Anslut dig till vårt nätverk!

CO2 utsläpp

Minska bilutsläpp: Nya #CO2-mål för bilar förklaras

DELA MED SIG:

publicerade

on

Suddiga silhuetter av bilar omgivna av ånga från avgaserna. ©APimages/European Union-EP EU arbetar med planer för att minska bilarnas CO2-utsläpp ©APimages/European Union-EP 

För att minska utsläppen från bilar har parlamentsledamöterna föreslagit hårdare CO2-gränser för bilar och ett nytt mål för utrullning av e-bilar. Här är vad du bör veta om planerna.

Varför behövs det

Personbilar och skåpbilar producerar cirka 15 % av EU:s CO2-utsläpp, vilket bidrar till klimatförändringarna. Transport är den enda sektor där utsläppen av växthusgaser fortfarande är högre än de var 1990.

Tuffa bilutsläppsstandarder skulle bidra till att uppnå EU:s klimatmål till 2030 och konsumenterna skulle spara på sina bränsleräkningar.

Nuvarande situation

Genomsnittliga utsläpp från nya bilar steg till 118.5 g CO2/km förra året efter en stadig minskning under de senaste åren, enligt senaste uppgifterna. Enligt nuvarande regler får en genomsnittlig ny bil inte släppa ut mer än 95g/km år 2021.

Smakämnen antal elbilar växer snabbt, men de utgör fortfarande mindre än 1.5 % av nyregistreringarna.

Annons

Vad som föreslås

Europeiska kommissionen är proposing att sänka 2021 års gräns för utsläpp med 15 % från 2025 och med 30 % från 2030. Nya mål uttrycks i procent eftersom 95 g/km-standarden kommer att behöva räknas om enligt det nya mer rigorösa utsläppstestet som bättre återspeglar verklig körning betingelser.

I en omröstning i plenum den 3 oktober sa ledamöterna att utsläppen borde minskas med 20 % respektive 40 %, medan 35 % av nya bilar som säljs från 2030 borde vara elektriska eller hybrida. De efterlyste också EU-åtgärder för att underlätta bilindustrins övergång till renare bilar för att skydda jobben och för att stödja produktionen av elbilsbatterier i Europa.

Den 18 oktober föreslog även miljönämnden hårdare CO2-gränser för nya lastbilar. Kommittéledamöter vill att tillverkarna ska minska sina CO2-utsläpp med 35 % till 2030. Ledamöterna sa också att hälften av nya stadsbussar borde vara elektriska från 2025.

Alla parlamentsledamöter kommer att rösta om dessa förslag under novembers plenarsession i Strasbourg, varefter slutliga mål kommer att förhandlas fram med rådet.

Nästa steg

The proposals adopted in plenary form the basis of Parliament’s negotiations with the Council on the final targets.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend