillförlitliga". partners. Ukrainarna har varit vana vid att återställa gasförsörjningen utan att betala räkningarna – detta lyckliga slut avslutade alla tvister tidigare, eftersom Gazprom inte hade några alternativ för gasleverans till EU. Det är uppenbart att ukrainerna förväntar sig att detta ska hända igen den 16 maj.

Mariupol, i Donetsk-regionen, en rik industristad vid Azovska havet, med rubriken i världsnyheterna för våldsamma sammandrabbningar mellan Kiev-trupper som skickats mot lokala separatister, är ett icke-systemiskt fall.

The independence of energy supply reflected the independence of the local population – around 10% of the whole of Ukrainian  consumption is delivered from Russia directly in a smaller pipeline, which ensures work for the biggest steel giant, Mariupol’s Azovstal. Since 1994, the company obtained the privilege of paying their bill to Gazprom directly, bypassing Kiev. This direct payment plays a  crucial role in the well-being of the successful industrial city, unwilling to be associated with the endless saga of the disastrous centralized-in-Kiev payments scheme.

Mariupol är ett sällsynt undantag från den allmänna regeln – att samla in pengar från köparna genom mellanliggande skumma företag, som aldrig lyckades betala Gazprom: Nordex, Slavutich, Respublica; och nyare Itera, EuralTransGas och den mest ökända RusUkrEnergo (varav 50 % tillhör Gazprom som transporterar turkmensk gas till Europa).

Skandalerna kring RusUkrEnergo slutade inte och pekade på förskingring i presidentkretsarna: innan de dömdes, Julia Tymosjenko försökte stämma en nära medarbetare till president Victor Janukovitj – Dmytro Firtash – för bedrägeri. Även om RusUkrEnergo formellt uteslöts från medlingen 2009 när Tymosjenko undertecknade sitt olyckliga kontrakt med Gazprom, vilket ledde henne till fängelse, fortsätter RusUkrEnergo-sagan att sysselsätta olika anti-korruptionsvakthundar, som levererar mängder av rapporter om de mest fruktansvärda övergreppen. , samtidigt som de återexporterar turkmensk och rysk gas via Ukraina till EU.

En räddning från det pågående missbruket av gastransitering kom i ett enkelt förslag om två direkta rörledningar som kringgår Ukraina – North Steam och South Stream – genom Östersjön och Svarta havet. Medan North Stream redan har börjat fungera är South Stream fortfarande under uppbyggnad, hindrad av oväntade politiska infall.

Korruptionsskandaler och förskingring avvisade inte européerna från tanken på transit genom Ukraina – nyligen röstade EU-parlamentet emot bygget av South Stream i en gest av återverkningar för oenigheten med Ryssland om den politiska utvecklingen i Ukraina. Samtidigt har den europeiska energipolitiken blivit allt mer slumpartad – medan Bulgarien efter vindarna från Bryssel förkastade projektet och symboliskt lossade röret, slog österrikiska OMV AG, schweiziska Allseas och Itailan Sapiem överens med Gazprom för att prioritera bygget av South Stream.

Algoritmen för EU:s energipolitik kommer att fortsätta att svänga inom en snar framtid – om högerpartier vinner platser i det kommande EU-valet kan energipolitiken komma mycket närmare nationella intressen – i det här fallet skulle South Steam vara välkommet som en ultimat lösning för säker gasleverans. Genom att återfå sin status som ett prioriterat EU-projekt och leverera mer än 10 % av hela konsumtionen kommer det att bidra till EU:s ekonomiska tillväxt. Offret av nationella intressen i namnet av en kedja av ukrainska anti-korruptionsrevolutioner, Orange eller Maidan, kommer inte att hitta många adepter bland beslutsfattare som kämpar för europeisk konkurrenskraft i den globala världen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend