Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Tajani besöker Italiens region Kampanien för att få fart på återhämtningen av lokala små och medelstora företag

DELA MED SIG:

publicerade

on

antonio_tajani4Som med många regioner i EU har företag i Kampanien drabbats mycket av den ekonomiska krisen de senaste åren. Mellan 2008 och 2012 försvann omkring 8,400 XNUMX företag från marknaden i Kampanien varje år.

För att hjälpa små och medelstora företag (SMF) i Kampanien att ta sig ur nedgången och delta i nästa ekonomiska tillväxtcykel, reser kommissionens vice ordförande Antonio Tajani, kommissionär för industri och entreprenörskap, till Neapel idag (13 mars). Han kommer att åtföljas av representanter för cirka 360 europeiska företag, som kommer att delta i mer än 600 bilaterala möten med små och medelstora företag från Kampanien, för att bilda nya partnerskap och diskutera möjligheter till samarbete inom nyckelsektorer som är verksamma i regionen; såsom flyg-, livsmedels-, bioteknik- och modeindustrin.

Vicepresidenten kommer att ta tillfället i akt att besöka flyg- och rymdklustret Alenia, fordonsklustret i Pomigliano och agro-food excellence-klustret i Napoli Est, som spelar en viktig roll i regionens ekonomi och kan vara nyckelspelare i ekonomisk förändring. Programmet kommer också att inkludera ett besök på Pompeji-platsen, som erbjuder ett viktigt exempel på privat-offentligt partnerskap som bidrar till att tillföra värde till och upprätthålla regionens imponerande kulturarv.

Nya marknader innebär större affärsmöjligheter

Antagandet av internationaliseringsstrategier - snarare än storleken på verksamheten - är en avgörande faktor för att företag ska lyckas hantera krisen i Kampanien. Företag som går in på nya marknader, samtidigt som de fortfarande noterar betydande minskningar av intäkter och investeringar, har visat mindre ogynnsamma resultat än de andra. Spridningen av innovativ verksamhet som krävs för att möta internationella marknader är dock fortfarande betydligt lägre i Kampanien än det italienska genomsnittet.

Det är därför som ett centralt fokus för detta besök, med regionen Kampanien som värd, kommer att vara business to business och nätverksevenemang från kluster till kluster som kommer att äga rum den 14 mars. Syftet med evenemanget är att främja affärspartnerskap mellan företag och kluster i Kampanien och andra EU-länder, men också med företag och kluster från andra icke-europeiska länder inom sektorer som identifierats som viktiga bidragsgivare för att uppnå tillväxt i regionen, inklusive:

  • Aerospace
  • Kulturellt arv
  • Ekobyggnad
  • Bioteknik
  • Energi
  • Transport och logistik
  • Bil
  • Agromat
  • Mode
  • Turism

Strategi för tillväxt

Annons

En annan viktig del av detta besök kommer att vara Europa 2020-strategin för tillväxt, som vicepresident Tajani kommer att öppna tillsammans med Kampaniens president Stefano Caldoro. Frågor som diskuteras på konferensen kommer att omfatta EU-finansiering för företag, samt små och medelstora företags internationalisering och tillgång till marknader. Vice ordföranden kommer att använda detta tillfälle för att presentera Cosme, ett nytt program på 2.3 miljarder euro för små och medelstora företag som syftar till att ta itu med de viktigaste utmaningarna de står inför, inklusive förbättring av företagsmiljön och stöd till entreprenörer. Detta program kommer också att hjälpa EU-företag, inklusive de i Kampanien, att hantera den nuvarande kreditåtstramningen genom att göra det möjligt för dem att få bättre tillgång till bankfinansiering och riskkapital (IP / 13 / 1135).

Företagsnedläggningar och polarisering i Kampanien

Kampanien-regionen har lidit under den senaste dubbel-dip lågkonjunkturen. Antalet aktiva företag har minskat; främst till följd av frivilliga likvidationer, men med en ökande förekomst av konkursförfaranden. Nystartstakten för nya företag sjönk också. Skapandet av en gynnsam affärsmiljö är därför en nyckelprioritet för att vända trenden och gå tillbaka till situationen före krisen.

Regionala industriprestationer kännetecknas av en anmärkningsvärd polarisering. Det råder dock ingen brist på områden som har överskridit aktivitetsnivåerna före krisen, främst på grund av ett starkt fokus på tillverkning. Företag verkar både inom högteknologiska sektorer (flyg, läkemedel) och i traditionella sektorer (livsmedel, kläder, gummi och plast). Tyvärr verkar tecknen på återhämtning i andra industrisektorer vara ganska svaga eller helt frånvarande.

Sysselsättningsfrågor i Kampanien

Mellan 2007 och 2011 visade sysselsättningen i regionen Kampanien den mest intensiva och långvariga nedgången bland italienska regioner. Under 2012 återgick antalet anställda till tillväxt (1.3 %), men det är en mild takt som inte räcker till för att minska den stora obalansen mellan efterfrågan och utbud av arbetskraft. Arbetslösheten 2012 ligger på den högsta nivån bland de italienska regionerna (19.3 %), särskilt för kvinnor (22.3 %) och ungdomar (48.2 %). 2012 var sysselsättningsgraden den lägsta i Italien, eftersom endast 40 % av befolkningen i arbetsför ålder i Kampanien var sysselsatta.

Förbättra företagsmiljön för att driva ekonomisk förändring

Mot denna bakgrund kommer vicepresidenten att använda detta besök för att peka på finansieringsmöjligheter som kommer att komma ut av det nya forsknings- och innovationsprogrammet Horisont 2020. Till exempel kommer ett nytt instrument för små och medelstora företag (med hjälp av nätverket Enterprise Europe Network) att stödja innovativa små och medelstora företag under en hel innovationscykel: från idén om den innovativa idén till det slutliga skapandet av den nya produkten eller tjänsten. Företag kommer då att ha ansvaret att kommersialisera sina innovationer med hjälp av befintliga mekanismer för tillgång till finansiering.

Uppdrag för tillväxt

Detta uppdrag är en del av serien av Uppdrag för tillväxt att hjälpa europeiska företag, särskilt små och medelstora företag, att bättre dra nytta av snabbt växande internationella marknader. Uppdragets övergripande mål är att stärka tillväxten och konkurrenskraften för den europeiska industrin genom att bättre utnyttja tillväxtpotentialen i länder utanför EU genom att stärka ekonomiskt samarbete och reformer, hjälpa EU-företag att få tillgång till den kinesiska marknaden, samt fördjupa bilateralt politiskt samarbete inom olika politikområden.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend