Anslut dig till vårt nätverk!

COP28

EU leder globalt initiativ vid COP28 för att tredubbla kapaciteten för förnybar energi och dubbla energieffektivitetsåtgärder till 2030

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vid World Climate Action Summit i Dubai lanserade president Ursula von der Leyen Global Pledge on Renewables and Energy Efficiency tillsammans med COP28-ordförandeskapet och 118 länder. Detta initiativ, först föreslagen av kommissionens ordförande vid Major Economies Forum i april, fastställer globala mål att tredubbla den installerade kapaciteten för förnybar energi till minst 11 terawatt (TW) och att fördubbla graden av globala energieffektivitetsförbättringar från ungefär 2 % till en årlig siffra på 4 %, till 2030. Att uppfylla dessa mål kommer att stödja övergången till ett koldioxidfritt energisystem och bidra till att fasa ut oförminskade fossila bränslen.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: "Med detta Global Pledge har vi byggt en bred och stark koalition av länder som är engagerade i omställningen av ren energi - stora och små, norr och söder, tunga utsläppare, utvecklingsländer och små östater . Vi är förenade av vår gemensamma övertygelse att för att respektera 1.5°C-målet i Parisavtalet måste vi fasa ut fossila bränslen. Vi gör det genom att påskynda omställningen av ren energi, genom att tredubbla förnybar energi och fördubbla energieffektiviteten. Under de kommande två åren kommer vi att investera 2.3 miljarder euro från EU:s budget för att stödja energiomställningen i vårt grannskap och runt om i världen. Detta löfte och detta ekonomiska stöd kommer att skapa gröna jobb och hållbar tillväxt genom att investera i framtidens teknik. Och naturligtvis kommer det att minska utsläppen, vilket är hjärtat i vårt arbete på COP28.”

Global Pledge har utvecklats i nära samarbete av Europeiska kommissionen och COP28-ordförandeskapet, med stöd av International Energy Agency (IEA) och International Renewable Energy Agency (IRENA). Detta löfte, som antogs under de första dagarna av COP28, bör bidra till att bygga upp fart för att nå ett så ambitiöst förhandlingsresultat som möjligt i slutet av årets konferens. EU efterlyser konkreta åtgärder för att fasa ut fossila bränslen genom hela energisystem globalt, särskilt kol, och kommer att driva på ett språk som återspeglar detta i det slutliga COP-beslutet.

EU:s finansiella bidrag till utfästelsen

För att stödja leveransen av Global Pledge, president von der leyen meddelade att under de kommande två åren, vi kommer att investera 2.3 miljarder euro från EU:s budget för att stödja energiomställningen i vårt grannskap och runt om i världen. EU kommer också att dra nytta av sitt flaggskeppsprogram Global Gateway för att fortsätta stödja omställningen av ren energi. Kommissionen uppmanar andra givarländer att följa denna ledning och snabba på genomförandet av Global Pledge.

Nästa steg

Global Pledge on Renewables and Energy Efficiency kommer att vara ett nyckelverktyg för att det internationella samfundet ska kunna mäta framsteg och hålla kursen för att uppnå Paris temperaturmål. Med stöd från IEA och IRENA kommer en årlig översyn av världsutvecklingen som bidrar till att uppnå de globala målen på 11 TW och 4 % av de årliga energieffektivitetsförbättringarna att släppas före COP varje år. Kommissionen kommer att ha ett nära samarbete med europeiska finansiella institutioner som Europeiska investeringsbanken och Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling för att uppfylla sina finansiella åtaganden i samband med löftet.

Annons

Bakgrund

Initiativet att sätta globala mål för förnybar energi och energieffektivitet var först meddelade av kommissionens ordförande Ursula von der leyen vid Major Economies Forum den 20 april 2023. Som en del av European Green Deal, har EU nyligen höjt sina inhemska mål för spridning av förnybar energi och förbättring av energieffektiviteten, vilket leder till globalt föregångare när det gäller omställningen av ren energi. År 2030 kommer EU att nå minst 42.5 % av förnybar energi i sin energimix och sikta på 45 %. Även detta decennium har EU förbundit sig att förbättra energieffektiviteten med 11.7 %. I juni 2023, Ordförande von der leyen och COP28-presidenten Dr Sultan Al-Jaber träffades i Bryssel och bestämde sig för att arbeta tillsammans på flera gemensamma initiativ för att driva en rättvis energiomställning globalt, inklusive Global Pledge on Renewables and Energy Efficiency.

Mer information

Global Pledge on Renewables and Energy Efficiency
President Von der Leyens tal vid lanseringen av Global Pledge
Globala mål för förnybar energi och energieffektivitet
Pressmeddelande om EU:s prioriteringar vid COP28
EU på COP28
EU-sidoevenemang på COP28

Med detta globala löfte har vi byggt en bred och stark koalition av länder som är engagerade i omställningen av ren energi - stora och små, norr och söder, tunga utsläppare, utvecklingsländer och små östater. Vi är förenade av vår gemensamma övertygelse att för att respektera 1.5°C-målet i Parisavtalet måste vi fasa ut fossila bränslen. Vi gör det genom att påskynda omställningen av ren energi, genom att tredubbla förnybar energi och fördubbla energieffektiviteten. Detta löfte och detta ekonomiska stöd kommer att skapa gröna jobb och hållbar tillväxt genom att investera i framtidens teknik. Och naturligtvis kommer det att minska utsläppen, vilket är hjärtat i vårt arbete på COP28. Ursula von der Leyen, ordförande för Europeiska kommissionen - 01-12-2023

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend