Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

EU stöder den internationella deklarationen om klimat och hälsa vid COP28 Health Day

DELA MED SIG:

publicerade

on

På EU:s vägnar godkände kommissionen officiellt söndagen den 3 december en internationell deklaration om klimat och hälsa. Godkännandet ägde rum i Förenade Arabemiraten i samband med COP28 Health Day, under vilken den första klimat- och hälsoministerkonferensen någonsin hölls, med deltagande av vice ordförande för den europeiska gröna avtalet, interinstitutionella relationer och framsyn Maroš Šefčovič. Ministrarna diskuterade sätt att ta itu med klimatförändringarnas börda på hälso- och hälsosystemen, både genom politik och investeringar.

Uppskattningsvis 62,000 2022 dödsfall kopplades till värmeböljan i Europa under sommaren XNUMX. Dessutom medför stigande temperaturer nya hot mot vår kontinent, inklusive mygg- och vattenburna sjukdomar. Som ett exempel på våra åtgärder för att ta itu med denna utmaning investerar kommissionens myndighet för beredskap och svar på hälso- och nödsituationer (HERA) 120 miljoner euro för att förbättra tillgängligheten till medicinska motåtgärder för vektorburna sjukdomar.

Deklarationen om klimat och hälsa representerar en internationell frivillig uppmaning till handling för att ta itu med klimatförändringarnas negativa effekter på människors hälsa. Det är ett åtagande från alla undertecknare att arbeta för mer klimattåliga, koldioxidsnåla och hållbara hälsosystem, och att göra mer för att skydda de mest utsatta och drabbade av klimatkrisen.

Executive Vice President Šefčovič sa: "Klimatkrisen kräver ett globalt svar, inom hälsa som i alla andra politikområden. Klimatförändringarna tar en enorm vägtull på hälsan, särskilt för de mest utsatta. Denna deklaration är ett steg mot en integrerad strategi mellan hälso- och klimatstrategier, som är avgörande för att säkerställa en hållbar framtid för vår planet och dess medborgare."

Hälso- och livsmedelssäkerhetskommissionär Stella Kyriakides (avbildad) sa: "Hälsokonsekvenserna av klimatförändringar blir allt tydligare, i EU och runt om i världen. EU är starkt fokuserat på att ta itu med hälsohoten från klimatförändringarna genom en One Health-strategi, och vi välkomnar åtagandet från våra globala partners att detta är ett delat ansvar. Vi måste arbeta tillsammans för att göra våra hälsosystem mer klimattåliga och beredda att stödja de mest utsatta befolkningarna i vår hälsoförbund och globalt.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend