Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Tillträdande president Juncker intervjuar kandidater till kommissionsledamot

DELA MED SIG:

publicerade

on

Jean-Claude JunckerStarting today (2 September), President-elect Jean-Claude Juncker will interview each member state’s candidate for commissioner, before taking a final decision and communicating the list of commissioners-designate to the Council of the European Union.

The purpose of these interviews will be to determine each candidate’s ability to serve as a European Commissioner, particularly in light of Article 17(3) of the Treaty on European Union (TEU), which states that: “Kommissionsledamöterna ska väljas på grundval av deras allmänna kompetens och europeiska engagemang bland personer vars oberoende är utom tvivel."

President-elect Juncker already interviewed Federica Mogherini, before giving his agreement (in accordance with Article 18(1) TEU) to the European Council’s förslag till hennes utnämningden 30 augusti som unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik. Eftersom den höga representanten samtidigt är vice ordförande för Europeiska kommissionen, kommer hon – liksom alla andra nominerade kommissionsledamöter – att granskas av Europaparlamentet innan det röstar om hela kollegiet.

Nästa steg

Tidpunkten för meddelandet av listan över nominerade kommissionsledamöter till Europeiska unionens råd kommer att bero på att den tillträdande presidenten tar emot kandidater från alla medlemsländer. Belgien har ännu inte meddelat en kandidat.

Efter att den slutliga listan över nominerade kommissionsledamöter har antagits i samförstånd med Europeiska unionens råd, i enlighet med artikel 17 i fördraget om Europeiska unionen, avser tillträdande president Juncker att tillkännage fördelningen av portföljer och hur han avser att organisera arbetet i nästa Europeiska kommissionen. Detta väntas inte förrän i mitten av nästa vecka.

Mer information

Annons

Efter en EU-omfattande valkampanj föreslogs Jean-Claude Juncker som ordförandekandidat för Europeiska kommissionen av Europeiska rådet den 27 juni 2014. På grundval av politiska riktlinjer Han sade inför Europaparlamentet att Jean-Claude Juncker valdes till nästa ordförande för Europeiska kommissionen med en stark majoritet av 422 röster vid Europaparlamentets plenarsession den 15 juli 2014.

Hemsida för den tillträdande presidenten Jean-Claude Juncker
Political guidelines for the next European Commission: ‘A New Start for Europe: My Agenda for Jobs, Growth, Fairness and Democratic Change’:
Följ den tillträdande presidenten på Twitter: @JunckerEU

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend