Anslut dig till vårt nätverk!

östliga partnerskapet

Ledamöterna vill ha mer konkreta EU-åtgärder för att stödja östliga partner

DELA MED SIG:

publicerade

on

20131209PHT30218_width_300The outcome of the Vilnius Eastern Partnership summit of 29 November shows that the EU must do more to support the European aspirations of its eastern partners, say MEPs in a resolution adopted on Thursday. They urge the December EU Council to send a strong political signal that the door to the EU is still open, despite Ukraine’s failure to sign the association agreement.

The resolution says the EU must use all the tools it has, including aid, trade, visa waivers and energy-security projects in a “more strategic and flexible policy” to support its eastern partners choosing to strengthen their ties with Europe.

Parlamentet fördömer det ryska trycket på Ukraina, Armenien och andra östliga partner för att avskräcka dem från att underteckna avtal med EU, och uppmanar EU och medlemsländerna att svara. Det uppmanar kommissionen att överväga motåtgärder om Ryssland bryter mot Världshandelsorganisationens regler med politiskt motiverade handelssanktioner mot EU och dess partner.

Ukraina – ett missat tillfälle

MEPs deplore the decision by Ukraine’s President Yanukovych not to sign the Association Agreement calling it a “major missed opportunity”. They underline their continued support for it, provided the necessary conditions are met, and call on the December Council to send a strong political signal that the EU remains ready to engage with Ukraine.

They express their solidarity with the Ukrainian people demonstrating peacefully against Yanukovych’s decision and condemn the “brutal and unacceptable” use of force by security forces on the nights of 9, 10 and 11 December, including during the visit by EU High Representative Catherine Ashton.

De kräver en omedelbar och ovillkorlig frigivning av de arresterade demonstranterna och vädjar om att ett EU-medlingsuppdrag på toppnivå ska åka till Ukraina.

Annons

Ledamöterna uppmanar också till ett uppdrag från Europaparlamentet till Ukraina så snart som möjligt och pekar på den demokratiska möjligheten i vilken demokrati som helst att utlysa nyval "när förnyad folklig legitimitet behövs".

armenien

The resolution regrets Armenia’s decision to join the Customs Union with Russia, after more than three years of successful association talks with the EU, and urges the Armenian authorities to respect the people’s right to protests against it.

Georgia and Moldova – some success

Ledamöterna välkomnar paraferingen av politiska avtal och handelsavtal med Georgien och Moldavien vid toppmötet i Vilnius och hoppas att de kan undertecknas så snart som möjligt. De uppmanar kommissionen att se till att medborgarna i dessa länder får några påtagliga fördelar av affärerna på kort sikt.

They welcome the proposal to allow Moldovan citizens to travel to the EU’s Schengen area without visas.

Azerbaijan

Parlamentet uppmanar det azerbajdzjanska parlamentet att ompröva sitt beslut att frysa deltagandet i den parlamentariska församlingen Euronest, efter Europaparlamentets kritik av genomförandet av presidentvalet. Den uttrycker också oro över frihetsberövanden, nya arresteringar av oppositionsaktivister och trakasserier av oberoende icke-statliga organisationer och media.

Ryssland måste hålla sig utanför

Parliament also “rejects very firmly” any proposal to include Russia in association arrangements between the EU and its eastern partners.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend