Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Röster från offer för kemiska föroreningar ignoreras för ett europeiskt industriavtal

DELA MED SIG:

publicerade

on

Belgiens premiärminister Alexander De Croo, som representerar landets ordförandeskap i EU-rådet, är värd för ett industritoppmöte i morgon i samarbete med European Chemical Industry Council (CEFIC) och dess belgiska industrimedlemsorganisation Essenscia i hamnen i Antwerpen.

Detta toppmöte, som deltog av storföretagens vd:ar och olika toppolitiker inklusive EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, syftar till att diskutera framtiden för den kemiska sektorn och eventuellt fastställa strategin för EU för de kommande fem åren i den så kallade " Antwerpendeklarationen för en europeisk industriuppgörelse”.

Tatiana Santos, chef för kemikalier vid European Environmental Bureau (EEB), säger:

"Denna händelse ökar en uppenbar oro: prioriteringen av förorenares vinster framför folkhälsa och miljön. Dessutom, i en häpnadsväckande uppvisning av ignorering av medborgarnas välfärd, äger denna händelse rum i en av de mest förorenade regionerna i världen, i BASFs hus, en internationell kemijätte och en stor bidragsgivare till globala föroreningar.”

I oktober 2023 begärde föroreningsoffer från Belgien, Italien och Frankrike en audiens hos Ursula von der Leyen [1] för att ta itu med de förödande hälsokonsekvenserna av farliga PFAS-kemikalier (per- och polyfluoralkylämnen). Trots deras passionerade vädjan ignorerades deras röster.

Laura Ghiotto och Cristina Cola, Mamme no PFAS. Brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen [2]

"Vi ammade dem […] PFAS gömdes i vår mjölk. Vi var inte medvetna om att vi förgiftade våra barn! Nu, i deras blod, kan du hitta PFAS upp till 30-40-50 gånger den nivå som förväntas i den allmänna befolkningen."

När EU:s ledare sätter sin agenda inför valet står denna privata en-till-en-diskussion mellan industri och politiker i skarp kontrast till de hinder som medborgare och icke-statliga organisationer möter när det gäller att få sina röster hörda. Samtidigt fortsätter kemiska föroreningsskandaler att utspela sig över hela Europa [3]. Offren förkastar agerandet av företagsjättar som 3M, Dupont, Chemours eller Bayer-Monsanto, som inte bara döljer de skadliga effekterna av kemikalier utan tillåts fortsätta att använda dem.

Stéphanie Escoffier, ett offer för kemisk förorening när hon arbetade som kemist på ARKEMA i Lyon. Brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen [4]

Annons

”I vilken utsträckning kan ett privat företag förorena miljön och det dricksvatten som konsumeras av hundratusentals människor? Och påverka invånarnas hälsa? Vem är ansvarig för att bedöma risk/nytta-balansen för samhället från produktionen av dessa giftiga kemikalier?”

Resultaten av Europas största screeningprogram för giftiga kemikalier, HBM4EU [5], avslöjar alarmerande nivåer av exponering för kemikalier kopplade till allvarliga hälsoproblem som cancer, infertilitet och fosterskador. Trots ökande bevis och offentligt protester fortsätter politikerna att ge efter för industrins påtryckningar, försenar den välbehövliga reformen av EU:s föråldrade kemikaliekontrolllag, REACH (förordningen om registrering, utvärdering, auktorisation och begränsning av kemikalier), och avstår från löften. i sin kemikaliehållbarhetsstrategi för ett giftfritt Europa.t

Vicky Can, forskare och kampanjledare vid Corporate Europe Observatory, säger:

"I morgon kommer förorenare att ha en bra dag på bekostnad av människor och samhällen över hela Europa. Detta mysiga lobbyevenemang med Big Toxics-industrin, som hålls utanför dörren till några av Europas värsta "för evigt kemikalier"-kontamination, är skrämmande. Det är dags att hålla företag till svars för sin roll i att skapa den giftiga föroreningskrisen, inte belöna dem. I morgon kommer icke-statliga organisationer att kräva ett slut på denna typ av privilegierad tillgång till beslutsfattare. Det är dags för giftfri politik.”

För många europeiska medborgare har behovet av förändring aldrig varit tydligare. Många har enats för att efterlysa ett giftfritt Europa, med en petition som har nått nästan 100,000 XNUMX underskrifter [6] på bara några dagar. I morgon kommer flera icke-statliga organisationer att uppmana EU:s ledare att prioritera folkhälsa och miljömässig hållbarhet framför företagens intressen [7].

European Environmental Bureau (EEB) är Europas största nätverk av miljömedborgarorganisationer, som står för miljörättvisa, hållbar utveckling och deltagardemokrati. Våra experter arbetar med klimatförändringar, biologisk mångfald, cirkulär ekonomi, luft, vatten, mark, kemiska föroreningar, samt politik för industri, energi, jordbruk, produktdesign och förebyggande av avfall. Vi är också aktiva i övergripande frågor som hållbar utveckling, gott styre, deltagande demokrati och rättsstatsprincipen i och utanför Europa.

1] https://eeb.org/wp-content/uploads/2023/10/20231002-Letter-to-President-Commission.pdf
[2] https://eeb.org/wp-content/uploads/2024/02/Laura-Ghiotto-and-Cristina-Cola-Mamme-no-PFASs.-Letter-to-the-President-of-the-EU-Commission.pdf
[3] Flera skandaler har utspelats under de senaste månaderna från Veneto-regionen i Italien till Frankrikes "kemiska dal", Smakämnen Nederländerna, Belgien, båda flandern och Vallonien, till Sverige och Danmark, och vidare.
[4] https://eeb.org/wp-content/uploads/2024/02/Stephanie-Escoffier-Letter-to-the-President-of-the-EU-Commission-Ursula-von-der-Leyen.pdf
[5] European Human Biomonitoring Initiative (HBM4EU), Europas största screeningprogram någonsin för giftiga kemikalier, testade mer än 13,000 28 personer från XNUMX europeiska länder och fann att befolkningen är utsatt till "alarmerande höga" nivåer av farliga kemikalier, särskilt av barn.
[6] https://action.wemove.eu/sign/2024-01-ban-forever-chemicals-EN
[7] På tröskeln till detta industritoppmöte, klimat och medborgarrörelser i Antwerpen sammanföra forskare och fackföreningar för att diskutera en alternativ vision om en social och ekologisk hamn. Debatten kommer att fokusera på frågor som rör arbetarnas och lokalbefolkningens hälsa, det vetenskapliga läget för PFAS och rehabiliteringen av Zwijndrecht och Linkeroever mycket förorenade områden. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend