Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

Packar upp Belgiens störande tystnad om att blockera rysk LNG

DELA MED SIG:

publicerade

on

Gårdagens luftattack över Ukraina, som dödade fyra oskyldiga civila och skadade dussintals till, tjäna som en skarp påminnelse om det akuta behovet av en enad front mot de som stöder angriparen, särskilt när det gäller export av fossila bränslen som finansierar Rysslands krigskassa.

Men när vi tittade på nyheterna i morse var en nedslående och svagt uttalande framkom från Tinne Van der Straeten, Belgiens energiminister, angående osäkerheten i att blockera tillträde för rysk flytande naturgas (LNG) till belgisk gasinfrastruktur genom att använda ett alternativ från EU, vilket lämnar Belgien i den förkastliga positionen att bidra till Kremls krigskassa .

En reform av EU:s gasmarknad regler, som man kom överens om förra året, förväntas göra det möjligt för EU-länder att stoppa leveranser av rysk gas och LNG. Detta skulle uppnås genom att ge dem en laglig möjlighet att hindra ryska företag från att boka kapacitet på sin gasinfrastruktur. Ändå uttryckte Belgiens energiminister osäkerhet och sa: "Det är inte helt klart om vi kan arbeta med det."

Hälften av den ryska LNG som kommer in i hamnen i Zeebrugge kan förbjudas i morgon utan att rådfråga andra EU-medlemsstater, eftersom den går till marknader utanför EU och använder Zeebrugge som omlastningsnav. På Fluxys LNG-terminal, ryska LNG-fartyg av isklass lastar av sin last för att hämtas av alla konventionella LNG-fartyg som går till Kina eller Indien.

Det är mer än skrämmande att Belgiens hamn i Zeebrugge, en viktig inkörsport till världsmarknaderna för rysk gas, förblir vidöppen trots sin roll i att underblåsa Rysslands krig. Argumentet för förkrigskontrakt låter svagt när man ställs inför de förödande konsekvenserna av att stödja oskyldiga ukrainares död. Vi måste överväga den större bilden genom att tillåta rysk LNG att flöda fritt till Europa och världen över. Den belgiska regeringen stöder angriparen som är ansvarig för den pågående förödelsen i Ukraina.

EU har gott om alternativ till rysk gas, rekordartade gaslager, och fallande efterfrågan på grund av den växande utbyggnaden av kostnadseffektiva förnybara energikällor med ren energi och energieffektiviseringar. Med alternativ LNG-försörjning från USA med rekordsiffror förra året äventyras inte EU:s energisäkerhet av ett potentiellt förbud mot rysk LNG. Det finns helt enkelt ingen ursäkt för Belgien att inte förbjuda rysk LNG-omlastning nu, och det är dags att ifrågasätta motiven bakom denna motvilja. Dessutom givet gynnsamma gasmarknadsförhållandenBelgien kan också helt förbjuda tillgång till gasinfrastruktur för rysk LNG i samförstånd med grannländerna.

Ryska Novatek bör inte ha övertaget över Belgiens och Europas energisäkerhet. EU måste beslutsamt förbjuda export av viktig teknik och utrustning för ryska projekt, genomdriva exportkontroll och vidta strikta åtgärder mot företag som bryter mot sådana förbud.

Annons

Som EU:s tredje största importör av rysk LNG har Belgien betydande inflytande. De den senaste tidens ökning med 57 % av belgisk import av rysk LNG i december bör ses som en uppmaning till handling, vilket kräver omedelbara åtgärder för att omvärdera vårt energiberoende. Varje åtgärd för att begränsa rysk LNG-import bör involvera samråd med grannländer, men Belgien kan inte använda detta som en ursäkt för att blockera framstegen för framgångsrika ansträngningar för att torka ut europeisk finansiering av Putins krigskassa.

Att inte agera mot rysk LNG-export innebär att direkt bidra till angriparens ekonomiska försörjning och vidmakthålla den pågående förstörelsen. Belgiens gasbolag Fluxys, som fortsätter samarbetet med Novatek med underförstått samtycke från den belgiska regeringen, måste omedelbart omvärdera sin roll för att underlätta rysk LNG-export.

Belgien har möjlighet att visa ledarskap i EU:s engagemang för internationell säkerhet och klimatåtgärder. Genom att ta ett avgörande ställningstagande mot rysk LNG kan Belgien bidra till en enhetsfront som försvagar Putins ekonomi, påskyndar ett slut på kriget och främjar en övergång till ren, förnybar energi.

I dessa utmanande tider behövs djärva beslut för att säkerställa att våra handlingar överensstämmer med våra värderingar och ambitioner för en värld fri från bojorna av fossilbränslefinansierade konflikter.

författare: Svitlana Romako, grundare och direktör för Razom We Stand & Oleh Savytskyi, kampanjchef, Razom We Stand.

 Razom vi står är en ukrainsk organisation som är aktiv internationellt och kräver ett totalt och permanent embargo mot ryska fossila bränslen och ett omedelbart slut på alla investeringar i ryska olje- och gasbolag genom att fasa ut fossila bränslen globalt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend