Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Klimatlösningar finns överallt

DELA MED SIG:

publicerade

on

DG_Clima_Headerimage-1_84ee864a73Föreställ dig möjligheten att värma upp offentliga utrymmen med hjälp av ren energi som kommer från förbipasserande människor. Och föreställ dig hushållshissar som drivs av solenergi, mat producerad med minimala vatten- eller energiresurser och teknik som låter dig kontrollera miljöpåverkan från din varukorg...

Om det här låter som science fiction, tänk om. Detta är bara några av de klimatvänliga lösningar som upptäckts genom EU-kommissionens World You Like, med en Climate You Like-kampanj, som avslutades officiellt den 20 december.

Sedan lanseringen i oktober 2012 bjöd denna EU-omfattande kampanj in medborgare, företag och organisationer från hela Europa att dela med sig av sina bästa klimatlösningar. Med fokus på fem områden – resor och transport, bygga och bo, producera och förnya, handla och äta, samt återanvändning och återvinning – fann kampanjen en mängd innovativa, kostnadseffektiva lösningar som visar hur européer vidtar klimatåtgärder i sin vardag. .

Klimatkommissionär Connie Hedegaard sa: "Kreativa idéer och konkreta projekt för ett samhälle med låga koldioxidutsläpp växer redan som svampar i hela Europa. De visar att klimatåtgärder kan spara pengar och skapa jobb och tillväxt. Det är nu upp till oss att göra dessa lösningar till normen och skapa en värld vi gillar med ett klimat vi gillar!"

En viktig del av kampanjen var World You Like Challenge, en tävling som uppmanar kreativa hjärnor från hela EU att testa sina innovationer med låga koldioxidutsläpp. Det portugisiska projektet "Sown Biodiverse Pastures" utsågs till den totala vinnaren för sin innovativa lösning för att minska CO2-utsläppen samtidigt som betesmarkens motståndskraft och produktivitet förbättras.

Utöver det totala priset belönade Challengen även en klimatlösning i vart och ett av kampanjens fem målländer – Bulgarien, Litauen, Italien, Polen och Portugal. Den bulgariska vinnaren visade hur ett kommunalt komposteringsinitiativ kan bidra till att minska utsläppen från avfall. I Litauen använde den vinnande designstudion sin kreativitet för att förvandla föremål som annars skulle ha slängts till fina smycken och accessoarer. I Polen och Italien bygger de belönade projekten lågenergi- och lågutsläppsbostäder som gör ett klimatvänligt boende överkomligt för alla. Sist men inte minst vann de sådda betesmarkerna för biologisk mångfald också priset för nationell vinnare i Portugal.

Kampanjen World You Like har också lyckats nå miljontals européer genom en mängd olika online- och offlinekanaler: en interaktiv webbplats, sociala medier, elektroniska medier och press- och kampanjevenemang i flera medlemsländer. Kampanjen lockade över 70,000 320 följare på sociala medier och fick stöd av politiker och kändisar på hög nivå, inklusive FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och den prisbelönte skådespelaren Colin Firth. För att ytterligare öka sin räckvidd samarbetade kampanjen också med XNUMX partners från alla samhällssektorer.

Annons

Bakgrund

Kampanjen World You Like, som pågår från oktober 2012 till slutet av 2013, syftar till att främja praktiska, innovativa och kostnadseffektiva lösningar på klimatförändringar.

Det är en uppföljning av kommissionens "färdplan för övergång till en konkurrenskraftig ekonomi med låga koldioxidutsläpp år 2050" från mars 2011, som anger vägar för djupa men kostnadseffektiva utsläppsminskningar från de viktigaste ekonomiska sektorerna. Färdkartan visar att att bygga en ekonomi med låga koldioxidutsläpp kommer att öka investeringarna i ren teknik och infrastruktur som smarta elnät, och kommer att drastiskt sänka importräkningarna för olja och gas.

På medellång sikt, till 2020, siktar EU på att minska utsläppen av växthusgaser med 20 %, förbättra energieffektiviteten med 20 % och öka andelen förnybar energi i energimixen till 20 %. För närvarande ligger EU:s utsläpp mer än 18 % under 1990 års nivåer.

Mer information om kampanjen World You Like.

https://www.facebook.com/EUClimateAction

https://twitter.com/EUClimateAction #världsliknande

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend