Anslut dig till vårt nätverk!

Cirkulär ekonomi

#FoodWaste: Regioner och städer att gå EU-plattform för att minska matavfallet

DELA MED SIG:

publicerade

on

matavfall“How much food does the average European household throw away every year, and how can we make better use of food that has been produced?”

Detta var ett av huvudämnena i en diskussion med EU-kommissionären Vytenis Andriukaitis, ansvarig för hälsa och livsmedelssäkerhet, som hölls av Europeiska regionkommittén vid det sjunde mötet med dess kommission för naturresurser (NAT) den 7 mars. Denna fråga är också temat i arbetsdokumentet om matsvinn som utarbetats av Ossi Martikainen (FI/ALDE), kommunalråd i Lapinlahti och ledamot av Europeiska regionkommittén.

In the past few years, the issue of food waste has attracted a great deal of attention from public opinion, businesses and NGOs in the member states and at the EU level. Up to one-third of the word’s food production is lost or wasted along the food chain, from production to consumption. The European Commission included the issue of food waste in its Circular Economy package.

Förste vice ordförande i NAT-kommissionen, Anthony Gerard Buchanan (Storbritannien/EA), betonade att matsvinn är oacceptabelt ur etisk synvinkel och också ger upphov till enorma ekonomiska och miljömässiga kostnader. Han påminde också om att Regionkommittén i juli 1 antog en resolution om hållbar mat, som krävde en minskning av matsvinnet med 2015 % till 30.

Andriukaitis highlighted the fundamental importance of the local and regional levels of government in preventing food waste, noting that Scotland, Buchanan’s homeland, has put in place a “Zero Waste Scotland” plan.

“Indeed, given your knowledge of local realities (…) you play a pivotal role in each and every of the above identified areas of activity,” the Commissioner stressed. “In particular by designing effective food waste prevention programmes, by raising awareness and by implementing concrete action on the ground, you can be the real promoter of the cultural and economic change which is needed to reduce and eliminate food waste. Which will hopefully lead us to zero hunger and malnutrition.”

The rapporteur, Martikainen presented his working document at the debate. He also thanked Andriukaitis “for inviting the European Committee of the Regions to join the European Commission’s platform on food waste reduction. Food waste is a policy area that does not require new funding; it is a policy, rather, that saves taxpayers’ money, preserves resources and brings about economic and ecologic successes.”

Annons

Under debatten stödde lokala och regionala företrädare kommissionens förslag om utveckling av en gemensam metod. De lägger också fram rekommendationer om hur lokala och regionala myndigheter kan bidra till att minska matsvinnet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend