Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Vinnare av 5th EU: s hälsojournalistpris för tillkännages

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU-hälsa 2013Vinnarna av EU:s femte hälsopris för journalister tillkännagavs av hälsokommissionär Tonio Borg vid en prisceremoni i Bryssel den 8 april. Av mer än 850 artiklar som deltog i tävlingen valdes 28 nationella finalister ut av juryer i varje EU-land.

Bland listan med 28 utmärkta artiklar är vinnarna:

1st plats: Henk Blanken skriver för Dagblad van het Noorden (Nederländerna) för sin artikel Carels huvud, a story which follows a young man suffering from Parkinson’s disease from diagnosis to treatment, and gives a detailed and emotional account of the pioneering surgery he receives.

2nd plats: Christiane Hawranek och Marco Maurer, skriver för Die Zeit (Tyskland) för deras skarpa artikel i "dokumentär stil". Patienthandlarna som lyfter fram tvivelaktig praxis inom icke-reglerad sjukvård över gränserna.

3: e plats: Mette Dahlgaard skriver för tidningen Berlingske (Danmark) för Dödar jag någon?, berättelsen om en spermiedonator som upptäcker att han bär på genen för en mycket ärftlig cancerform, men träffar en tegelvägg när han försöker hitta ett sätt att varna potentiella barn som kan drabbas.

Commissioner Borg said: “Once again, journalists from across Europe have contributed to the public’s knowledge and understanding of important health issues. They have submitted many fascinating articles on subjects such as Alzheimer’s disease, the dangers of sugar, using robots to perform operations, rare diseases and euthanasia. The top three articles that the EU jury had the formidable job to select stood out for their intensity, originality and ability to mesmerize the reader.”

Bakgrund

Annons

EU:s hälsopris för journalister har pågått i fem år. Det syftar till att öka medvetenheten om viktiga hälsofrågor som påverkar människors liv i hela EU – frågor som Europeiska kommissionen tar upp genom lagstiftning eller andra initiativ. Den syftar också till att uppmuntra och belöna utmärkt hälsojournalistik över hela Europa.

The main theme of this edition of the prize was ‘Europe for Patients’, which comprises the topics: cross border healthcare, rare diseases, organ donation and transplantation, health workforce, patient safety and hospital acquired infections, chronic diseases, vaccination, prudent use of antibiotics, ageing and dementias, active and healthy ageing, pharmaceuticals and health determinants: tobacco, alcohol and nutrition & physical activity.

Valet av vinnarna var en process i två steg. Nationella juryer valde ut en nationell finalist och sedan en jury på EU-nivå, bestående av EU-kommissionens tjänstemän, folkhälsoexperter och journalister som samlades i Bryssel för att besluta om vinnarna på första, andra och tredje plats.

Priserna som gavs för första, andra och tredje plats var för beloppen 6,500 4,000 €, 2,500 XNUMX € respektive XNUMX XNUMX €1.

För mer information om EU:s hälsopris för journalister.
Alla artiklar finns i detta häfte.
Gilla oss på Facebook
Följ oss på Twitter: EU_Health

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend