Anslut dig till vårt nätverk!

COP27

COP27 kan inte genomföra Parisavtalet medan banker utökar finansieringen av fossila bränslen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Förra onsdagen (9 november) utropades som "Finansdagen" vid COP27 klimattoppmötet i Egypten. Ändå är det bokstavligen kognitiv dissonans, på global nivå, att höra världsledare tala om det akuta behovet av att minska utsläppen och de farliga effekterna av klimatförändringarna samtidigt som massiva mängder offentlig och privat finansiering fortsätter att pumpas in för att expandera fossilbränslesektorn, skriver Aditi Sen, programdirektör för klimat och energi på Rainforest Action Network.

Ett huvudtema för årets COP har varit genomförandet av klimatavtalet från Paris. Ändå visar nya data att sedan det avtalet antogs för sju år sedan, har världens största banker hällt mer än en biljon dollar till företag som faktiskt expanderar fossilbränslesektorn.

Världens klimat- och energiforskare har varit tydliga: för att behålla en beboelig planet måste vi snabbt och dramatiskt minska utsläppen av växthusgaser. För att nå detta mål måste den stora majoriteten av olja, gas och kol stanna i marken. Vi kan inte fortsätta att utvinna olje- och gasreserver. Och vi måste helt enkelt sluta bygga ny infrastruktur som är beroende av fossila bränslen.

Inom olje- och gassektorerna innebär expansion utforskning av nya olje- och gasfält genom att öppna för närvarande outvecklade olje- och gasreserver för utvinning, bygga nya eller utökade rörledningar, bygga LNG-terminaler och nya eller utökade olje- eller gaseldade kraftraffinaderier. 

Det uppenbara, obestridliga faktum är att under de senaste fem åren, de 60 bästa bankerna i världen har pumpat 1.3 biljoner dollar till de största företagen som är ansvariga för denna fortsatta expansion av fossila bränslen. Bara de sex största bankerna i USA stod för 33 % av den finansieringen, cirka 445 miljarder dollar. Det inkluderar Bank of America, JPMorgan Chase, Citi, Wells Fargo, Morgan Stanley och Goldman Sachs.

Nationer och samhällen som har gjort minst för att bidra till klimatkrisen bär nu de högsta mänskliga och monetära kostnaderna för klimatrelaterade katastrofer. Och dessa nationer har inte kunnat få den finansiering de behöver för att klara av dessa effekter eller övergången till en regenerativ energiekonomi.

Finansiering av förluster och skador, som är kostnaderna förknippade med klimatkatastrofer, har blivit ett annat starkt tema för COP27. Det åligger rika länder som ansvarar för de största utsläppen att axla ansvaret för att både minska utsläppen och ge det ekonomiska stöd som utsatta länder behöver. Men även den privata sektorn måste ställas till svars. Närmare bestämt världens största, mest lönsamma banker som driver oss till gränsen till katastrof genom sin finansiering av fossila bränslen. 

Det är uppenbart att det inte råder brist på pengar på denna arena, särskilt med tanke på subventionerad offentlig finansiering för dessa projekt. En finansiell facilitet måste upprättas för att hjälpa nationer att återhämta sig från ständigt ökande katastrofer och stödja deras hållbara energistrukturer. Det här är initiativen som måste vara en global prioritet, skapade med miljörättvisa och en rättvis övergång till en regenerativ ekonomi som vägledande principer.

Annons

År 2021 skrev över 100 banker på Net Zero Banking Alliance och förband sig därmed att uppnå nettonollutsläpp till 2050, med transparent utsläppsrapportering och delmål för en övergång till en framtid med låga koldioxidutsläpp. Men praktiskt taget varenda en av världens främsta banker efter tillgångar fortsätter att finansiera fossilbränsleexpansionn.

Varje nytt infrastrukturprojekt för olja, gas eller kol har inte bara enorma konsekvenser för förmågan att begränsa uppvärmningen till under 1.5 grader, utan vidmakthåller även skador på miljön och mänskliga rättigheter på frontlinjesamhällen. Frontline och ursprungsbefolkningar har krävt ett slut på expansionen av fossila bränslen i decenniums. Dessa projekt orsakar irreparabel skada kändes oftast tidigare och med större intensitet av låginkomstsamhällen och färgade.

Verkligheten är att för att uppnå något i närheten av målen i Parisavtalet kommer det att krävas ett allihop förhållningssätt från både regeringar och den privata sektorn. Ingen av dem kan använda ursäkten att vänta på att den andra ska agera. Det kräver också en massiv förskjutning av finanserna, både offentliga och privata, bort från den fossila sektorn och mot samhällen för att stödja en rättvis övergång.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend