Anslut dig till vårt nätverk!

Underhållning

Cinema Movie Review: The Young och Prodigious TS Spivet (2013)

DELA MED SIG:

publicerade

on

Skrivet av: Tom Donley

1179432_The-Young-And-Prodigious-TS-Spivet-300x208
Barnlek

Regissörens eviga udda röst Jean-Pierre Jeunet (Amélie (2001) och De förlorade barnens stad (1995) återigen skapar en karaktär som inte känner någon koppling till någon och, för att hitta hans eller hennes syfte, tar sig an ett projekt av stor personlig betydelse. Istället för skorstenar och hustak i Paris förs vi till en liten ranch i Montana. Det är här vi introduceras för den unga och fantastiska TS Spivet (Kyle catlett) och hans bondgårdsfamilj. TS är en väldigt intelligent vetenskapsman och uppfinnare, bara 10 år gammal, och är nördig, reserverad och flitig – precis som sin mamma Dr. Clair (Helena Bonham Carter). Samtidigt hans tvillingbror, Layon (Jakob Davies), är hans fars (Callum Keith Rennie) son – cowboy till kärnan.

Efter att ha skapat en ritning som Smithsonian tror är en uppfinning som fångar evig rörelse, är TS Spivet inbjuden till Washington DC för att ta emot ett prestigefyllt pris. Det största hindret för TS är att han inte bara har skola på måndag, utan han känner sig inte längre tvungen att berätta för sina likgiltiga föräldrar om sin framgång. Eftersom alla har att göra med en familjetragedi orsakad av avtryckaren av barnens pistol, har föräldrarna och barnen alla blivit tillbakadragna mot sina känslor och varandra. Fadern fortsätter sitt rancharbete, medan hans mamma blir besatt av hennes insektssamling. TS vill inte störa sina föräldrar och ljuger om sin ålder, att hans föräldrar lever, tar emot priset och går ombord på ett tåg till kusten.

Längs vägen reflekterar TS över sitt förflutna, de beslut han har fattat och vilken påverkan hans handlingar har orsakat omgivningen. När TS pussar ihop sina minnen under det senaste året från ranchen möter han flera galna karaktärer som visar honom olika perspektiv på hur man ska närma sig livet. Snart tar TS emot hans pris, utnyttjas av kabelnät och pimpas ut av Smithsonian. Precis när tittaren ifrågasätter var hans föräldrar är, dyker hans mamma upp från ingenstans och sveper honom tillbaka till ranchen. Utan någon riktig slutsats om att familjen återupplivas eller att vi förstår exakt vad som hände, undrar vi över TS Spivet och hans familj på ranchen.

Jeunet fortsätter att inkludera sina ogillande åsikter om Amerika, vapen och media. Dessutom skildrar han vissa egenskaper som hans karaktärer besitter, som att samla på udda föremål, som i tidigare filmer. Han har helt klart fastnat i den återkommande berättelsestrukturen, som blir allt lösare från film till film. Grafiken och karaktärens kvarkar räckte för att hålla mig mest underhållen. Dessutom är kinematografin hisnande vacker – under varje bildruta. Men, som i hans senaste film, Mi'kmaq (2009), Jag kände att om han hade fokuserat mer på karaktärsutvecklingen i kontexten av handlingen istället för karaktärernas egenheter, hade slutresultatet varit mer givande.

105 min.

Annons

För mer kvalitet filmrecensioner, gå till Picturenose.com.

newlogo

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend