Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

EU:s förhandlare säkrar en överenskommelse vid COP28 för att påskynda den globala övergången från fossila bränslen och tredubbla förnybara energikällor och dubbla energieffektiviteten detta årtionde

DELA MED SIG:

publicerade

on

I slutet av FN:s klimatkonferens COP28 i Dubai lyckades EU:s förhandlare, tillsammans med partners från hela världen, hålla möjligheten vid liv att leva upp till åtagandet i Parisavtalet att begränsa den globala medeltemperaturökningen till 1.5 Celsius över före- industriella nivåer. Med särskilt fokus på energisektorn i samtalen enades parterna om att påskynda övergången från fossila bränslen detta decennium, att vidta åtgärder för att minska utsläppen med 43 % till 2030, och sätta världen på en väg mot att nå nettonollutsläpp med 2050, i linje med bästa tillgängliga vetenskap.

COP28 avslutar första globala inventeringen under Parisavtalet. Målen för Globalt löfte om förnybar energi och energieffektivitet, som förespråkas av kommissionen, har översatts till det globala inventeringsresultatet. Alla parter har åtagit sig att tredubbla den globala kapaciteten för förnybar energi och fördubbla takten för energieffektiviseringar till 2030. Detta ger kraftfull fart åt övergången från fossila bränslen. Det finns också en överenskommelse om att ta itu med metanutsläpp och andra icke-CO2-utsläpp under detta decennium, och att så snart som möjligt fasa ut ineffektiva fossilbränslesubventioner som inte tar itu med energifattigdom eller den rättvisa omställningen.

The Global Stocktake recognises that the world is not currently on track to reduce emissions by the necessary level to limit temperature increase to 1.5 Celsius. As a consequence, Parties agreed on a pathway to get back on track, including through a process to align national targets and measures with the Paris Agreement. Parties should submit their nationally determined contributions (NDCs) for 2035 by COP30, in two years’ time, and these should be aligned with the best available science and the outcomes of the Global Stocktake.

Den globala inventeringen tar också upp sätten att genomföra den nödvändiga övergången. Vi har kommit överens om de sista stegen mot att fastställa nytt kollektivt kvantifierat mål på klimatfinansiering at next year’s conference. The framework of the Globalt mål på Anpassning är ett stort steg, och det åtföljs av banbrytande beslut om anpassningsfinansiering med erkännande av att anpassningsfinansieringen kommer att behöva skalas upp avsevärt utöver den fördubblade mandatperioden för 2025. Resultatet driver reformen av internationell finansiell arkitektur, vilket gör det lämpligt för ändamålet för att ta itu med klimatkrisen. Specifikt gav EU ett betydande bidrag till att komma överens om och operationalisera en ny fond som svar på förlust och skada, och EU och dess medlemsstater har bidragit med mer än 400 miljoner euro, mer än två tredjedelar av de ursprungliga finansieringslöften.

Ett fullständigt pressmeddelande är tillgängligt nätet. President’s von der Leyen statement on the COP28 outcome and Commissioner’s Hoekstra remarks at the final COP28 plenary can be read här. och här..

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend