Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

CO2 Emission Performance Standards för HDVs politiska överenskommelse rösta

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ett missat tillfälle att erkänna förnybara bränslen och påskynda avkarboniseringen av transporter.

Den 9 februari antog Coreper den politiska överenskommelsen om prestandastandarder för CO2-utsläpp för nya tunga fordon (EU-förordning 2019/1242), och missade möjligheten att förse sektorn med en metod som kan redogöra för bidraget från förnybara bränslen , såsom biometan, vid dekarboniseringen av segmentet. Trots framväxten av klimatreducerande politik har EU:s vägtransporters utsläpp ökat under de senaste decennierna och förväntas minska under de mål som anges i förordningen. Även med 50 % försäljning av batterielektriska tunga fordon (BEV HDV) år 2030 kommer cirka 90 % av den rullande flottan att använda en förbränningsmotor (ICE) drivlina. Det är därför av största vikt att denna flotta tillåts köras på förnybara bränslen för att drastiskt minska sina utsläpp. En kolkorrektionsfaktor (CCF) och en CO2-neutrala bränslemetoder är enkla lösningar som stöds av industrin för att möjliggöra snabb avkolning av vägtransporter som omfattar alla förnybara vektorer, inklusive biometan, och erbjuder mer säkerhet mot marknadsstörningar, övertilltro till tredje land. länder, konsumentkostnadsökningar och sysselsättningsrisker. Det slutliga avtalet tillhandahåller inte de rätta drivkrafterna för att minska koldioxidutsläppen i det tunga segmentet snabbt och kostnadseffektivt: medan biogas- och biometanindustrin uppmanas att kraftigt skala upp sin produktion, stänger avtalet dörren för biometananvändning i segmentet . Vägtransporter är faktiskt inte bara en av de viktigaste slutanvändningarna för biometan för närvarande, utan den är också avgörande för uppskalningen och utnyttjandet av denna hållbara energi i sektorer som är svåra att minska, inklusive sjöfart och luftfart. Efter samråd med intressenter kommer kommissionen, inom ett år från det att denna förordning har trätt i kraft, utvärdera rollen av en metod för att registrera HDV som uteslutande körs på CO2-neutrala bränslen, i enlighet med unionslagstiftningen och unionens klimatneutralitetsmål. Giulia Laura Cancian, EBA:s generalsekreterare sa: "Biometansektorn är en solid och lättillgänglig lösning för att snabbt minska utsläppen från transporter. Tyvärr erkänner det nuvarande avtalet inte det stora bidraget från denna hållbara vektor. Ändå ser EBA fram emot att bidra till bedömningen av en CCF:s roll och av metodiken för att registrera HDV som uteslutande körs på CO2-neutrala bränslen."
Foto: Markus Spiske on Unsplash

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend