Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Vad gör EU för att minska luftföroreningarna?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Luftkvaliteten påverkar människors hälsa. Parlamentet kämpar för strängare regler för att reglera föroreningar.

Dålig luftkvalitet kan orsaka andnings- och hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Men dess förödande effekter sträcker sig också till den biologiska mångfalden, eftersom den förgiftar grödor och skogar, vilket orsakar betydande ekonomiska förluster.

Som en del av den nollföroreningsambition som anges i EU:s European Green Deal, har Europaparlamentet föreslagit att strängare luftkvalitetsnormer ska fastställas till 2030 med mål för partikelföroreningar.

96 % av människorna i EU:s städer och städer exponerades för koncentrationer av fina partiklar över riktlinjerna från Världshälsoorganisationen 2020
 

Hälsokostnaden av luftföroreningar

Luften har varit förorenad i decennier av kvävedioxid, ozon och partiklar, med högre koncentrationer i tätbefolkade stadsområden.

Partiklar

Partiklar avser små partiklar eller droppar. Eftersom de är mindre än ett hårstrå kan de passera in i blodomloppet genom andning. De kan innehålla organiska kemikalier, damm, sot och metaller.

Kronisk exponering kan leda till andnings- och hjärt- och kärlsjukdomar som kan vara dödliga för utsatta människor och kan även leda till cancer. År 2020 orsakade exponering för partiklar med en diameter på mindre än 2.5 mikron minst 238,000 XNUMX människor i EU i förtid, enligt EU. Europeiska miljöbyrån.

Minst 238,000 2020 människor dog i förtid i EU XNUMX på grund av förorening av fina partiklar
 

Kvävedioxid

Kvävedioxid är en kemisk förening som genereras i motorer, särskilt dieselmotorer. Exponering för det minskar motståndet mot infektioner och är förknippat med en ökning av kroniska luftvägssjukdomar och för tidigt åldrande av lungorna. Kvävedioxidföroreningar orsakade 49,000 2020 förtida dödsfall i EU XNUMX.

Ozon

Annons

På kort sikt irriterar inandning av ozon ögon, luftvägar och slemhinnor. Det är särskilt farligt för personer som lider av astma och kan vara dödligt vid kroniska andnings- och kardiovaskulära tillstånd. År 2020 miste 24,000 XNUMX människor livet i förtid i EU på grund av exponering.

Även om luftföroreningar fortfarande är ett problem, har minskningspolitiken förbättrat luftkvaliteten i Europa under de senaste tre decennierna. Från 2005 till 2020 minskade antalet förtida dödsfall från exponering för partiklar med en diameter på mindre än 2.5 mikron med 45 % i EU.

Antalet tidiga dödsfall till följd av förorening av finpartiklar minskade med 45 % i EU mellan 2005 och 2020
 

Förlust av biologisk mångfald

Enligt en analys från Europeiska miljöbyrån, 59 % av skogarna och 6 % av jordbruksmarken exponerades för skadliga nivåer av ozon i Europa 2020. Ekonomiska förluster på grund av påverkan på veteskörden uppgick till cirka 1.4 miljarder euro i 35 europeiska länder under 2019. De största förlusterna noterades i Frankrike, Tyskland, Polen och Turkiet.

Läs mer om orsaker till förlust av biologisk mångfald.

Källor till föroreningar

Mer än hälften av partikelutsläppen kommer från förbränning av fasta bränslen för uppvärmning. Bostäder, kommersiella och institutionella sektorer är den främsta källan till partikelföroreningar i Europa.

Jordbruket är också en stor förorenare, ansvarig för 94 % av ammoniakutsläppen, medan vägtransporter står för 37 % av kväveoxidutsläppen och jordbruket för 19 %. Alla dessa utsläpp har varit på en nedåtgående trend sedan 2005, trots den avsevärda ökningen i EU:s bruttonationalprodukt.

Vad är handlingsplanen för nollföroreningar?


EU: s Noll föroreningjonplan bidrar till FN 2030 Agenda för hållbar utveckling. Enligt den europeiska gröna avtalen, EU satte upp målet att minska luft-, vatten- och markföroreningar år 2050 till nivåer som inte längre är skadliga för hälsan och naturliga ekosystem och som ligger inom de gränser som planeten kan upprätthålla. Den definierar ett antal mål för att bidra till att uppnå detta mål till 2030:

  • Minska förtida dödsfall från luftföroreningar med mer än 55 %;
  • minska EU:s ekosystem där luftföroreningar hotar den biologiska mångfalden med 25 %, och;
  • skärning plastskräp till havs 50% och mikroplaster släpps ut i miljön med 30 %.

Strängare 2030-gränser för flera luftföroreningar

Parlamentets miljöutskott antog sin ståndpunkt när det gäller att förbättra luftkvaliteten i EU den 28 juni 2023. Den föreslår strikta mål för flera föroreningar inklusive partiklar, kvävedioxid, svaveldioxid och ozon för att säkerställa att luften i EU är säker att andas och inte skadar naturliga ekosystem eller biologisk mångfald.

Nästa steg

Ledamöterna förväntas rösta om förslaget i september 2023. När rådet har antagit sin ståndpunkt kommer parlamentet att inleda förhandlingar med dem om den slutliga lagtexten.

Ledamöterna föreslår att utöver luftkvalitetsplaner, som krävs när EU-länder överskrida gränserna, bör alla EU-länder skapa färdplaner för luftkvalitet som anger kort- och långsiktiga åtgärder för att möta de nya gränserna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend