Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

EU:s energiministrar "missar märket på biobränslepolitiken"

DELA MED SIG:

publicerade

on

PR_1791Vid dagens (13 juni) EU:s energiministerråd godkände ministrarna ett förslag om ändring av EU:s Direktivet om förnybar energi och Direktiv om bränslekvalitet. Om det antas skulle detta innebära ett tak på 7 % för livsmedelsbaserade biobränslen samt rapportering från medlemsstaterna om Indirekt förändring av markanvändning (ILUC) och biobränslens verkliga miljöpåverkan.   Angående dagens beslut om biobränslen sa Marc-Olivier Herman, Oxfams EU-biobränsleexpert: "Dagens affär om biobränslen är ett fräckt angrepp på sunt förnuft. I en svältande värld är att fasa ut användningen av mat som bränsle det enda vettiga man kan göra.

"När dödläget på biobränsleförhandlingarna äntligen bröts, är bollen tillbaka hos Europaparlamentet. Vi är misstrogna inför dagens gemensamma uttalande från Polen, Frankrike och Spanien som försöker blockera alla förhandlingar med parlamentet om nivån på taket för livsmedelsbaserade biobränslen. Nyvalda parlamentsledamöter har nu möjlighet att visa sitt slag och visa i vems intresse de tjänar.

"Om förslaget som antogs av de europeiska ministrarna i dag skulle förbli oförändrat, kommer europeiska skattebetalare att fortsätta att stå för en mångmiljardnota för en politik som underblåser hunger, markgrepp och avskogning, samtidigt som de faktiskt förvärrar klimatförändringarna”.  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend