Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

"Historisk vinst": Bangladeshisk klimatförkämpe hyllar COP27:s genombrott för förlust och skada

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Klimatkonferensen COP27 i Sharm el Sheikh i Egypten riskerar att bli ihågkommen som det internationella toppmötet där man inte enades om tillräckligt för att sätta världen verkligen på kurs för att eliminera fossila bränslen. Men det fanns ett område där mer framsteg gjordes än vad många hade förväntat sig, med enighet om en förlust- och skadefond, skriver politisk redaktör Nick Powell.

"Det är en historisk vinst att få fonden" var reaktionen från klimatförkämpen Saleemal Huq på det enda verkliga genombrottet vid COP27. Den bangladeshiske chefen för International Centre for Climate Change and Development sa att en förlust- och skadefond hade varit ett krav från de mest utsatta länderna under lång tid, men att de alltid hade blockerats av utvecklade länder.

Fonden är till för de länder som dragit mest nytta av industriell utveckling driven av kol, olja och gas för att kompensera länder som drabbats värst av översvämningar, torka, stigande havsnivåer och andra konsekvenser av klimatförändringarna. Bangladesh är ett av de länder som är mest utsatta för dessa faror, trots att de har bidragit försumbart till de globala koldioxidutsläppen.

Professor Huq, som är baserad vid Independent University i Bangladesh, sa att skillnaden den här gången var utvecklingsländernas enighet när det gäller att trycka på för fonden, även om han tillade att "nu måste vi bygga vidare på den och få den att faktiskt leverera något till de människor som lider”.

För ett år sedan, vid COP26 i Glasgow i Skottland, varnade Saleemul Huq för att COP-processen hade misslyckats eftersom "vi har gjort det 26 gånger och klimatförändringarna sker medan vi talar", och hävdade att det inte längre bara var en fråga om anpassning och begränsning när förlust och skada inträffade.

Han hade sagt att bara gå med på en dialog för att diskutera förlust och skada var absolut oacceptabelt när han pratade om några av de mest utsatta människorna på planeten. Mycket kommer nu att bero på hur snart, hur mycket och hur ofta världens rikare nationer bidrar till fonden.

Ledaren för Europaparlamentets delegation i Sharm el Sheikh, Green MEP Bas Eickhout, pekade ut förlust- och skadefonden som COP27:s enda prestation. "EU visade ledarskap och bröt dödläget genom att förklara sig för en fond. Som ett resultat uppnådde COP trots allt något”, sa han.

Annons

"Jag är fortfarande ledsen över att vi är så långt ifrån att uppnå Paris klimatmål, men jag är optimistisk att, trots alla undergångsprofesier, den multilaterala processen inte har kollapsat. Det finns framsteg och hopp om mer”, tillade Bas Eickhout, men han beskrev COP27 som ett ”missat tillfälle”.

"Ju längre vi håller fast vid kol, olja och gas, desto mer katastrofala blir konsekvenserna av klimatförändringarna och i slutändan blir kostnaderna. Beslutet om att inrätta en förlust- och skadefond är en viktig politisk signal men kommer fortfarande att stå i centrum för många diskussioner på de kommande konferenserna”, sa han.

Han varnade för att det fortfarande är oklart vilka länder som kommer att betala till fonden och vilka som kommer att vara berättigade till stöd, vilket bör nå de mest utsatta människorna och de som drabbas hårdast av klimatförändringarna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend