Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Anslutna bil normer som att sätta Europa i högsta växeln

DELA MED SIG:

publicerade

on

2249526862_99d8b4279e_bFöreställ dig att du kör med och ett meddelande projiceras på din vindruta som varnar dig för en olycka som precis har inträffat runt nästa hörn. Detta kan snart bli verklighet tack vare nya europeiska standarder. Uppkopplade bilar, som kan kommunicera med varandra och med väginfrastruktur, förväntas dyka upp på de europeiska vägarna under 2015.

Två europeiska standardiseringsorganisationer, ETSI och CEN, bekräftade idag (12 februari) att den grundläggande uppsättningen standarder som begärts av Europeiska kommissionen för att göra uppkopplade bilar till verklighet har fullbordats helt. De normer som de har antagit säkerställer att fordon tillverkade av olika tillverkare kan kommunicera med varandra. EU investerade mer än 180 miljoner euro i forskningsprojekt om kooperativa transportsystem, vars resultat hjälpte till att utveckla standarderna. Detta kommer att sätta den europeiska bilindustrin, som ger 13 miljoner arbetstillfällen, i framkant i kapplöpningen om att utveckla nästa generations bilar.

EU-kommissionens vice ordförande Neelie Kroes välkomnade detta viktiga steg: "Med denna uppsättning standarder redo är uppkopplade bilar på rätt spår. Direkt kommunikation mellan fordon och infrastrukturer kommer att säkerställa säkrare och effektivare trafikflöden, med stora fördelar för förare och fotgängare, vår miljö och vår ekonomi. Detta visar Europas unika digitala fördel. Men för att uppkopplade bilar verkligen ska fungera behöver vi också bredbandsreglerna fragmentera vårt bredbandsnätverk. på vår ekonomi – nu är det dags att få upp vår uppkopplade kontinent i marschfart."

Intelligenta transporter har varit en prioritering i EU:s forsknings- och innovationsprogram. EU-finansierade forskningsprojekt har spelat en stor roll i utvecklingen av standarderna, med mer än 180 miljoner euro som investerats i ett 40-tal olika projekt som arbetar med kooperativa system sedan 2002. Dessa projekt gav sina resultat till ETSI och CEN/ISO, som i sin tur använde dem för att utveckla standarderna. EU finansierade också olika operativa tester och piloter, samt standardiseringsprojektgrupper.

Arbetet med Release 2-standardiseringspaketet har redan börjat för att finjustera befintliga standarder och hantera mer komplexa användningsfall. Europeiska organisationer samarbetar nära med amerikanska och japanska organisationer för att säkerställa att systemen är kompatibla över hela världen.

Bakgrund

Uppkopplade bilar kan göra våra liv bekvämare, våra resor grönare och våra vägar säkrare. Med mer än 200 miljoner fordon på europeiska vägar idag representerar de också en betydande marknad för europeiska företag. Men uppkopplade bilar kan inte utvecklas utan gemensamma tekniska krav gällande till exempel använda frekvenser eller datahantering.

Annons

2008 publicerade Europeiska kommissionen en Handlingsplan för utbyggnaden av ITS i Europa. Denna plan förutsåg definitionen av ett mandat för de europeiska standardiseringsorganisationerna att utveckla harmoniserade standarder för ITS-implementering, särskilt när det gäller kooperativa system.

Detta mandat (M / 453) riktades till CEN, CENELEC och ETSI i oktober 2009. Dessa organisationer uppmanades att utarbeta en sammanhängande uppsättning standarder, specifikationer och riktlinjer för att stödja implementeringen och utbyggnaden av kooperativa ITS-system på europeisk nivå. CEN och ETSI accepterade formellt mandatet. CENELEC accepterade inte det och deltog därför inte i utvecklingen av standarder under just detta mandat.

I juli 2010 infördes en rättslig ram (Direktiv 2010 / 40 / EU) antogs för att påskynda utbyggnaden av ITS i hela Europa. Att koppla ihop fordonet med transportinfrastrukturen definierades som ett prioriterat område.

Under 2013 slutförde ETSI och CEN/ISO arbetet med standardiseringspaketet Release 1 och fullbordade sitt uppdrag. De tillkännagav denna viktiga prestation idag vid invigningen av den sjätte ETSI-workshopen om ITS i Berlin.

Det fortsatta ITS-standardiseringsarbetet stöds av Europeiska kommissionens rullande plan för IKT-standardisering.

Nyckel EU-finansierade forskningsprojekt inom området

Projekt som Coopers, CVIS, Safespot levererade resultat som bidrog, under samordning av COMeSafety projekt, till definitionen av kommunikationsarkitektur för kooperativa system. Detta arbete har validerats ytterligare av storskaliga piloter som t.ex Drive C2X och FOTSIS.

Videomeddelande av Neelie Kroes på 6:e ETSI-workshopen om ITS i Berlin.

Mer information

MEMO / 14 / 105 Frågor och svar om anslutna bilar
En digital agenda för Europa
ETSI - European Telecoms Standards Institute
CEN - European Committee for Standardization
Neelie Kroes hemsida, Följ Neelie Kroes på Twitter

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend