Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Märkning av gödselmedel: Rådet och parlamentet träffar provisoriskt avtal för att göra märkning av gödselmedel tydligare, enklare och mer digital

DELA MED SIG:

publicerade

on

Rådet och Europaparlamentet nådde idag en provisorisk överenskommelse om förordningen för digital märkning av gödselprodukter. Detta förslag, som ändrar den för närvarande tillämpliga lagstiftningen, syftar till att införa möjligheten att välja digital märkning av EU-gödselprodukter, att förbättra läsbarheten för märkningar, vilket leder till en mer effektiv användning av gödningsprodukter, och att förenkla märkningsskyldigheten för leverantörer. samtidigt som det minskar kostnaderna för branschen.

Den provisoriska överenskommelse som nåddes i dag uppmuntrar en bredare användning av digital märkning samtidigt som den inkluderar åtgärder för att tillhandahålla fysiska etiketter när de behövs som mest. marknaden.

"Denna förordning förstärker digitaliseringen av gödselmedelssektorn och ser samtidigt till att lantbrukare och andra kunder – inklusive de med begränsad digital kompetens – får tydlig, läsbar och konsumentvänlig information när de köper de produkter de behöver."
David Clarinval, vice premiärminister och minister för egenföretagare, små och medelstora företag och jordbruk, institutionella reformer och demokratisk förnyelse

kommissionens förslag

Revideringen av denna lagstiftning föreslår att leverantörer av gödselprodukter ska kunna kommunicera märkningsinformation i ett fysiskt format, ett digitalt format eller en kombination av de två. I kommissionens text föreslås att ett format endast digitalt kommer att tillåtas när EU:s gödselprodukter säljs utan förpackning eller när produkterna säljs till ekonomiska aktörer som inte är slutanvändare av produkterna.

Jordbrukare och andra konsumenter av gödselprodukter som säljs i förpackningar skulle fortsätta att dra nytta av både digitala och fysiska märkningar för den viktigaste informationen (dvs. hälso- och miljöskydd, agronomisk effektivitet eller innehåll). I kommissionens förslag föreskrivs innehållet och de tekniska kraven för digitala etiketter. De ekonomiska aktörerna måste se till att den digitala etiketten kommer att vara sökbar, tillgänglig, kostnadsfri och kapabel att tillgodose behoven hos utsatta grupper.

Huvuddelar i avtalet

Den provisoriska överenskommelse som nåddes i dag av de två medlagstiftarna, främjar en bredare användning av digital märkning för att minska producenternas kostnader, byråkrati och miljöavtryck, men säkerställer att konsumenter, inklusive utsatta grupper eller personer med begränsad digital kompetens, har alla information de behöver på fysisk väg.

Dagens provisoriska avtal tillåter användning av digitala etiketter för produkter som säljs utan förpackning (i bulk), förutsatt att informationen om etiketten även visas i fysiskt format på en synlig plats vid försäljningsstället.
Medlagstiftarna har beslutat att utöka tillgängligheten för digitala etiketter till en varaktighet på 10 år från det att produkten släpps ut på marknaden.

Annons

Slutligen återför det provisoriska avtalet till den fysiska märkningen en viss uppsättning information om den agronomiska effektiviteten hos de gödningsprodukter som beskrivs i bilaga III till förordningen. Kommissionen skulle få befogenhet att uppdatera de allmänna kraven på digital märkning genom delegerade akter i framtiden.

Nästa steg

Den provisoriska överenskommelse som nåddes med Europaparlamentet måste nu godkännas och formellt antas av båda institutionerna.

Bakgrund

Digitala etiketter är QR eller en streckkod som omdirigerar användaren till en webbsida där informationen om etiketten lagras. Digitala lösningar minskar kostnaderna för märkning avsevärt och gör det samtidigt enkelt att uppdatera innehållet. Vidare är kvantiteten och kvaliteten på informationen som kan lagras i en digital etikett mycket högre jämfört med en fysisk etikett, vars läsbarhet kan visa sig vara svår, särskilt små förpackningar. Nivån på digital kompetens varierar dock mellan sociala grupper och åldrar, och vissa utsatta grupper kan ha svårt att förstå hur digitala etiketter eller smarta enheter fungerar.

Inom EU används redan digital märkning för vissa produkter som innehåller kemikalier, till exempel batterier, och regler för digital märkning är under övervägande för andra produkter (t.ex. tvättmedel, kosmetika och andra kemikalier). Förenklingen av märkningskraven förväntas minska de årliga kostnaderna med i genomsnitt 57 000 euro för ett stort företag och 4 500 euro för ett små och medelstora företag.

Hittills har förordning (EU) 2019/1009 styrt kraven för märkning av gödselmedel. Kommissionens förslag, som publicerades den 27 februari 2023, syftar till att förbättra läsbarheten för etiketter, genom att införa möjligheten att tillhandahålla märkningsinformation i digitalt format.

Förhandlingsmandat

kommissionens förslag

Kemikalier (bakgrundsinformation)

Besök hemsidan

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend