Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Slovenien får EU-stöd för att klara avbrott el på grund av sträng kyla

DELA MED SIG:

publicerade

on

Elmaster för överliggande elkraftöverföringStöd i form av elgeneratorer når Slovenien efter att landet aktiverat EU:s civilskyddsmekanism den 2 februari för att begära stöd efter en allvarlig köldknäck. I en snabb operation, koordinerad av Europeiska kommissionens Emergency Response Coordination Centre, erbjöd Österrike, Tyskland och Tjeckien tekniska experter och elproducenter inom några timmar efter den slovenska begäran. Anbuden accepterades av de slovenska myndigheterna och en del av utrustningen har redan anlänt, tillsammans med tekniker för att installera och använda den.

"Vi har sett en imponerande gest av europeisk solidaritet med detta omedelbara svar på en nödsituation som drabbar tusentals medborgare i ett av våra medlemsländer. Denna effektiva assistansoperation är bara den senaste demonstrationen av värdet av vårt samarbete inom civilskyddet", sade Kristalina Georgieva, EU-kommissionär för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering.

Andra länder, som deltar i EU:s civilskyddsmekanism, undersöker också sätt att hjälpa till. European Emergency Response Co-ordination Centre fortsätter att arbeta dygnet runt för att samordna hjälpinsatsen och ge ytterligare stöd vid behov.

Slovenien har drabbats av extrem kyla - snöstormar, kraftig snö och snöslask sedan den 31 januari. Kollapsen av kraftledningar under tyngden av is, snö och fallande träd orsakade elstörningar som drabbade 250,000 25 människor (100 % av hushållen). Återställandet av elförsörjningen försvåras av det fortsatt dåliga vädret. Detta föranledde Sloveniens begäran om hjälp från Europeiska unionen (elektriska kraftgeneratorer med en kapacitet på 300-XNUMX+ kVA). "Riskerna förknippade med vinterväder fortsätter över hela Europa och EU-kommissionens experter på krishantering kommer att förbli vaksamma, hålla sina nationella motsvarigheter informerade om utvecklingen och redo att samordna ytterligare hjälp om det behövs", sa kommissionär Georgieva.

Europeiska unionens civilskyddsmekanism underlättar samarbete inom katastrofinsatser, beredskap och förebyggande av 32 europeiska stater (EU-28 plus fd jugoslaviska republiken Makedonien, Island, Liechtenstein och Norge). Med hjälp av kommissionen slår de deltagande länderna samman de resurser som kan göras tillgängliga för katastrofdrabbade länder över hela världen. När den är aktiverad samordnar mekanismen tillhandahållandet av assistans.

Europeiska kommissionen förvaltar mekanismen genom Emergency Response Coordination Centre. ERCC är i drift dygnet runt och övervakar risker och nödsituationer runt om i världen och fungerar som ett informations- och samordningsnav under nödsituationer. Bland andra uppgifter säkerställer ERCC också att medlemsländerna är fullt medvetna om situationen på plats och kan fatta välgrundade beslut för att tillhandahålla ekonomiskt bistånd och bistånd in natura.

Sedan den skapades 2001 har EU:s civilskyddsmekanism aktiverats mer än 180 gånger för katastrofer i medlemsstaterna och över hela världen, inklusive tyfonen Haiyan på Filippinerna, skogsbränderna i södra Europa förra sommaren och kriget i Syrien.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend