Anslut dig till vårt nätverk!

Plastavfall

Plastavfall och återvinning i EU: Fakta och siffror

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Nästan en tredjedel av plastavfallet i Europa återvinns. Ta reda på mer fakta och siffror om plastavfall och dess återvinning i EU med denna infografik, Samhället.

Infografik om plastavfall och återvinning i Europa
Ta reda på fakta om plastavfall och återvinning i EU  

Produktionen av plast har ökat exponentiellt på bara några decennier - från 1.5 miljoner ton 1950 till 359 miljoner ton 2018 världen över - och därmed mängden plastavfall. Efter en kraftig nedgång i produktionen under första halvåret 2020 på grund av COVID-19-pandemin återhämtade sig produktionen igen under andra halvåret.

EU vidtar redan åtgärder för att minska mängden plastavfall, men vad händer med avfallet som genereras trots alla ansträngningar? Och hur kan plaståtervinningsgraden höjas?

Annons

Behandling av plastavfall i Europa

I Europa är energiåtervinning det mest använda sättet att bortskaffa plastavfall följt av återvinning. Cirka 25% av allt genererat plastavfall deponeras.

Hälften av plasten som samlas in för återvinning exporteras för att behandlas i länder utanför EU. Orsakerna till export är bristen på kapacitet, teknik eller ekonomiska resurser för att behandla avfallet lokalt.

Annons

Tidigare transporterades en betydande del av det exporterade plastavfallet till Kina, men nyligen begränsningar av import av plastavfall i Kina kommer sannolikt att minska EU: s export ytterligare. Detta medför en risk för ökad förbränning och deponering av plastavfall i Europa. Under tiden försöker EU hitta cirkulära och klimatvänliga sätt att hantera sitt plastavfall.

Den låga andelen plaståtervinning i EU innebär betydande förluster för ekonomin såväl som för miljön. Det uppskattas att 95% av värdet på plastförpackningsmaterial går förlorat för ekonomin efter en kort cykel för första gången.

globalt forskare uppskattar att produktion och förbränning av plast pumpade mer än 850 miljoner ton växthusgaser ut i atmosfären 2019. År 2050 skulle dessa utsläpp kunna stiga till 2.8 miljarder ton, varav en del kunde undvikas genom bättre återvinning.

Läs mer om avfallshantering i EU.

Problem med plaståtervinning

De viktigaste frågorna som komplicerar plaståtervinning är kvaliteten och priset på den återvunna produkten jämfört med deras återvunna motsvarighet. Plastprocessorer kräver stora mängder återvunnen plast, tillverkade enligt strikt kontrollerade specifikationer och till ett konkurrenskraftigt pris.

Eftersom plast lätt kan anpassas efter varje tillverkares behov - funktionella eller estetiska - komplicerar råvarornas mångfald återvinningsprocessen, vilket gör det dyrt och påverkar slutproduktens kvalitet. Som en följd av detta ökar efterfrågan på återvunnen plast snabbt, men 2018 stod den endast för 6% av efterfrågan på plast i Europa.

Ta reda på mer om EU: s planer på att nå en cirkulär ekonomi 2050, inklusive plastreduktion.

EU -lösningar för att öka återvinningsgraden

I maj 2018 lade Europeiska kommissionen fram ett förslag för att ta itu med frågan plast marin skräp. Det inkluderar ett EU-förbud mot produktion av de 10 bästa engångsplaster som finns på europeiska stränder från 3 juli 2021.

Som en del av den Grön affär55% av plastförpackningsavfallet bör återvinnas till 2030. Detta skulle innebära bättre design för återvinningsbarhet, men parlamentsledamöterna anser att det behövs åtgärder för att stimulera marknaden för återvunnen plast.

Dessa åtgärder kan omfatta:

  • Skapa kvalitetsstandarder för sekundärplast;
  • uppmuntra certifiering för att öka förtroendet för både industrin och konsumenterna;
  • införa obligatoriska regler för minimalt återvunnet innehåll i vissa produkter, och;
  • uppmuntra EU -länder att överväga att sänka momsen på återvunna produkter.


Europaparlamentet stödde också begränsning av lätta plastpåsar i EU i 2015.

Dessutom uppmanade ledamöterna kommissionen att ta mot mikroplast.

Läs mer om EU: s strategi för att minska plastavfall.

Läs mer 

Miljö

Kamp mot marin förorening: #EUBeachCleanup -kampanj 2021

publicerade

on

Officiellt lanserades den 18 augusti, den 2021 -kampanjen för #EUBeachCleanup toppade den 18 september på World Coastal Clean Up Day. Sedan juni har saneringsåtgärder organiserats i både kust- och landlockade länder runt om i världen och kommer att pågå till slutet av oktober.

Hög representant / vice ordförande Josep Borrell (avbildad) sade: ”Våra handlingar påverkar våra hav. Det är vårt val: antingen fortsätter vi att förorena vårt hav med marint skräp, eller så vidtar vi åtgärder och städar våra hav. #EUBeachCleanup är en fantastisk individuell och kollektiv insats av volontärer runt om i världen för att hålla stränderna rena och skydda det marina livet. Det behövs, det är brådskande, alla kan bidra till att återställa vår planet. ”

Kommissionär för miljö, hav och fiske, Virginijus Sinkevičius, sa: ”Återställa den biologiska mångfalden, skydda havet och ge medborgare högt upp på EU: s agenda. Den sanna kraften i #EUBeachCleanup är att den sammanför allt detta och vinner uppmärksamhet över hela världen. Det handlar om att prata och göra den europeiska gröna affären till en global blå handling. Följ med oss. Tillsammans kan vi göra skillnad. ”

Annons

Varje år hamnar miljontals ton skräp i havet med en direkt och dödlig effekt på vilda djur. Havsföroreningar börjar på land och är en av de främsta drivkrafterna för utarmningen av den marina biologiska mångfalden. Det är därför EU sedan 2017 har organiserat den årliga #EUBeachCleanup -kampanjen - en global medvetenhetsupplysning som gör en stark uppmaning till handling varje år och som bygger fart för att anta ambitiösa åtgärder för att skydda havet på internationell nivå. Årets upplaga kommer inför den 15: e konferensen mellan parterna i FN: s konvention om biologisk mångfald (CBD COP15) i oktober och efter EU: s lagstiftning om engångsplast trädde i kraft i juli. Mer information finns i detta nyhet.

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend