Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Långt ifrån bra. Ny studie undersöker Georgiens luftföroreningar från rymdobservationerna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Föroreningar från föråldrade industrier, tung trafik, gamla fordon och föråldrad uppvärmning hotar georgiska medborgare. En ny studie (1) baserad på fjärranalys av jorden utförd av Europeiska unionens satelliter i Copernicus-programmet, publicerad i samarbete med de icke-statliga organisationerna Arnika (Tjeckien), Green Pole (Georgien) och ett företag World from Space, rekommenderar åtgärderna för att förbättra Georgiens miljö.

"Satellitbilderna visar att Rustavi är en viktig hotspot för föroreningar i landet, förmodligen på grund av dess koncentration av föråldrade industrier. Tbilisi är också kraftigt förorenat, och en oreglerad biltrafik och otillräcklig kollektivtrafik är några av de främsta orsakerna.” sammanfattar Jan Labohy, chef för forskargruppen World from Space. "Också andra storstäder, främst Gori, Kutaisi och Batumi, visar ökade föroreningar, förmodligen på grund av den höga trafiken," han lägger till. 

Studien som beskriver fördelningen av tre föroreningar (NO2, CO and particulate matter – PM10) över Georgiens territorium är resultatet av ett brett samarbete. Petr Kubernat, Tjeckiens ambassadör i Georgien, säger att Tjeckien har mycket erfarenhet att dela med sig av när det gäller att övervaka och söka sätt att förbättra luftkvaliteten: "Vi är hedrade över att kunna dela med oss ​​av vår kunskap i samarbete med det georgiska civilsamhället, med hjälp av avancerade metoder som satellitbilder från det europeiska Copernicus-programmet." 

Allvarliga luftföroreningar, särskilt i större städer, har länge varit en nagel i ögonen på många georgier. ”Vi har under lång tid uppmärksammat den extremt dåliga luftkvaliteten i Tbilisi och i städer som belastas av tung industri eller stora transportnav. Genom att inte använda metoder för tidig varning utsätter staten medborgarna för rent farliga koncentrationer av till exempel suspenderade partiklar som binder farliga kemikalier (2). Nu har vi tydliga, varnande data." förklarar Giorgi Japaridze, ordförande för NGO Green Pole. 

Luftföroreningar i Geogria sett från rymden (Ladda ner på engelska)

One of the threats to Georgia’s air quality is the increasing volume of traffic and the large number of old vehicles. Tbilisi alone accounts for almost 40 percent of the pollution from transportation, induced by 1.5 million residents’ cars, freight and massive commuting from the hinterland. Although the situation has maybe improved slightly with the introduction of mandatory technical inspections of vehicles, enforcement and the use of alternative modes of transport remains weak, which unfortunately helps to maintain high emission levels of, for example, NO2.

Andra bekymmer är föråldrade fabriker av tung industri. I Rustavi finns Rustavi Steel LLC, ett av Georgiens största industriföretag, och Rustavi Azot, en av de största tillverkarna av gödningsmedel och industrikemikalier i Kaukasusregionen. Rustavi har betydligt högre nivåer av NO2 och PM10 än andra städer av liknande storlek. Kaspi med omnejd lider också av NO2 utsläpp från cement- och glasindustrin. Ökade föroreningar uppmättes även i Marneuli eller Gardabani (4).

Annons

Författarna till analysen ger en serie (5) rekommendationer. “Georgia is on a well-established track to improve air quality and has been adopting many of the European Union’s environmental standards and legislation. Nevertheless, it is necessary to pursue improvements in key areas, such as transport, accountability of industries, law enforcement, energy diversification and participation of the public in the decision making,” sammanfattar Zuzana Vachunova, koordinator för internationella projekt i Arnika.

Enligt Världsbankens uppskattning från 2020 (3) var luftföroreningarna i Georgien ansvarig för cirka 4,000 560 förtida dödsfall i Tbilisi och ekonomiska förluster på cirka XNUMX miljoner USD. Landet är också en av regionerna som är mest sårbara för klimatförändringar, i synnerhet för ökade översvämningar, kraftiga nederbörd, jordskred och torka, vilket understryker behovet av ett ansvarsfullt förhållningssätt till både utsläpp av olika föroreningar och skydd av miljön och folkhälsan. en hel.

Studiens publicering stöddes av Transition Promotion Program från Tjeckiens utrikesministerium. Arnika och Green Pole presenterade nyligen en analys av Georgiens statliga luftföroreningsövervakningssystem (6) som utvecklats i samarbete med det tjeckiska hydrometeorologiska institutet. Enligt denna bedömning lider det officiella systemet av avsaknaden av övervakningsstationer i den stora majoriteten av landet. Detta är den brist som det nya nätverket för övervakning av luftföroreningar för medborgarna AirGE lyfter fram och försöker åtgärda. Hittills omfattar det tjugo övervakningsstationer som upprättats i samarbete med Arnika och Green Pole i Tbilisi och Rustavi.

-

För mer information, vänligen kontakta: Nini Toidze, Green Pole ( [e-postskyddad] / +995 599 854 555 ) eller Jan Kašpárek, Arnika ([e-postskyddad] / +420 770 143 103) 
 

Arnika är en tjeckisk NGO som grundades 2001. Dess uppdrag är att skydda naturen och en hälsosam miljö för framtida generationer i hemmet och världen över. Vi har länge förespråkat mindre avfall och farliga ämnen, levande floder och mångfaldig natur och medborgarnas rätt att fatta beslut om miljön. Du kan hitta mer information om Arnika HÄR. 
 

Grön stolpe är en Georgien-baserad icke-statlig organisation associerad med medborgarrörelsen "My City Kills Me". Rörelsen syftar till att uppmärksamma frågan om allvarliga luftföroreningar i georgiska städer, särskilt Tbilisi, och dess hälsokonsekvenser. Du kan hitta mer information om Green Pole HÄR. 

-

Anmärkningar:

1) Studie: Luftföroreningar i Georgien sett från rymden (2023) - ladda ner på engelska

2) Världshälsoorganisationen (2023): Föroreningars inverkan på människors hälsa

3) Världsbankens rapport (2020): Georgien: Mot grön och motståndskraftig tillväxt

4) Luftföroreningar i Georgien sett från rymden: Nyckelresultat om specifika föroreningar:

Kvävedioxid (NEJ2) i Georgien är mest koncentrerad på platser med hög befolkningstäthet, nämligen tbilisi, stora industricentrum Rustavi eller städer som Kutaisi, Batumi och Gori. De fungerar som transport- och industrinav. Betydligt högre koncentrationer av NO2 uppstår på vintern på grund av uppvärmning. Koncentrationer motsvarar också en vägnätstäthet. De lägsta koncentrationerna finns i bergen med liten mänsklig aktivitet.

Det största inflytandet på mängden kolmonoxid (CO) i luften är höjd. Höga koncentrationer kvarstår på de lägsta höjderna med berg vid gränserna som förhindrar spridning. Det är omöjligt att fastställa specifika antropogena källor till CO-föroreningar i den grundläggande dataanalysen.

Analys av partiklar (PM10) visar förhöjda halter framför allt i sydost på grund av damm som tagits upp av vinden. Höga koncentrationer runt städer och deras viktigaste motorvägsförbindelser, med Tbilisi och Rustavi som har de högsta medelvärdena. Fördelningen av PM10 orsakas av naturliga processer, med sommar och vår som påverkar Tbilisi och Rustavi på grund av partiklar som sprids från det torrare österut västerut, och vinter- och hösttoppar runt städer på grund av hushållens uppvärmning.

5) Luftföroreningar i Georgien: Expertrekommendationer:

Energieffektiviseringsåtgärder 

Finansiella instrument som backas upp av starka energieffektivitetsregler baserade på EU:s politik kan avsevärt minska energiförbrukningen och tillhörande utsläpp. Detta innebär renovering av byggnader och industrier, främjande av energieffektiv utrustning, eftermontering av byggnader och implementering av smarta transportlösningar. Styrmedel som revisioner, tekniska kompetenskrav och implementering av energiledningssystem behöver användas, med fokus på effektiv fjärrvärme och fjärrkyla. 

Modernisering av transporter 

Det krävs för att stärka auktoriteten för utsläpp och tekniska kontroller för bilar, lastbilar och motoriserade kollektivtrafikmedel. Kollektivtrafiken i Tbilisi och dess storstadsområde håller en ganska bra nivå och gamla dieselbussar byts ut mot nya CNG-fordon. Den bör dock utvecklas ytterligare. En daglig pendlingsregim bör analyseras för en ordentlig förstärkning av kollektivtrafiken från inlandet. Andra större städer, som Kutaisi, Batumi eller Rustavi, skulle dra nytta av en liknande förnyelse av kollektivtrafiken. 

Utsläppsbegränsande åtgärder för industrier 

Georgiska myndigheter bör genomföra föroreningskontroll, kräva renare produktion och upprätthålla strikta standarder. Ekonomiskt stöd (subventioner) hjälper också. Sektorspecifika färdplaner bör beskriva viktiga steg och mål. Utvecklingen skulle kunna stödjas av tekniköverföringar från internationella institutioner. Innovativa lösningar kommer också att ge nya affärsmöjligheter. Ändå drivs många av de större anläggningarna (t.ex. GeoSteel, Rustavi; Kaspi Cement Plant) av utländskt kapital, och de georgiska myndigheterna bör kräva investeringar i uppdaterad teknologi.  

Regelverk och miljöansvar

Tilldelning av tillräckliga resurser, inklusive finansiering, personal och utbildning är avgörande. Tonvikten bör läggas på att genomdriva lagstiftaren, som måste gå framåt mot lobbyn och korruptionen. Regelbundna inspektioner och revisioner av föroreningskällor bör göras för att kontrollera att miljöbestämmelserna följs. Stränga straff bör öka medvetenheten om konsekvenserna av att inte följa luftkvalitetsbestämmelserna.  

Utbyggnad av förnybar energi 

De geografiska spridningsmönstren för luftföroreningar exponerar inte alltid antropogena källor på ett övertygande sätt. Detta pekar delvis på landets nuvarande energisektor med mer än 80 % av elen genererad av vattenkraftskällor. Uppmaningen måste riktas mot att förhindra byggandet av nya fossila kraftverk, gradvis minskning av andelen fossila bränslen och diversifiering bland förnybara källor. För att attrahera affärsintresse inom sektorn för förnybar energi, rekommenderas det att upprätta stödjande policyer, inmatningstariffer och investeringsincitament. 

Övervakning och öppna data 

Ett automatiserat rikstäckande system för övervakning av luftföroreningar bör införas som kontinuerligt tillhandahåller uppgifter om koncentrationer av enskilda föroreningar. Andra öppna informationssystem bör bidra till bättre förståelse av luftföroreningar och dess källor, såsom PRTR (Pollution Release and Transfer Register), som visar årliga utsläppsvolymer från större källor. 

Allmänhetens medvetenhet och deltagande 

 Det rekommenderas att främja en ökad medvetenhet bland allmänheten om hälsoeffekterna av luftföroreningar. För att uppmuntra allmänhetens deltagande i beslutsprocesser är användarvänliga plattformar och verktyg för att komma åt och förstå data avgörande. Allmänheten bör bjudas in mycket mer aktivt att delta i utarbetandet av specifika politikområden. 

6) Utvärdering av den statliga luftövervakningen i Georgien (2023) 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend