Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

G7 "måste bryta farligt beroende med smutsig energi", säger Friends of the Earth Europe

DELA MED SIG:

publicerade

on

14336988035_8f56b44fab_bVän av öratEuropa gör sin poäng i Bryssel den 3 juni

Ledare för G7-länderna måste bryta sitt fossilbränsleberoende och investera i genuina lösningar för energisäkerhet, såsom energieffektivitet och samhällsägda förnybara energikällor, krävde Friends of the Earth Europe idag (4 juni) .

När internationella klimatförhandlingar återupptas i Bonn idag, två månader efter att klimatforskarna varnade för klimatförändringsrelaterade risker från extrema händelser, träffas ledare för G7 i Bryssel för att diskutera ämnen som Ukraina, klimat och energi.

G7-länderna får inte missbruka Ukrainakrisen för att påskynda utvecklingen av fossila bränslen – inklusive ökad handel med skiffergas och utveckling och för att öppna Europas dörrar för tjärsand, det smutsigaste fossila bränslet i kommersiell produktion. G7-länderna borde istället fokusera på hållbara lösningar på Europas energisäkerhet, enligt organisationen.

Colin Roche, utvinningskampanj för Friends of the Earth Europe sa: "Under sken av energisäkerhet driver G7-ledare en företagsdriven agenda med smutsig energi. Detta kommer att låsa användningen av fossila bränslen i årtionden. Den enda vägen till energisäkerhet är att bryta strupgreppet för import av fossila bränslen, förhindra ytterligare utveckling av skiffergas och utveckla våra egna rena, samhällsägda förnybara energiresurser.”

EU:s förslag till sina klimat- och energimål för 2030 – ”EU 2030-paketet” – är redan farligt otillräckligt enligt organisationen. Europa spenderar miljarder euro varje år på att importera farliga fossila bränslen som bidrar till klimatförändringarna. Europa bör förbättra sin energisäkerhet genom att anta tre nationellt bindande mål: att minska utsläppen av växthusgaser med minst 60 % till 2030, att minska energianvändningen med 50 % och att öka andelen förnybar energi till 45 %. Dessutom måste EU tillhandahålla finansiering till utvecklingsländer för att hjälpa dem att hantera klimatförändringarna.

Susann Scherbarth, klimaträttvisa och energikampanj för Friends of the Earth Europe sa: "Vi gick ut ur klimatförhandlingarna i Warszawa i frustration över smutsiga energibolags giftiga inflytande på samtalen och ståndpunkterna hos många nationella regeringar. Vi ser samma historia med G7. Istället måste Europa lämna fossila bränslen i marken och främja större energieffektivitet och samhällsägda förnybara energikällor – för att skapa en säkrare framtid för oss alla.”

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend