Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Copernicus: September 2023 – oöverträffade temperaturavvikelser, 2023 på väg att bli det varmaste året någonsin

DELA MED SIG:

publicerade

on

Globalt genomsnittliga ytlufttemperaturavvikelser i förhållande till 1991–2020 för varje september från 1940 till 2023. Data: ERA5. Kredit: C3S/ECMWF. 

Smakämnen Copernicus Climate Change Service (C3S), implementerat av European Centre for Medium-Range Weather Forecasts på uppdrag av Europeiska kommissionen med finansiering från EU, publicerar rutinmässigt månatliga klimatbulletiner som rapporterar om förändringar som observerats i den globala ytlufttemperaturen, havsisen och hydrologiska variabler. Alla de rapporterade fynden är baserade på datorgenererade analyser med hjälp av miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer runt om i världen. 

September 2023 – Höjdpunkter för ytluftstemperatur och havstemperatur: 

 • September 2023 var den varmaste september någonsin i världen, med en genomsnittlig ytlufttemperatur på 16.38°C, 0.93°C över genomsnittet 1991-2020 för september och 0.5°C över temperaturen för föregående varmaste september, 2020.  
 • September 2023 var den globala temperaturen den mest onormala varma månaden på något år i ERA5-datauppsättningen (tillbaka till 1940).  
 • Månaden som helhet var cirka 1.75°C varmare än septembergenomsnittet för 1850-1900, den förindustriella referensperioden.  
 • Den globala temperaturen för januari-september 2023 var 0.52°C högre än genomsnittet och 0.05°C högre än motsvarande period under det varmaste kalenderåret (2016).  
 • För januari till september 2023 är den globala medeltemperaturen för 2023 hittills 1.40°C högre än det förindustriella genomsnittet (1850-1900). 
 • För Europa var september 2023 den varmaste september någonsin, med 2.51°C högre än genomsnittet 1991-2020 och 1.1°C högre än 2020, den tidigare varmaste september.  
 • Den genomsnittliga havsytans temperatur för september över 60°S–60°N nådde 20.92°C, den högsta någonsin i september och den näst högsta under alla månader, efter augusti 2023. 
 • El Niño-förhållandena fortsatte att utvecklas över det ekvatoriala östra Stilla havet. 

Enligt Samantha Burgess, biträdande direktör för Copernicus Climate Change Service (C3S): "De oöverträffade temperaturerna för årstiden som observerades i september - efter en rekordsommar - har slagit rekord med enastående mängd. Denna extrema månad har drivit 2023 till den tvivelaktiga äran av första plats - på väg att bli det varmaste året och runt 1.4 °C över förindustriella medeltemperaturer. Två månader efter COP28 – känslan av brådska för ambitiösa klimatåtgärder har aldrig varit mer kritisk." 

September 2023 – Höjdpunkter på havsisen 

· Antarktis havsis utbredning förblev på en rekordlåg nivå för årstiden.  

· Både den dagliga och månatliga omfattningen nådde sina lägsta årliga maxima i satellitrekordet i september, med den månatliga omfattningen 9 % under genomsnittet.  

Annons

· Den dagliga isutbredningen i Arktis nådde sin 6th lägsta årliga minimum medan den månatliga havsisutbredningen rankades 5th lägst, 18 % under genomsnittet.  

September 2023 – Hydrologiska variablers höjdpunkter: 

 • September 2023 såg våtare förhållanden än genomsnittet längs många delar av Europas västra kust, inklusive den västra iberiska halvön, Irland, norra Storbritannien och Skandinavien.  
 • Det var också blötare än genomsnittet i Grekland efter extrema regn i samband med stormen Daniel; denna händelse var också ansvarig för de förödande översvämningarna i Libyen.   
 • Även södra Brasilien och södra Chile upplevde extrema nederbördshändelser. 
 • Torrare regioner än genomsnittet inkluderade delar av Europa, sydöstra USA, Mexiko, Centralasien och Australien, där den torraste september någonsin registrerades. 

Mer information om klimatvariabler i september och klimatuppdateringar från tidigare månader samt högupplöst grafik och videon finns att ladda ner här. (denna länk kan nås när embargot hävs).  

Svar på vanliga frågor om temperaturövervakning kan hittas här. 

Fynden om globala havsyttemperaturer (SST) som presenteras här är baserade på SST-data från ERA5 i genomsnitt över 60°S–60°N-domänen. Observera att ERA5 SST är uppskattningar av havstemperaturen på cirka 10 m djup (känd som grundtemperatur). Resultaten kan skilja sig från andra SST-produkter som ger temperaturuppskattningar på olika djup, såsom 20 cm djup för NOAA:s OISST. 

Information om C3S-datauppsättningen och hur den är sammanställd: 

Temperatur- och hydrologiska kartor och data är från ECMWF Copernicus Climate Change Services ERA5-datauppsättning. 

Havsiskartor och data är från en kombination av information från ERA5, såväl som från EUMETSAT OSI SAF Sea Ice Index v2.1, Sea Ice Concentration CDR/ICDR v2 och snabbspårdata tillhandahålls på begäran av OSI SAF. 

Regionala medelvärden som anges här är följande longitud/latitudgränser: 

Globe, 180W-180E, 90S-90N, över land- och havsytor. 

Europa, 25W-40E, 34N-72N, endast över landytor.  

Mer information om uppgifterna finns här..  

Information om nationella register och effekter: 

Information om nationella register och effekter baseras på nationella och regionala rapporter. För detaljer se respektive temperatur och hydrologisk C3S klimatbulletin för månaden. 

C3S har följt Världsmeteorologiska organisationens (WMO) rekommendation att använda den senaste 30-årsperioden för att beräkna klimatologiska medelvärden och ändrat till referensperioden 1991-2020 för sina C3S Climate Bulletins som omfattar januari 2021 och framåt. Figurer och grafik för både den nya och föregående perioden (1981-2010) tillhandahålls för transparens. 

Mer information om den använda referensperioden finns här..  

Om Copernicus och ECMWF 

Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskepp för jordobservationsprogram, som fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marin, land, klimatförändring, säkerhet och nödsituation. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och uppdaterad information relaterad till vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och förvaltas av Europeiska kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, Europeiska rymdorganisationen (ESA), Europeiska organisationen för exploatering av meteorologiska satelliter (EUMETSAT), Europeiska centret för väderprognoser för medeldistans (European Centre for Medium Range Weather Forecasts). ECMWF), EU-byråer och Mercator Océan, bland annat.  

ECMWF driver två tjänster från EU:s jordobservationsprogram Copernicus: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som implementeras av EU:s gemensamma forskningscenter (JRC). European Centre for Medium Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 35 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst dygnet runt, som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) vid ECMWF är en av de största i sitt slag i Europa och medlemsstaterna kan använda 24 % av sin kapacitet för sina egna ändamål.  

ECMWF har utökat sin plats i sina medlemsstater för vissa aktiviteter. Förutom ett huvudkontor i Storbritannien och Computing Center i Italien finns kontor med fokus på aktiviteter som bedrivs i partnerskap med EU, som Copernicus, i Bonn, Tyskland.  

Copernicus Atmosphere Monitoring Service webbplats kan vara finns här.  

Copernicus Climate Change Service webbplats kan vara finns här.  

Mer information om Copernicus.  

ECMWF:s webbplats kan vara finns här.

Twitter:  
@CopernicusECMWF  
@CopernicusEU  
@ECMWF  

#EUSpace  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend